Araştırma görevlilerine angarya işler

Araştırma görevlilerine angarya işler

Eğitim Sen'in raporuna göre araştırma görevlilerinin yüzde 75'i sınavda gözetmenlik, yüzde 52'si 'getir-götür', yüzde 37'si sekreterlik işi yapıyor. Parti düzenlemek, düğün davetiyesi dağıtmak ve çiçek sulamakla görevlendirilenler bile var.

Eğitim Sen araştırma görevlilerinin sorunlarını araştırdı. Bulgulara göre, araştırma görevlilerine verilen idari işler, iyi bir yüksek lisans ve doktora eğitimi almalarının önündeki en büyük engel. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin yüzde 75'i sınavda gözetmenlik, yüzde 52'si 'getir-götür', yüzde 37'si sekreterlik işi yapıyor.

 


Çalışma 38 üniversitede 138 araştırma görevlisi ile yapıldı. Katılan araştırma görevlilerinin yüzde 46'sı doktoralılara burslu öğrenci statüsü veren, yani doktorası bittikten sonra üniversiteden çıkaran 50 d kadrosunda çalışıyor. Raporda araştırma görevlilerinin sorununun sadece düşük ücret olmadığı vurgulanarak, araştırma görevlilerinin görev tanımı olmayan 'her işi' yaptığı belirtiliyor. Araştırma görevlilerinin güvencesiz çalışma koşullarının iyileştirilmesi isteniyor.


Hem sekreter hem araştırma görevlisi

Araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle:
Araştırmaya katılan araştırma görevlilerinin yüzde 75'i her sınav döneminde 5 veya daha fazla sınav gözetmenliği, yüzde 57'si öğrenci danışmanlığı, yüzde 52'si çeşitli etkinliklerde getir götür işi yapıyor.


Araştırma görevlilerinin yüzde 37'si bir dönemde üç kez veya daha sık gönüllü teklifi dışında sekreterlik yazılarını yazıyor. Yüzde 27'si başkasının dersine girmek zorunda kalıyor.


Araştırma görevlilerinin görevleri arasında sayılamayacak özlük dışı "sekreterlik işleri", "getir-götür işleri", "çay/kahve işleri", "hocaların çocukları ile ilgilenme" gibi işlerin yaptırılması yüzde 13'ten yüzde 52'ye kadar değişiklik gösteriyor. Bu işlerin en az birini yapma durumu ise yüzde 68'leri buluyor.


"Şu andaki tahmininize göre, doktora sonrası da üniversitenizde işe devam edebilecek misiniz?" sorusuna araştırma görevlilerinin yüzde 51'i "Belirsiz" veya "Sözleşmem bitecek" diye yanıt veriyor. Sadece yüzde 27'si doktora sonrası kadro bulabileceği kanaati taşıyor.
Araştırma görevlilerinin yüzde 90'ı iş baskısı, sürekli okuma baskısı, aileye, evliliğe, çocuğa zaman ayıramama kaygısı ve stres gibi şikayetler ifade ediyor.


Araştırma görevlilerinin yüzde 46'sı ya aile ya da evliyse eşinin desteğine, maddi yardımına ve dış desteğe ihtiyaç duyuyor. 


Parti düzenlenir, düğün davetiyesi dağıtılır
Raporda araştırma görevlilerine angarya olarak ne tür işler yaptıkları da soruldu. Verilen cevaplar ilginçti. İşte birkaç örnek :


"Hocanın kitabının düzeltmelerini yapma, katıldığı toplantılarda yanında bulunup not tutma, arabasından odaya eşyalarını taşıma, anahtar yaptırma, çiçeğine su verme, saksısını değiştirme, odasını toparlama, yemeğini sipariş etme..."
"Bölüm Başkanımın oğlunun düğün davetiyelerini dağıttım."
"Fakülte yayını çıkarmada görevlendirildim, üniversite tanıtım günlerinde hosteslik yaptım."
"Bir idari görev başlığı altında bölümde herkesin doğum günlerini kutlamak amacıyla para toplayıp pasta aldım. Yılbaşında herkesten para toplayıp 50-60 kişilik kokteyl düzenledim."
"Hademeye taşıtamadıkları yükleri taşıdım."

Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.