50 kamu çalışanı İŞİD'e katıldı

50 kamu çalışanı İŞİD'e katıldı

Güvenlik birimleri, Türkiye'den IŞİD'e katılan yaklaşık 50 militanın kamu çalışanı olduğunu belirledi.

Suriye'de gerçekleştirdiği katliamlarla tüm dünyanın tepkisini çeken Irak İslam Şam Devleti (IŞİD), Ankara'yı zor durumda bıraktı. ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen istihbaratlar üzerine harekete geçen güvenlik birimleri, Türkiye'den IŞİD'e katılan bazı üyelerin, kamu kurumlarında çalıştığını belirledi. Konuyla ilgili bir rapor hazırlanarak hükümet üyelerine sunuldu. Yapılan araştırmalarda, IŞİD saflarına katılan Türklerden yaklaşık 45 ile 50 militanın kamu kurumlarında çalıştığı belirlendi. Bu sayının daha da fazla olmasından endişe ediliyor. Türkiye'den IŞİD'e katılan militanların kimliklerine yönelik geniş kapsamlı incelemeler, geçen yıl yaz aylarında başladı. Bu dönemde ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Ankara, İstanbul ve Sakarya gibi illerden IŞİD'e yoğun katılımların olduğuna yönelik haberler yayımladı. Özellikle Ankara'nın Hacı Bayram Semti'nde bazı gençlerin IŞİD'de savaşmak için kandırıldığına yönelik iddialar ortaya atıldı. Bu dönemde, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden de konuyla ilgili olarak Türk güvenlik güçlerine çeşitli istihbarat paylaşımları oldu.

FİZİKİ TAKİBE ALINDI

Bu iddialar üzerine Türk güvenlik birimleri, Türkiye'den IŞİD saflarına katılan militanları teknik ve fiziki tabike aldı. Bu takiplerle, IŞİD'in uyuyan hücrelerinin de izi sürüldü. Bu araştırma ve takipler sırasında ilginç bir bilgiye ulaşıldı. Yapılan takiplerde, Suriye'de savaştıktan sonra Türkiye'ye dönen bazı IŞİD militanlarının, belediyelerde işçi veya memur statüsünde çalıştıkları tespit edildi. İfadeler doğrultusunda yapılan araştırmada, yaklaşık 45-50 IŞİD üyesinin belediyelerde istihdam edildiği görüldü. Şahıslarla ilgili incelemeler ve takipler ise devam ediyor. Bu konuda elde edilen bilgiler, hükümet üyelerine de sunuldu. Türkiye'den, IŞİD'e katılan ve IŞİD saflarında savaşarak geri dönen militanlarla ilgili ise araştırmalar devam ediyor.

600 KİŞİNİN KATILDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'den IŞİD'e yaklaşık 600 kişinin katıldığını bunların da 100'nün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak, güvenlik birimleri Türkiye'den IŞİD'e katılanların sayısının daha fazla olduğunu bildirdi. Özellikle, Türkiye'nin geçiş ülkesi olması nedeniyle, Türkiye'den IŞİD'e katılanların sayısının tam olarak tespit edilemediği vurgulandı. Kamu kurumlarında çalışan IŞİD militanlarının ise, çatışmanın ardından Türkiye'deki görevlerine geri döndükleri kaydedildi. Bu çerçevede bazı üyelerin rapor, bazılarının da izin aldığı belirtildi.

HÜSEYİN ÖZAY

Taraf

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.