Yurt dışı okulları için MEB'den ilk hamle

Yurt dışı okulları için MEB'den ilk hamle

Bakanlık yol haritasına göre; İlk etapta da okulların yönetimi ve öğretmenleri değişecek

SAFURE CANTURK RAGIP SOYLU 
 

Milli Eğitim Bakanlığı, 160 ülkede 2 bine yakın Türk okulunun içindeki Yapı'yı temizlemek için planlama yaptı. 2015- 2016 eğitim öğretim döneminde, yurtdışındaki okullarda öncelikle yönetim ve öğretmen kadrosu değiştirilecek. 17-25 Aralık darbe operasyonlarının arkasında olduğu iddia edilen devlet içerisindeki yapılanmanın yurtdışındaki okulları mercek altına alındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Türk okulu adı altında yurtdışında faaliyet gösteren tüm okulları tek tek inceledi. Buna göre, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri'ne bağlı 66 okulda yönetici ve öğretmenler tasfiye edilecek. TİKA bünyesinde bir çatı vakıf kurulacak. Farklı ülkelerde farklı statülerde açılmış Türk okulları vakıf çatısı altında birleşecek. Yabancı ülkelerden sadece bu vakfın okullarının dikkate alınması istenecek.

MAAŞLAR VAKIFTAN...

Öğretmenler gönüllü olarak Türkiye'den görevlendirilecek ve ücretleri vakıf aracılığıyla ödenecek. MEB, gönüllü olarak yurtdışında görev yapan öğretmenlere ücretsiz izin ve dönüşte yeniden göreve dönüş hakkı verecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mümkün olan en kısa sürede yurtdışındaki Türk okullarının sadece eğitim veren kuruluşlar haline getireceklerini belirterek, "Önümüzdeki eğitim öğretim yılında okulların dönüştürülmesini arzu ediyoruz" dedi. Milli Eğitim Bakanı Avcı, geçmişte okulların Türkiye'deki makamların referansıyla açılabildiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de yaptıkları ortaya çıktıktan sonra kimse bu okullar için referans olmaz. Ancak bu okulların yerine yine sivil bir vakıf aracılığıyla eğitim ihtiyacı giderilir. Tüm dünyada olduğu gibi bu vakıf devlet tarafından da desteklenir" diye konuştu.

'GÜLEN OKULLARI KAPATILSIN'

ABD'nin Ohio eyaletinde faaliyet gösteren 9 Gülen okulunun kapatılması için aralarında eyaletin 3 büyük işçi sendikasının da bulunduğu 9 sivil toplum kuruluşu mektup yazdı. Kamu parasıyla işletilen özel okul, (Charter School) statüsünde olan okullar, temmuzda FBI'nın e-eğitim ihalelerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yaptığı baskınlarla gündeme gelmişti. Okullara faaliyet lisansı veren Buckeye Toplum Umudu Vakfı'na açık bir mektup gönderen sivil toplum kuruluşları, Concept Schools'un işlettiği okulların süresi dolan lisanslarının uzatılmamasını istedi. Geçen yıl 50 milyon dolar kamu yardımı alan okullardaki öğrencilerin 2 okul haricinde çoğunlukla düşük notlar aldığı belirtilen mektupta, yarın süresi dolacak kontratın uzatılmasının büyük bir hata olacağı ifade edildi.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.