AYM, memurlarla ilgili hangi yasayı iptal etti?

AYM, memurlarla ilgili hangi yasayı iptal etti?

Anayasa Mahkemesi memurların iş güvencesini riske atan torba yasa kanununu iptal ederek resmi gazetede yayımlanacağı güne kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ve 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunda bazı maddeler üzerinde yürütmeyi durdurma kararı ve iptal kararı verdi.
Torba yasa görüşmelerinde gündeme gelen ve memurların iş güvencesi ile alakalı bir çok sendika tarafından da dile getirilen madde anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarında yapılacak ; açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma durumlarında mahkeme kararı ile kişinin dönüşü iki yıl içerisinde yerine getirilir. şeklinde olan bölüm ile Mahkeme kararının yerine getirilmemesi durumunda herhangi bir ceza soruşturması ve kovuşturmasının söz konusu edilemeyeceğini içeren bölüm Anayasaya aykırı olması nedeniyle iptal edilirken resmi gazetede kararın yayınlanacağı güne kadar ise yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

İşte İptal Edilen ve Yürütmesi durdurulan o bölüm;

"...23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde gösterilen unvanları taşıyan görevler ile farklı atama usullerine tabi olsalar dahi daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarına; açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği, ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle iki yıl içinde yerine getirilir."

"Bu fıkranın üçüncü cümlesinde belirtilen işlemlerle ilgili mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi ceza soruşturması ve kovuşturmasına konu edilemez;"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.