Zamlar, memur maaş artışlarını eritti

Zamlar, memur maaş artışlarını eritti

Zamlar, memur maaş artışlarını eritti

Tarım Orman Sen Malatya İl Temsilcisi ve KESK Dönem Sözcüsü Ali Rıza Deprem, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde öngörülen enflasyon oranları üzerinden kamu emekçilerine maaş zammı yapıldığını, ancak bu yılın ilk günlerinde elektrik, doğalgaz, gıda olmak üzere temel tüketim harcamalarında gerçekleşen fiyat artışları ile maaş zamlarının eridiğini söyledi.

Ali Rıza Deprem, yaptığı yazılı açıklamada, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde enflasyon oranları üzerinden kamu emekçilerinin sefalet ücretine mahkum edildiğini ifade etti. Bu yılın ilk günlerinde elektrik, doğalgaz, gıda olmak üzere temel tüketim harcamalarında gerçekleşen fiyat artışları ile maaş zamlarının eridiğini söyleyen Deprem, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere AKP ve yandaş konfederasyonu arasında varılan Satış Sözleşmesi sonucunda 2016-2017 yılları Toplu Sözleşme sürecinde temel taleplerimiz görmezden gelinmiş, bir kez daha öngörülen enflasyon oranları üzerinden kamu emekçileri sefalet ücretine mahkûm edilmiştir. Nitekim Ocak ayının daha ilk haftasında başta elektrik, doğalgaz, gıda olmak üzere halkın temel tüketim harcamalarında meydana gelen artışlarla maaşlara yapılan artışlar erimiştir. Önümüzdeki dönemde ekonomik kayıpların artarak devam edeceği 64. Hükümet programının ekonomik hedeflerinden de anlaşılmaktadır.

TİS masasında satış sözleşmesinden kaynaklı kamu emekçilerinin geçmiş dönem kayıplarının karşılanmadığını vurgulayan Deprem, “Konfederasyonların genel taleplerinin hiçbiri TİS masasında tartışılmamış olup Memur Sen ile AKP Hükümetinin komisyon ve gizli toplantılarında satış sözleşmesinin ayrıntıları kararlaştırılmıştır. TİS masası, basına ve kamuoyuna görüntü vermek amacıyla kullanılmıştır. Gerçekleşen TİS sonucunda 2016 yılı için kümülatif yüzde 11.3 artış net toplamda yüzde 8.6, 2017 yılı için kümülatif yüzde 7.1 ortalamada yüzde 5.06 olarak gerçekleşmektedir. Bu oranlar AKP Hükümetinin Orta Vadeli Mali Planında (OVMP) öngördüğü oranlara denk düşmektedir. Kaldı ki, OVMP hazırlandığı sırada dolar kuru 2.60 TL dolayında olup bu denli bir artış söz konusu değildi. Bugün itibariyle dolardaki devalüasyon yüzde 20 civarındadır. Dolayısıyla ortada ne ‘tarihi bir sözleşme’ ne de tarihi kazanımlar vardır. Ortada öngörülenin üzerinde elde edilmiş bir kazanım olmadığı açık olduğu gibi, Memur Sen’in açıklamaları tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, satış sözleşmesini gizlemekten öteye gidememiştir” diye konuştu.

TİS sonucunda fiili hizmet zammı konusunun oluşturulacak Bilim Kuruluna havale edilmesi konunun en az birkaç yıl daha sürüncemede bırakılmasından öte bir anlam taşımadığını dile getiren Deprem, “Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT’lerdeki mühendis ve mimar ile koruma/güvenlik görevlilerinin tazminatlarında ilave artış sağlanacağı söylenmiş, ancak miktarın ne olacağı belirtilmemiştir. TİS mutabakatları kesin ve net olmak zorundadır. Bu maddelerde hükümeti bağlayan herhangi bir içerik yoktur. Aynı şekilde 4/C ve sözleşmelilerin kadroya alınması ile ilgili çalışma yapılması da yıllardır AKP’nin tekrar ettiği bir ifade olup herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Bir kez daha sözleşmelilerin kadroya alınması talebimiz Memur Sen-AKP işbirliğiyle reddedilmiştir” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme süreçlerinin emekçilerin gerçek temsilcileriyle yapılmasını talep ettiklerinin altını çizen Deprem, “Emeği ile geçinen tüm kesimlerin daha fazla sefalete itildiği, kamu kaynaklarının savaşa aktarıldığı, iş güvencemize göz dikildiği, kıdem tazimatının fona dönüştürülerek talan edilmek istendiği, yandaşlığın, kadrolaşmanın hız kazandığı bu süreçte yüzdelik zamlar kamu emekçilerin ekonomik sorunlarını çözmekten çok uzaktır. Toplu sözleşme süreçlerinin emekçilerin gerçek temsilcileriyle yapılmasını talep ediyoruz ve bu talebimiz gerçekleşene kadar fiili-meşru mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu tüm kamuoyuna ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.