Zeka türüne göre bölüm tercihi uyarısı

Zeka türüne göre bölüm tercihi uyarısı

İz­mir Eko­no­mi Üni­ver­si­te­si Sağ­lık Hiz­met­le­ri Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Mü­dü­rü Prof. Dr. İl­gi Şe­min, üni­ver­si­te aday­la­rı­nı ze­ka tü­rü­ne gö­re ter­cih yap­ma­sı ko­nu­sun­da uyar­dı.

Prof. Dr. İl­gi Şe­min, “Ze­kâ alan­la­rı, bi­re­yin ye­ti­le­ri­ni, dav­ra­nış özel­lik­le­ri­ni, güç­lü ol­du­ğu alan­la­rı da be­lir­ler. Bir di­ğer de­yiş­le bey­ni­mi­zin ça­lış­ma bi­çi­mi, ba­şa­rı­lı ola­bi­le­ce­ği­miz mes­lek­le­ri de gös­ter­mek­te­dir. Mes­lek se­çi­mi ön­ce­sin­de genç­le­ri­mi­zin ze­kâ alan­la­rı­nın sap­tan­ma­sı, on­la­ra ba­şa­rı­lı ola­bi­le­cek­le­ri mes­lek alan­la­rı­nı be­lir­le­me­de yol gös­te­ri­ci ola­cak­tır. Bu­nun için ön­ce uz­man­lar­ca han­gi ze­ka tü­rü­ne sa­hip ol­duk­la­rı be­lir­len­me­li­” de­di.

Pe­ki Prof. Dr. Şe­mi­n’­e gö­re han­gi mes­lek han­gi ze­ka tü­rü için ide­al, iş­te ce­va­bı:  

SÖ­ZEL DİL­SEL ZE­KA: So­yut ve sim­ge­sel dü­şün­me, kav­ram oluş­tur­ma, şi­ir, hi­kâ­ye yaz­ma, an­lat­ma ve mi­zah gi­bi kar­ma­şık ol­gu­la­rı içe­ren dil­sel ye­te­nek­tir. Söy­le­ye­rek, din­le­ye­rek ve oku­ya­rak öğ­re­nir­ler. Bu ze­kâ ala­nı ge­liş­kin olan ki­şi­ler; ya­zar, şa­ir, öğ­ret­men, ga­ze­te­ci, avu­kat, ko­med­yen­lik­te ba­şa­rı­lı ola­bi­lir­ler.

MAN­TIK­SAL MA­TE­MA­TİK­SEL ZE­KA: Bi­lim­sel dü­şün­me, ob­jek­tif göz­lem yap­ma, el­de edi­len ve­ri­ler­den so­nuç çı­kar­ma, yar­gı­ya var­ma ve hi­po­tez kur­ma gi­bi ye­ti­le­ri içe­rir. Bi­lim in­sa­nı, mü­hen­dis, bil­gi­sa­yar prog­ram­cı­sı, ma­te­ma­tik­çi, mu­ha­se­be­ci, eko­no­mist, yar­gıç olur­lar.

GÖR­SEL UZAM­SAL ZE­KA: Gör­me du­yu­su ve bu­na bağ­lı ola­rak şe­kil­ler ta­sar­la­ma ve zi­hin­de re­sim­ler ya­rat­ma ye­te­ne­ği­dir. Res­sam, fo­toğ­raf­çı, ha­ri­ta­cı, gra­fi­ker, mü­hen­dis, mi­mar, gez­gin ola­bi­lir.

İÇ­SEL ÖZE­DÖ­NÜK ZE­KA: Baş­ka­la­rı­nın duy­gu ve dü­şün­ce­le­ri­ni an­la­ma­da da ba­şa­rı­lı­dır­lar ve me­di­tas­yon yap­mak­tan hoş­la­nır. Bu ze­kâ ala­nı ge­liş­kin olan ki­şi­ler; sa­nat­çı, din ada­mı, sos­yal hiz­met uz­ma­nı, psi­ko­te­ra­pist gi­bi mes­lek­le­ri ter­cih ede­bi­lir.

DO­ĞA ZE­KA­SI: Do­ğa­yı ta­nı­ma ye­te­ne­ği­dir. Göz­lem, araş­tır­ma, in­ce­le­me ya­pa­rak öğ­re­nir­ler. Bu ze­kâ ala­nı ge­liş­kin olan ki­şi­ler; zi­ra­at mü­hen­di­si, ar­ke­olog, me­te­oro­log, bi­yo­log, zoo­log, ve­te­ri­ner, çev­rebi­lim­ci ola­bi­lir.

MÜZİKAL RİTMİK ZEKA:To­nal ve rit­mik kav­ram­la­rı ta­nı­ma ve kul­lan­ma ye­te­ne­ği­ne sa­hip­tir­ler. Şar­kı­cı­lık, bes­te­ci­lik, mü­zik öğ­ret­men­li­ği, ti­yat­ro­cu­luk gi­bi mes­lek­ler on­lar için ide­al­dir.

BEDENSEL ZEKA: Do­ku­na­rak, ya­pa­rak ve ha­re­ket ede­rek öğ­re­nir­ler. Bu ze­kâ ala­nı ge­liş­kin olan ki­şi­ler için mes­lek­ler; at­let, dans­çı, ba­le­rin/ba­let, ak­tör, pan­do­mim­ci, cer­rah­lık ola­rak sı­ra­la­na­bi­lir.

KİŞİLER ARASI SOSYAL ZEKA:  Di­ğer in­san­lar­la söz­lü ve söz­süz ile­ti­şim kur­ma, grup için­de iş­bir­li­ği içe­ri­sin­de ça­lış­ma ye­te­ne­ği­dir. Bu ki­şi­ler öğ­ret­men, psi­ko­lo­jik da­nış­man, psi­ko­log, po­li­ti­ka­cı, dok­tor, işa­da­mı ola­bi­lir.

UAÜ’de her 3 öğrenciden biri yabancı uyruklu

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Türkiye’de iki sene içinde ulaştığı başarı seviyesi ile dikkatleri üzerine çekti. Üçüncü yılına girecek olan UAÜ’de her 3 öğrenciden biri yabancı uyruklu. 73 farklı ülkeden gelen öğrencileri ile en fazla ülke çeşitliliğine sahip üniversite konumunda.

CAZİP BURS İMKANLARI

Ölçme Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) sonuçlarına göre ilk 100’e giren 7, ilk 1000’e giren 26 öğrenciyi de bünyesinde bulunduran UAÜ’nün burs imkanları da özellikle veliler için büyük kolaylık sağlıyor.

İlk 100’e girenler aylık 2 bin TL nakit burs, eğitim ve yurt için ücret ödemiyor, hazırlıkta 2. dönem Amerika’da eğitim görüyor.

İlk 500’e girenler aylık 1500 TL nakit burs alırken, eğitim ve yurt için ücret vermiyor, hazırlıkta  2. dönem Amerika’ya eğitime gönderiliyor. İlk 1000’e girenler aylık 1000 TL nakit burs alıyor, eğitim ve yurt ücretsiz. İlk 3000’e girenlere aylık 750 TL nakit burs, eğitim ve yurt ücretsiz.



Sağlık meslek lisesini seçecek öğrencilere şok

Bu sene sınava giren sağlık meslek liseli öğrenciler sınav sonuçlarındaki ek puan hanesini gördüklerinde adeta şoke oldu. Öğrencilerin ek puan başarı sıralamaları beklentilerinin çok altında geldi. Sebebi ise sağlık meslek liseli öğrencilerin alanlarında ek puan alacağı YGS-2 puanı hesaplanırken Anadolu öğretmen liselilerin de dikkate alınması oldu.

Geçen sene öğretmen okulların YGS-2 puan türünden ek puan alacağı kimya öğretmenliği programı kapatıldığından 25 bin 659 öğrencinin YGS-2 ek puanları hesaplanmamıştı. Bu sene kimya öğretmenliği programı yeniden açıldığı için barajı geçen 31 bin 88 Anadolu öğretmen lisesi öğrencisinin YGS-2 ek puanları hesaplamaya dahil edildi. Böylece meslek liseli öğrencilerin başarıları sıralandığında değişimler gözlendi.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.