Adalet, çocuk dostu oldu

Adalet, çocuk dostu oldu

3 yıldır devam eden "Çocuklar için Adalet" projesi tamamlandı. Çocukların ifadeleri özel hazırlanan odalarda yalnızca bir kez alınacak. BİSİS sistemiyle ihtiyaçlarına özel programlar sağlanacak

Adalet sistemi artık çocuklara daha dost olacak. UNICEF ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar ile Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ortak projesi "Çocuklar için Adalet" çalışması tamamlandı. Avrupa Birliği'nin, 3.15 milyon euroluk maddi desteğiyle hayata geçirilen proje ile çocuk haklarının korunmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Çocuklar için adil yargılanma hakkının sağlanması, çocuk koruma alanında farklı kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun daha da güçlendirilmesi, ikincil mağduriyetlerinin önlenmesi ve özgürlükten yoksun bırakmanın son çare olması ilkeleri üzerine uygulamalar geliştirildi. 3 yıl süren projenin sonuçları geçen hafta kamuoyuna açıklandı. İşte çocuk dostu adaletin getirdiği yenilikler: 

 İFADELERİ BİR KEZ ALINACAK: 
Çocuk mağdurların, şahitlerin ya da şüphelilerin farklı yetkililer tarafından defalarca ifadelerinin alınmasına son vermek için "Adliye Çocuk Görüşme Odaları" standartları hazırlandı ve Ankara'da örnek oda kuruldu. 2015 Şubat ayı itibariyle 23 il ve 26 adliyede 30 oda daha açılacak. Böylelikle çocukların ifadelerinin sadece bir kez alınması sağlanacak. 

 UZMANLAR YETİŞTİRİLDİ: 
2000'e yakın çalışan, çocuk koruma yönetmelikleri ve ilgili hizmetlerin en iyi şekilde uygulanabilmesi amacıyla hazırlanan uzmanlaşma ve vaka temelli hizmet öncesi/ içi müfredat programları ile uzmanlaştı. 

 İHTİYACA ÖZEL PROGRAM: 
Bireyselleştirilmiş İyileştirme Sistemi (BİSİS) uygulaması yaygınlaştırıldı ve koşullu salıverme sisteminin güçlendirilmesi için çalışmalar yapıldı. 20 pilot ilde yaklaşık 600 çalışan konuyla ilgili eğitim aldı. Ayrıca, çocuk destek merkezlerinde kalan çocukların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek için ANKA Psikososyal Destek Programı oluşturuldu. 

 MÜFREDATA DA GİRDİ: 
Çocuk adalet sistemi eğitim programları Adalet Akademisi ile Bakanlığın müfredatına girdi. 

 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.