7 Haziran Genel Seçimleri için son 1 hafta

7 Haziran Genel Seçimleri için son 1 hafta

Türkiye 7 Haziran'da sandık başına gidiyor. 25. Dönem Parlamentosu'nun üyelerinin belirleneceği seçimlere 20 siyasi parti katılıyor.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri için geri sayım başladı.

Milletvekili seçimine 1 hafta kala seçim tarihine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192 yeni seçmen de oy kullanacak.

Yurt içinde toplam 53 milyon 765 bin 231 seçmen sandık başına gidecek. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75, Merkez Parti 73, LDP 58, DYP ve Yurt Partisi 56, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak. Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

SEÇMEN KAĞITLARI 

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 1 Haziran'da sona erecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi gerekecek. Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. 

73 MİLYON 988 BİN OY PUSULASI

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından hazırlanan ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak. 33 gümrük kapısında kullanılmak üzere 897 bin, yurt dışındaki 112 temsilcilik için 2 milyon 917 bin 200, yurt içindeki pusulalar ve yedekler dahil toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldı. 

OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek. 

SEÇİM YASAKLARI 

Propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü ya da yazılı mesaj gönderebilecek. 

ANKET YASAĞI

Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin, adayın lehinde veya aleyhinde, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması gerekecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların ilkeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek. 

TÖREN YASAĞI

Oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak. Aynı süre içinde Başbakan ve bakanlarla milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 298 sayılı Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca bu süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandasına dair yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak. 

SEÇİM TAKVİMİ

Seçim takvimine göre bugün, radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start alacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Yarın, seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek. 6 Haziran'da seçim propagandası sona erecek. Vatandaşlar 7 Haziran'da sandık başına gidecek.

İnternethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.