Yöneticiler Yazılı Sınavla Mı Görevlendirilecek?

Yöneticiler Yazılı Sınavla Mı Görevlendirilecek?

Yöneticiler Yazılı Sınavla Mı Görevlendirilecek? Yeni yönetici atamaları nasıl olacak?

Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların  yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz

Görevlendirmeleri nasıl olacağı ,belli kriterler olup olmayacağı konusunda her gün değişik haberler gündeme gelmektedir.Milli Eğitim Bakanımız sayın Nabi Avcı NTV ye yaptığı açıklama 4 yılını tamamlamış müdürlerin görevi sona erecek ama büyük çoğunluğu  yeniden  atanacak. Atama usulü değişecek. Mülakat komisyonları kurulacak. Hangi okulun müdürü seçilecekse, o okuldan en kıdemli öğretmeni komisyona almayı düşünüyoruz şeklinde bir beyanda bulunmuştu.


Yine bir sendika Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin ile görüşmesinden sonra yaptıkları açıklamada Müsteşar Yusuf Tekinin okul müdürlerinin yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre şunda yürürlükte olan yönetmelikte olduğu gibi , Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının da sınavı kazananlar arasında okul müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından görevlendirileceği'ni söylediğini bunun Müsteşar Sayın Yusuf Tekinin açıklaması olduğunu kamuoyuna duyurmuşlardı.

Kanunu incelediğimizde yukarıdaki açıklamalardan Okul müdürleri için yazılı sınav ve sözlü sonucuna göre görevlendirmelerin yapılabileceğini ancak müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısıyla ilgili yazılı ve sözlü sınavın uygulanması mümkün olmadığı gözükmektedir.Bu kanunda yer alan okul müdürünün inhası ne demektir.İnha teklif yazısı ,alt daireden yukarı direye gönderilen ve bir memur tayini ile ilgili teklif yazısı ,haber verme anlamına gelmektedir.Bu kanuna göre  yazılı sınavı kazanan müdür yardımcılarının başvurularını okul müdürünün inhasını almak için okul müdürlüklerine her okul için ayrı ayrı müracaat edecekleri anlamına gelmekte olup bunun uygulama  şansı  mümkün gözükmemektedir.

Kanuna göre okul müdürlüğü için yazılı sınav yapılabileceği ancak kanunda yazılan haliyle müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı için yazılı ve sözlü sınav uygulamasının mümkün olmadığıdır
Bu kanuna göre okul müdürleri yazılı ve sözlü sınav sonucu ,Müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları sınavsız olarak okul ve kurum müdürünün inhası İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirileceklerdir.

Yazılı sınav sonucuna göre atanmış olan görevdeki  okul müdlürlerinin yazılı sınavdan muaf tutulacağı şeklinde bakanlıkta bir görüşün mevcut olduğudur.

Ayrıca dört yıl için yazılı sınava gece gündüz çalışılıp çalışılmayacağı da bir çok kişi için düşünülecek bir durumdur diye düşünüyorum.
Selam ve Saygılarımla

Fatih GENÇ
Eğitim yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.