120 bin kişinin kadrosu değişececek

120 bin kişinin kadrosu değişececek

Meclis'e sunulan dershane tasarısı yasalaşırsa, bakan ve müsteşar hariç 120 bin kişinin kadrosu değişecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı ve dershanelerin dönüşümünü öngören yasa tasarısı meclisten geçtiği takdirde, bütün kademelerden toplamda 120 bini bulan yöneticileri yakından ilgilendiriyor.

Tasarının Meclis’ten geçmesi durumunda bakan ve müsteşar dışındaki tüm Milli Eğitim Bakanlığı kadrosu değişecek.

BAKAN VE MÜSTEŞAR HARİÇ HEPSİ GÖREVDEN ALINIYOR
Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre, merkezdeki müsteşar dışındaki Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve kurul üyeleri, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, strateji geliştirme başkanı, tüm grup başkanları ve şube müdürleri ile tüm il milli eğitim müdürleri görevden alınacak.

Genel müdür ve üstü kadrolardakiler ‘bakanlık müşaviri’; grup başkanı, şube müdürleri ve il milli eğitim müdürleri ise ‘eğitim uzmanı’ olarak görevlendirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların müdürleri de değişecek. Müdürler valiler tarafından atanacak.


Önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarının diğer dikkat çeken maddeleri ise şöyle:

FAİZİYLE
Dershanelere verilecek eğitim ve öğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer teşviklerin parasal tutarı, dönüşümü yapamayanlardan hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte 1 ay içinde geri alınacak.

6 YIL ŞARTI
Dershane çalışanı öğretmenlere halk eğitim merkezlerinde görev verilecek. Bakanlık 5 yıl sigortalı çalışma şartını 6’ya çıkardı. Sözlü sınavdan geçirilecek öğretmenler atandıkları takdirde 4 yıl başka yere tayin isteyemeyecek.

ARSA
Dönüşecek dershanelere 25 yıla kadar Hazine arsası tahsis edilecek. Mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait binalar da kiralanabilecek.

MALİYE
Özel okullarda öğrenci başına devlet desteği sağlanabilecek. Kaç kişiye ne kadar devlet desteği verileceği Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları tarafından belirlenecek.

DESTEK
Okul öncesi 48-66 ay arasındaki çocuklar için de destek verilebilecek. Desteğin miktarı okulun bulunduğu bölge, eğitimbaşarısı gibi kriterlere göre değişebilecek.

AÇIK LİSE
Dönüşümle 14 ayrı model sunuldu. Dönüşemeyen dershaneler 4 yıl açık lise olarak hizmet verebilecek.

ADAY
Yeni sistemde öğretmen olmak da zorlaşıyor. Aday öğretmenler en az 1 yıl fiilen çalışacak. Adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almış olmayacak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olacak. Bundan sonra da yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak.

 

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.