657 değişikliğinde 6 konu öne çıkıyor

657 değişikliğinde 6 konu öne çıkıyor

657 Sayılı Kanun bize uymuyor. Yat, uzan, para kazan; yok böyle bir şey" sözleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 657 sayılı yasadan duydukları rahatsızlığı dile getirmişti.

Hürriyet Gazetesi'nin ahberine göre;

 

Memurun statüsü, disiplin cezaları, az gelişmiş bölgelerde çalışma koşulları, yöneticiliğe atanmada deneyim şartı, yöneticilerin görev süresi ve kariyer mesleklerde atanma koşulları olmak üzere 6 konuda değişiklik masada. Hükümet, önerilerini sıraladı, sendikalara yanıtınızı 'bildirin’ dedi.
 
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişikliğe hazırlanan hükümet, Bakanlar Kurulu’nda görüşülen altı başlığı Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında memur sendikalarına açtı. Başbakan Erdoğan’ın “Taraflarla uzlaşın, bana öyle gelin. Uzlaşmadan bunları getirmeyin” dediği konulardan memurun statüsü konusunda sendikalar daha baştan ‘asla tartışmayız, bu bizim kırmızı çizgimiz’ diyerek reddetti. Önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelmek için anlaşan tarafların üzerinde duracağı 6 başlık şöyle:
 
*Rotasyon değil, dengeli hizmet sunumu
 
*Faruk Çelik: 161 talebi heyetle paylaşacağım
 
*'Yat, uzan, para kazan yok öyle bir şey'
 
*Faruk Çelik'ten 'memurlar yan gelip yatıyor' yorumu
 
MEMUR, ‘ÇALIŞAN’ OLAMAZ!
 
1- Memurun statüsü. Hükümet, memurun statüsü konusunda sendikalara kamu çalışanlarının ‘sözleşmeli’ ve ‘işçi’ olarak ayrılmasını ya da bu ayrımın tamamen kaldırılarak sadece ‘çalışan’ kavramının getirilmesini önerdi. Memur konfederasyonları doğrudan ‘memur’ statüsüne dokunulmasına asla razı olmayız, bu bizim ‘kırmızı çizgimiz’ tavrını ortaya koydu. Kamuda çalışanların sadece ‘memur’ ve ‘işçi’ olarak ayrılmasını isterken, sözleşmeli personelin ‘memur’ kadrosuna alınmasını talep etti.
 
164 BİN SÖZLEŞMELİ MEMUR OLSUN
 
Konfederasyonlar, kamuda 76 bini KİT’lerde olmak üzere toplam 164 bin sözleşmeli personel bulunduğunu anımsatarak, “KİT’lerdekilere tercih hakkı verilmesi şartıyla, tüm sözleşmeliler kadroya alınsın. Böylece kamuda 4 a/4 b/ 4c gibi ayrımlar ortadan kalksın. Sadece işçi ve memur olsun” yanıtını verdiler.
 
Memurun statüsünün değiştirilmesinin kendileri için ‘genel grev’ nedeni olacağını vurgulayan sendikalar, diğer 5 konuda ise görüş bildirmekten kaçındılar. Bu konuları kendi aralarında müzakere edip ortak bir metin oluşturma konusunda anlaştılar. Üzerinde çalışılacak diğer 5 başlık ise şöyle:
 
UYARMAK YERİNE PARA CEZASI
 
2- Hükümet, memurun disiplin cezası sisteminde de değişiklik önerdi. Uyarma ve kınama cezalarının kaldırılmasını, bunun yerine ‘doğrudan maaştan kesme’ cezasının getirilmesini önerdi.
 
ROTASYON DEĞİL, TEŞVİK!
 
3- Az gelişmiş bölgelerde ihtiyaç duyulan memurların buralarda çalışma isteksizliğinin giderilmesi. Hükümetin ‘memura rotasyon’ istediği şeklinde kamuoyuna yansımasına karşın sendikalar böyle bir önerinin toplantıda gündeme gelmediğini vurguladılar. Sorunun çözümü için bu bölgelerde çalışan tüm memurlar yerine doktor, ebe, hemşire, mühendis gibi mesleklerde yüksek maaş gibi teşviklerle cazibenin artırılabileceğine dikkat çektiler.
 
MÜSTEŞARLIK İÇİN 5 YIL DENEYİM
 
4- Hükümetin, önerdiği bir diğer konu ise kamuda üst düzey yönetici atamaları için gerekli olan 10-12 yıl şartı 5 yıla indirilsin, oldu. Ancak sendikalar 23 yaşında devlette çalışmaya başlayan bir mühendisin 28 yaşında genel müdür olmasının doğru olmayacağını bunun hem devlete hem de kişiye kötülük etmek anlamına geleceğini düşünüyor.
 
GÖREV SÜRESİ SINIRLANDIRILSIN
 
5- TÜİK, Diyanet İşleri Başkanlığında olduğu gibi üst düzey yöneticilerin görev sürelerine sınırlama getirilsin.
 
YARDIMCILIK 2 YIL OLSUN, SINAV VE TEZ KALKSIN
 
6- Kariyer mesleklerde atanma şartları değiştirilsin. Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi statülerde kalış süresi 3 yıl yerine 2 yıl olsun. Ayrıca bu kişilerin uzman ve ya müfettiş olmak için ayrı bir sınava girmelerine gerek kalmasın. Tez hazırlamaları da istenmesin.
 
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.