657 değişikliğinde neler var?

657 değişikliğinde neler var?

Ankara'da bir süredir devam eden personel rejimiyle ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı.

 

Bu çalışmaları geçtiğimiz yıldan bu yana adım adım size tüm detaylarıyla aktarıyoruz. Bu çalışmanın en önemli ayağını oluşturan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılacağını da geçtiğimiz yılın Mart ayında ilk kez duyurmuştuk. 657'yi tarihe gömecek yeni çalışmada, memurların ücretlerinden emeklilik sistemlerine kadar her şey değiştirilecek ve kamudaki farklı statüler sona erecek.

Şimdi TAKVİM, Ankara'da yine sır gibi saklanan bir çalışmayı daha gün yüzüne çıkartıyor. Devlet Memurları Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın ayrıntılarına ulaştık. Tasarı ile atama sisteminde değişiklikler yapılacak. Başta sendikalar olmak üzere ilgili taraflarla da müzakere edilecek olan tasarı, daha sonra Bakanlar Kurulu'na gelerek yasalaşma sürecine girecek.

Tasarı, memurların yükselmesiyle ilgili kuralları baştan aşağıya değiştiriyor. Buna göre; Müsteşar, vali, genel müdür gibi üst düzey yöneticiler, 5 yıllığına atanacak. Halen görev yapan bürokratlar da 5 yıllığına atanmış sayılacak. Görev süresi bitenler yeniden atanabilecek. Atanmadıkları taktirde müşavir yapılacak.

YÜKSELME KOLAYLAŞTI

Mevcut düzenlemeye göre daire başkanı olmak için en az 10 yıl olan bekleme süresi, şimdi 2 yıl geriye çekiliyor. Yeni tasarıya göre; birinci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5 bin 300 ve daha yukarıda olan genel müdür, müsteşar, müsteşar yardımcısı kadrolarına atanmak için en az 12 yıl olan hizmet süresi 10 yıla, ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl olan hizmet süresi 8 yıla düşürülüyor.

BAKAN ONAYI YETECEK

1981'de yürürlüğe konulan 32 yıllık bürokrasi atama usulü de tarihe karışıyor. 2451 Sayılı Kanun'da değişiklik yapılıyor. Tasarıya göre; müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı kadrolarına atama yine eskisi gibi müşterek kararname ile yapılacak. Müşavir ve müfettiş gibi kadrolarda ise ilgili bakanın onayı yeterli olacak.

4B TARİH OLUYOR

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumda, kamudaki memur statülerinin teke indirilmesiyle ilgili bilgi vermişti. Buna göre; 4B olarak bilinen sözleşmeli personelin tamamının kadroya alınması gündeme geldi. Böylece statüler teke indirilince, kamuda 4B pozisyonu kalmayacak. 4B'li personel, ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin tüm kurumlarında görev yapıyor. KİT'lerde çalışan üniversite mezunu personelin de kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmalar yürütülüyor.

Takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.