2013 Yılı Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı

2013 Yılı Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Biz Avrupa Birliği sürecini daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, daha şeffaf, daha demokratik, daha eşitlikçi bir toplum gibi hedeflerimize ulaşmak için bir işbirliği platformu olarak görüyoruz" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2013 Yılı Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer katılımcılarla gerçekleştirildi.

 

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylık statüsünü kazanmasıyla birlikte birçok alanda mali açıdan eğitime destek imkanı doğduğunu söyledi.

 

Türkiye'nin proje geliştirme konusunda bilgi, birikim ve tecrübe gerektiren bir süreçten geçtiğini ifade eden Bakan Avcı, "Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajansının eğitim ve gençlik programlarının Türkiye'de yürütülmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması için gösterdiği üstün gayret, bu geçirilen süreci çok çabuk şekilde atlamamızı sağladı" diye konuştu.

 

Bakan Avcı, Ulusal Ajansın bir bakanlığın alt kuruluşu olmanın çok ötesinde stratejik bir önem ve işleve sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"7'den 70'e herkesin küresel fırsatlardan yararlanabilmesine imkan sağlamıştır. Sayın Bakanımızın Egemen Bağış'ın ifadesiyle söyleyecek olursak, 'Ulusal Ajansımız gerçekten de ulusal kazancımızdır'. Bu sayede yüzlerce, binlerce öğretmenimiz, öğrencimiz bilgi, beceri, tecrübe paylaşımı ve staj amacıyla Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ziyarette bulunuyor, Avrupalı ortaklarıyla beraber yurt dışındaki proje çalışmalarında yer alıyor. Buna mukabil Avrupa ülkelerinden de binlerce kişi ülkemizi ziyaret ederek okullarımızla ortak projeler gerçekleştiriyor. Bu buluşmaların kültürlerin birbirini tanıması, daha güzel bir dünya için, işi kolay kılmak için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz."

 

Bakan Avcı, 2004 yılından bugüne kadar okullar tarafından hazırlanıp sunulan projelerin sayısı ve niteliğinde, hem de hayat boyu öğrenme ve hareketlilikte çok büyük mesafeler katedildiğini dile getirerek, 9 yılda, Comenius programı kapsamında 9 bin 540 proje ve bireysel eğitim başvurusunun gerçekleştiğini anlattı.

 

Kabul edilen başvurular kapsamında 79 bin idareci, öğretmen ve öğrencinin yurt dışı etkinliklerine katıldığını belirten Bakan Avcı, 2004 yılında yurt dışı faaliyetlere katılanların sayısının bin 32, 2013'te ise 15 bin 337 olduğunu bildirdi.

 

Bakan Avcı, şöyle devam etti:

 

"2004 yılında tahsil edilen hibe miktarı 1 milyon 452 bin 627, 2013 yılında ise 16 milyon 47 bin avrodur. Biliyorsunuz, Comenius okul öncesinden üniversite eğitimine, mesleki eğitiminden, yetişkin eğitimine kadar hayatın her alanındaki eğitimi kapsayacak şekilde yapılandırılmış olan hayat boyu öğrenme programının bir alt bileşeni. Proje okul eğitiminde kaliteyi arttırmayı ve Avrupa boyutunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Yüksek öğretimde Erasmus, mesleki eğitimde Leonardo Da Vinci, yetişkin eğitiminde Grundtvig olmak üzere alt organlarda da 300 binin üzerinde vatandaşımıza proje çalışmaları kapsamında Avrupa ülkelerinde kısa ve uzun süreli eğitim imkanı sağlandı. Bunun anlamı eğitim sistemimizin uluslararası etkileşime ve hareketliliğe açık bir hale gelmesidir."

 

Bakan Avcı, haraketliliğin artışının bilgi, birikim ve becerinin paylaşılmasında, eğitimde kaliteye etki ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

 

"Uluslararası hareketliliğin bir diğer sonucu ise kültürel diyaloğun geliştirilmesine, önyargıların kırılmasına, toplumlar arasındaki anlayış ve dayanışmaya yaptığı katkıdır. Avrupa Komisyonun geleceğin eğitiminin nasıl olması gerektiğine ilişkin 2020 yılına kadar ülkeler için stratejik hedefler belgesine baktığımızda da tanımlanan belli başlı hedefler arasında hayat boyu öğrenmeyi ve hareketliliği gerçekleştirmek en ön sırada yer alıyor. Biz Avrupa Birliği sürecini daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, daha şeffaf, daha demokratik, daha eşitlikçi bir toplum gibi hedeflerimize ulaşmak için bir işbirliği platformu olarak görüyoruz."

 

Milli Eğitim Bakanlığı olarak istikrar içinde büyüyen, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, Avrupa Birliğine üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye vizyonuyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Bakan Avcı, çocukları global standartlarda bilgi ve beceri sahibi kılmak yolundaki bu projeyi çok önemsediklerini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2013 Yılı Comenius Okul Ortaklıkları Projelerine katılan okul yöneticilerine plaket verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.