Aday memurların yıllık izinleri yanlış mı hesaplanıyor?

Aday memurların yıllık izinleri yanlış mı hesaplanıyor?

Mesai saatleri içerisinde özel bir işimiz olduğunda, izin kağıdı doldurup, işimizi hallediyoruz. Ancak, bu kullandığımız izinler toplanıp senelik izinden düşülüyor.

Halen Adalet Bakanlığı'nda yeni ihdas olunana Adalet Uzman Yardımcılığı kadrosunda Temmuz 2013'ten itibaren çalışmaktayım. Öncesinde ise Şubat 2013-Temmuz 2013 dönemleri arasında kurum avukatı olarak çalışmıştım. Eylül 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Araştırma Görevlisi olarak çalıştığım 4 buçuk aylık dönemi yıllık izne hak kazanmak için gerekli olan 1 yıllık 657'ye tabi kamu personeli olarak çalışma dönemine nasıl saydırabilirim? Bunun yanı sıra yıllık izin hakkını Ocak 2014'ten önce kazanıp 2014 yılında 40 günlük izin hakkına nasıl sahip olabilirim?

657 sayılı Kanun'un yıllık izni düzenleyen 102'nci maddesinde; 'Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir' hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, hizmetin bir yıl olması halinde yıllık izne hak kazanılabilmektedir ve yıllık izinler adaylığın kaldırılmasından bağımsızdır. Hizmet kavramı ise kazanılmış hak aylık hesabında değerlendirilen hizmet süresini ifade etmektedir. Aday memur olarak göreve başlayanlar bir sene görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır. Aday memurların, bir yıllık hizmet sürelerini tamamladıklarında içinde bulunulan yıla ait yıllık izin haklarını kullanabilecekleri gibi bir sonraki yıl içinde birleştirerek de kullanabilmeleri mümkündür.

Ancak, Vakıf Üniversitesinde görev yaptığınız süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde dikkate alınamadığı için yıllık izin hesabında da dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle 2013 yılı için bir yıllık süreniz dolmadığı için yıllık izin kullanamazsınız. Bununla birlikte, 2014 yılı için 20 günlük izin hakkınız olup, bunu 2014 yılı içinde kullanabileceğiniz gibi 2015 yılı içinde de kullanabilirsiniz.

Saatlik izinlerin yıllık izinden düşülmesi mümkün müdür?

Mesai saatleri içerisinde özel bir işimiz olduğunda, izin kağıdı doldurup, işimizi hallediyoruz. Ancak, bu kullandığımız izinler toplanıp senelik izinden düşülüyor. Bu yapılan işlem yasal mıdır?

657 sayılı Kanun'un 103'üncü maddesinde yıllık izinlerin nasıl kullanılacağı düzenlenmiştir. Kanunun Mazeret İznini düzenleyen 104'üncü maddesinde ise; memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verileceği, belirtilen bu haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebileceği, zaruret halinde ise öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usülle on gün daha mazeret izni verilebileceği bu takdirde de, ikinci kez verilen bu iznin, yıllık izinden düşüleceği düzenlenmiştir.

Uygulamada saatlik izin veya yarım günlük izin kullandırılmasına sık sık rastlanmaktadır. Ancak, hangi izinlerin yıllık izinden düşeceği yukarıda yer verilen hükümde de görüleceği üzere açık olarak Kanunda yer almaktadır. Yıllık izinlerden ancak, mazeret izinlerinden 10 günden fazlası düşülebilmektedir. Ayrıca, mazeret izinlerinin de nasıl ve kimler tarafından verileceği açıkça belirtilmiştir. Yani Kanunda belirtilen amirlerden başkasının vermiş olduğu saatlik veya yarım günlük izinlerin mazeret izni olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi bunların da yıllık izinden düşülmesi mümkün değildir.

Sonuç olarak uygulamada idari izin olarak nitelendirilen izinlerin (mazeret izni olarak değerlendirilebilecekler hariç) yıllık izinlerden düşülmesi mümkün değildir. Bu konuda kanunen uygulama birliğini sağlamakla görevli olan Devlet Personel Başkanlığının bir tebliğle bu sorunu kökten çözecek bir düzenleme yapması gerekmektedir.

Kendisine hataen yıllık izin verilen aday memurun bu izni düşülebilir mi?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

 

 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.