Yurt dışı eğitime gönderilmede, yaş sicil, sınav değişikliği

Yurt dışı eğitime gönderilmede, yaş sicil, sınav değişikliği

Yurtdışına yetiştirilmek amacıyla gönderilecek memurların seçimiyle ilgili yönetmelikte, 21 Mayıs 2015 tarihi itibariyle değişiklikler yapıldı.

İNSAN GÜCÜ GEREKSİNİMİ PLANINI GÖNDERMEYEN YURT DIŞINA YETİŞTİRMEK AMACIYLA MEMUR GÖNDEREMEYECEK

Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir:

"Kurumlar, her yıl bütçe olanaklarıyla, gelecek mali yıl içinde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, öğrenim veya ihtisas yaptırılmak üzere yurt dışına ve/veya Dışişleri Bakanlığınca bildirilen uluslararası kurum ve kuruluşlara göndermek istedikleri Devlet memurlarına ilişkin önerilerini, bütçe ödenekleriyle ilgili tedbirlerini almak suretiyle, Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Kalkınma planı hedeflerine uygun olarak kurumlarının fonksiyonlarını, insan gücü gereksinimlerini belirleyen planlar, dış kaynaklı burslardan yararlanma ve bir önceki tahsis edilen kontenjanların kullanım durumları ile benzer diğer hususlar da bu önerilere eklenir."

Bu maddenin sonuna, 21 Mayıs tarihli düzenlemeyle şu ibare eklenmiştir.

"Bu bilgilerin eklenmediği öneriler dikkate alınmaz."

Buna göre bir kamu kurumu, DPB'ye talebini gönderirken insan gücü gereksinimlerini belirleyen planları, dış kaynaklı burslardan yararlanma ve bir önceki tahsis edilen kontenjanların kullanım durumları göndermez ise, talebi dikkate alınmayacaktır.

YAŞ ŞARTI YILIN SON GÜNÜ İTİBARİYLE ARANACAK

Uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderilecekler ile öğrenim veya ihtisas yapacak Devlet memurları için 40, diğerleri için 50 yaşım tamamlamamış olmak şartı aranmaktadır.

Bu şartın hangi tarih itibariyle aranacağı net değildi. 21 Mayıs 2015 tarihli düzenlemeye göre, bu yaş şartları, "Kontenjanın kullanılacağı yılın son günü itibarıyla" aranacaktır.

SİCİL ŞARTI, "BİRİM AMİRİNİN OLUMLU GÖRÜŞÜ" OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Yabancı ülkelere gönderilevceklerde aranan "Son üç yıllık sicil döneminde olumlu sicil almış olmak," şartı, "Birim amirinin olumlu görüşünü almış olmak" olarak değiştirildi.

YARIŞMA SINAVI SÖZLÜ OLARAK YAPILACAK

Daha önce yarışma sınavının yapılacağı yönetmelik ile hüküm altına alınmış ancak bunun nasıl yapılacağı belirlenmemişti. 21 Mayıs tarihli düzenlemeyle, yarışma sınavının mülakat şeklinde yapılacağı kayıt altına alınmıştır.

Diğer taraftan kurumlar istedikleri taktirde yarışma sınavı yerine, çalışılacak konu, gidilecek ülke, üniversite ve kurumlar ile öğrenim ve hizmetle ilgili nitelikleri dikkate alınarak seçme suretiyle de belirleme yapabilecek. Ancak başvuru sayısı, kontenjan sayısının iki katını geçmedikçe seçme usulüne başvurulamaz.

ULUSLARARASI KURUMLARA GÖNDERİLENLERE NASIL ÜCRET ÖDENECEĞİ YENİDEN BELİRLENDİ

Daha önce uluslar arası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ödemeler, yurtdışı aylığın 2/3'ü ile yurtiçi aylığın yüzde 60'ından mahsup ediliyordu. Yeni düzenlemeye göre, giden memura önce, sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığı tutarı ödenecek. Ancak uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan her türlü ödeme, bu ödemeden mahsup edilecek.

YURT DIŞINA GİDEN MEMUR DÖNÜŞTE BU BİLGİLERİ KURUMUNA VERECEK

Daha önce sadece çalışmalarına ilişkin bilgileri verir şeklinde düzenlenen madde metni yeni halinde şu şekilde olmuştur: "çalışmalarına ilişkin bilgileri içeren raporlarını ve tezlerini ve/veya çalışmaları süresince edindikleri diploma, sertifika ve benzeri belgelerinin birer örneğini"...

KURUMLAR, YENİ YÖNETMELİK ÇIKARANA DEĞİN, BU HÜKÜMLERİ UYGULAYACAK

Bilindiği üzere bu düzenleme genel çerçeve yönetmelik düzenlemesidir. Ayrıca kurumlar, kurumsal yönetmelik çıkarmaktadır. Kurumsal yönetmelikler çıkana değin, 21 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan hükümler uygulanacaktır.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.