36 bin atama izninden aslan payını alan kurumlar

36 bin atama izninden aslan payını alan kurumlar

36 bin atama izninden aslan payını alan kurumlar

2014 yılı Merkezi Bütçe Kanunu ile memur alımları için toplam 36 bin adet açıktan atama izni verilmiştir. 190 sayılı KHK'nin ek 7 nci maddesinde yer alan istisnalar dışında kamu kurumlarına verilen başkaca bir açıktan ve naklen atama izni bulunmamaktadır. Geçen yıla kadar, emeklilik, istifa gibi nedenlerle boşalan kadroların yüzde 50'sine atama yapma izni verilmekteydi. Bundan dolayı 2014 yılında açıktan atama izni şimdiden ilaç gibi olacağa benziyor.

Bal tutan parmağını yalıyor

Devlet Personel Başkanlığının yayımladığı atama izin listesine bakıldığı takdirde MEB ve Maliye Bakanlığının olmadığı dikkat çekiyor. Kamu kurumları açıktan ve naklen atamalar için kullanılacak izin yazısını kıvranarak beklerken Maliye Bakanlığı kaşla göz arasında MEB'in öğretmen atamaları için kullanacağı izin yazısıyla 200'e yakın atama iznini kendisi kullanmak için izin almış.

Kamuoyuna açıklanmamakla birlikte 36 bin adet atama izninin 10 bin 200'ü, 2 Ocak 2014 tarihli Başbakan onayı ile Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarına verilmiştir. Biz buradaki 200 atama izninin Maliye Bakanlığına verildiğini tahmin ediyoruz. Geriye ise 25 bin 800 atama izni kalmıştır.

Yazının üstüne göre 25 bin 800, altında ise 1.824 izin verilmiş

DPB'nin yayımladığı dağılım, 25 bin 800 açıktan atama izninin sadece 1.824'ünü kapsamaktadır. Geriye 23 bin 976 açıktan atama izni kalmıştır. Bu geriye kalan iznin dağıtımı daha sonra yapılacaktır. Kamu kurumlarına en fazla 30 en az ise 2 atama izni verildiğini görüyoruz.

Dağılım niçin 1.824 adetle sınırlı kaldı?

2013 yılından farklı olarak, kurumların istisnalar dışında 2014 yılı başından itibaren kullanabileceği atama izni bulunmamaktadır. Geçen yıla kadar tüm kurumlar, bir önceki yıl emeklilik veya istifa yoluyla boşalan kadroların yüzde 50'sine kadar atama yapma hakkına sahip olduğundan, atama izninin dağılımı çıkana kadar ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Ancak bu yıl kurumların emeklilik, istifa gibi nedenlerle boşalan kadroların yüzde 50'sine açıktan veya naklen atama yapma izni kaldırılmıştır. Bu nedenle de ne istifa sonrası dönüş ne de nakil yoluyla hiçbir eleman alınamamaktaydı.

Bundan dolayı şuan tüm kurumlar ciddi bir sıkıntıya girmiş ve adeta kilitlenmiş durumdadır. Bu kilidi çözebilmek için 1.824 adetlik bir atama izni kurumlara tahsis edilerek, kurumların en azından acil ihtiyaçlarını gidermeleri amaçlanmıştır. Ancak, Başbakana sunulan üst yazıda "..kalan (25.800) adet atama izin sayısının kamu idare, kurum ve kuruluşları itibarıyla dağılımının ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen şekilde yapılması," denilmiştir. Bu ifadeye göre ekli cetvelde 25 bin 800 adet atama izninin olması gerekiyordu. Ancak alınan bilgilere göre bu ifade teknik olarak yanlış yazılmıştır. Şuan için geriye kalan 23 bin 976 kadronun dağılımı daha sonra yapılacaktır.

Yine yazıda dikkati çeken diğer bir husus da geçen yıldan farklı olarak kadroların atama izni verilen sayının çok az bir kısmının dağıtılmasıdır. Geçen yıl Bütçe Kanununda yer alan atama izninin tamamına yakını dağıtılmıştı.

Atamalarda ayrıcalıklı kurumlar hangileri?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.