Akademisyenler özlük haklarında iyileştirme istiyor

Akademisyenler özlük haklarında iyileştirme istiyor

Sayıları 116 bini bulan öğretim elemanları, özlük hakları konusunda dertli. Seslerini duyurmak için dernek kuran akademisyenler, mesai ücreti, yol yardımı, eş durumu tayinleri gibi hizmetlerde iyileştirme istiyor.

Her yıl sözleşme imzalamak zorunda kalan hocalar, bu durumun baskıları da beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Akademik camianın yıllardır beklediği özlük haklarındaki iyileştirmeler bir türlü gerçekleştirilemedi. Konunun her yıl gündeme getirilmesine rağmen mesai ücreti, yol yardımı, eş durumu tayinleri ve askerlik hizmeti gibi haklarda mesafe kat edilememesi tepkileri artırdı. Sorunun çözümüne yönelik arayışa giren akademisyenler, geçen ay bir araya gelerek dernek kurdu. 116 bin öğretim elemanının hakkını arayan Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER), görmezden gelinen akademisyenlerin özlük haklarını savunmak için çalışmalara başladı. Derneğin bir numaralı gündem maddesi, yasal düzenleme yapılmasına rağmen kadın hocaların derslere başörtülü girememesi. Öğretim elemanlarının mesai ücreti, yol yardımı, harcırah, eş durumu tayinleri ve askerlik hizmeti gibi birçok konuda kapsam dışı bırakılması da öncelikli sorunlardan. En çok şikayet edilen hususlardan biri de kariyer sisteminin olmaması. Çünkü akademisyenler, 657'ye tabi olmalarına rağmen her sene yeniden sözleşme imzalamak zorunda. Yenilenen sözleşmelerin baskı ve yönlendirmeleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken akademisyenler, bu duruma bir an önce son verilmesini istiyor.

ÖGEDER Başkanı Vahdet Özkoçak'a göre akademisyenlerin pek çoğu lise mezunu memurdan dahi düşük bir ücrete çalışıyor. "Mevcut haklarla değil akademisyenlik, ev geçindirmek bile mümkün değil." diyen Özkoçak, bu durumun artık kabul edilemez bir hale geldiğini vurguluyor. Dernek başkanı, meslektaşlarıyla ilgili sıkıntıları şöyle sıralıyor: "Kıyafet serbestliği sorunu hala giderilmiş değil. Kadın hocalarımız derslere, kampüse başörtülü olarak gelemiyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılmış olmasına rağmen rektörler korkularından uygulamıyor. Öğretim elemanlarına rektörlük seçimlerinde oy kullanma hakkı verilmesi gerekiyor. Öğretim elemanları dahil herkesin oy kullanması gerekiyor. Eş durum tayinlerinde de çok fazla sıkıntı var. Becayiş usulü yer değişimi bile yapamıyoruz. Aile birlikteliği diye bir şey yok akademisyenlerde. Biz kadroları doktora sonrasında dolan öğretim elemanlarını kadroya geçirilmesi için çabalarken YÖK şu an 33A statüsündeki kadrolu öğretim elemanlarını, doktora sonrası ilişiği kesilen 50D statüsüne geçirmeye çalışıyor. Düzgün işleyen bir kariyer sistemimiz yok. Her dönem sonu sözleşmemizi imzalasın diye hocalara yalvarıyoruz. İmzalanmadığı takdirde direkt ilişiğimiz kesiliyor."

ÖGEDER'in 2 aylık bir dernek olmasına rağmen 500'den fazlaya üyeye ve sosyal medyada 350 bin takipçiye ulaştığını anlatan Vahdet Özkoçak, ilgiyi artan tepkilere bağlıyor. Akademik personelin hiçbir ödeneğinin olmadığına işaret eden Özkoçak şu eleştirileri yapıyor: "Diğer memurların yol yardımı var, bizim o bile yok. Yardımcı doçent, doçent olabilmek için konferanslara, kongrelere katılmak zorundayız. Bu toplantıların çoğu ya şehir ya yurtdışında. Kendi cebimizden vermek zorunda kalıyoruz. Memurların hemen hemen hepsine yol ödeneği, harcırah, aile yardımı verilirken bize hiçbiri ödenmiyor. Akademisyenlerin maddi olarak ve özlük hakları konusunda pek çok sıkıntısı var. Askerlikle alakalı da birçok şey söylendi, hiçbir adım atılmadı. Artık her ilde üniversite var. Askerliğin Şırnak'a çıktıysa git oradaki üniversitede eğitim ver öğrencilere. Askerliğini öyle tamamla. Ders ücretlerimiz çok düşük. Profesör ders başına 16,5 TL alıyor. İkinci öğretimde derslere girdiğimiz zaman mesai diye bir kavram yok. Ancak mesaiye kalan diğer memurlar, şube müdürleri idari kadro mesai ücreti alıyorlar. 3843 No'lu yasa, akademisyenlere mesai ücreti verilmesini engelliyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.