2013 Yılının Kamu Personeline Getirileri

2013 Yılının Kamu Personeline Getirileri

2013 yılını bitirmeye yaklaştığımız şu günlerde, bir yıl içerisinde kamu personeline ilişkin olarak yapılan ve yapılmayan düzenlemeler ile değişikliklere birarada değinerek, bu yılın neler getirip neler götürdüğünü görmeye çalıştık.

Memurlar ve diğer kamu personelinindüzenleme yapılmasını beklediği konulardanbazılarına ilişkin olarak bu yıl yaşanangelişmeler şöyle:

 

 

1- 2013 yılı içerisinde kamu personelinin fazla çalışma ücretleri kesildi. Zaten yetersiz maaşlarlaçalışmakta olan bir çok kurum personeli, bütçelerini bir nebze de olsa rahatlatan fazla çalışmaücretlerine darbe vurulması ile sıkıntı yaşamaya başladı. Daha sonra yıl içinde yapılan bazı düzenlemeler ile bazı kurum personeline fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi sağlanırken, bu düzenlemeler ile kamu personeli arasında yeni adaletsizlikler yaratıldı.

 

2- Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli, 2005 yılında verilen sözlerin tutulmasını, bu yıl da beklemeye devam ettiler.

 

3- Bazı daire başkanı ve grup başkanı unvanlarının ek göstergesi 3000'den  3600'e yükseltildi.

 

4- Sivil savunma uzmanları ile iş ve meslek danışmanlarının kariyer meslek kapsamına alınması talepleri2013 yılında değerlendirilmeye alınmadı.

 

5- Torba kanun düzenlemesi ile Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan bir kısım doktor, diş hekimi ve eczacılara ek ödeme imkanı getirildi.

 

6- Bir derece yükselmesi verileceği, beklentiden öteye gitmedi ve umutlar önümüzdeki yıla kaldı.

 

7- Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesi imzalandı. Toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin2014 ve 2015 yılı zamları belirlenirken, sözleşme masasında uzlaşmaya varılan taban aylık artışından dolayı öğretmenlere ortalama %12 zam verildi. Buna karşın öğretmenler dışındaki diğer memur unvanlarına %3 ile %7 arasında zam çıkması büyük hayal kırıklığı yarattı.

 

8- Disiplin cezalarının affı bekleyenler hayal kırıklığı yaşadı.

 

8- Toplu Sözleşmede, Diyanet personelinin bazılarının fazla çalışma ücreti artırılırken, bazı personeleilave ek ders ücreti ödenmesi ve sözleşmeli öğreticilere öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmesi de kararlaştırıldı.

 

9- Toplu sözleşme ile Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personelin de yararlanmasıimkanı getirildi.

 

10- Toplu sözleşme ile 4/C kapsamında çalışan geçici personele aile yardımı ödeneğinden faydalanmaimkanı getirildi.

 

11- Yine toplu sözleşme ile GİH sınıfında bulunan Programcı ve çözümleyici kadrolarının hizmet sınıfınınTH olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ancak bu değişikliğin KHK ya da kanun ile yapılması gerekirken toplu sözleşmeye hüküm konularak yapılması, programcı ve çözümleyici personelin TH sınıfınınhaklarından tam olarak yararlanmasına engel olması ihtimalini doğurdu.

 

12- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'te yapılan değişiklik ile müdür ve dengi kadrolara kariyer ve liyaklat ilkelerine aykırı olarak torpille atanmanın yolu açıldı.

 

13- Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli olup asker sayılmayan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen sivil memurlara sendikalı olma imkanı getirildi.

 

14- Kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kadın personele başörtüsü takma imkan tanınırken, erkek personelin beklediği değişiklikler yine gerçekleşmedi.

 

15- Son yıllarda yapılan yeni düzenlemeler ile kamu personeli içinde sözleşmeli personelin ağırlığı sürekli olarak artırılırken, bir kısım sözleşmeli personelin kadroya atanmasına imkan tanındı. Ancak kamu personelinin lehine olan bu uygulamada dahi, personel arasında adaletsizlik ve ayrımcılığa neden olacak şekilde kadro bekleyen bazı kamu personeli (4/C, usta öğreticiler, atanmayı bekleyen öğretmenler vb.) hayal kırıklığı yaşamaya devam etti.

 

2013 yılının kamu personeline etkilerinden bazılarına yer verdiğimiz bu yazımızdan da anlaşılacağı üzere, kamu personeli bu yıl genel olarak kayıp yaşadı. Temennimiz, 2014 yılının tüm kamu personeli adına, gelişmiş ülke çalışanlarının hak edeceği standartlarda mali ve hukuki statüye sahip olacakları bir yıl olmasıdır.

 

memurunyeri.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.