Bakan Avcı: “Özel Politika Gerektiren Vatandaşlarımız Hayatın İçinde Olmalı”

Bakan Avcı: “Özel Politika Gerektiren Vatandaşlarımız Hayatın İçinde Olmalı”

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Özel politika gerektiren vatandaşlarımızın hayatın kıyısında değil içinde olmalarına imkan sağlayacak, geleceğe ümitle bakmalarına yol açacak her adım her kazanım sadece onlar adına değil, toplum adına da ülkemiz adına da ö

Bakan Avcı, Başkent Öğretmenevi’nde Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıya katıldı. Toplantıda Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli ile diğer genel müdürler, bakanlık bürokratları ve 35 ilin milli eğitim müdürleri de hazır bulundu.

Bakan Avcı, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en önemli ve öncelikli gündem maddelerinden birini mesleki ve teknik eğitimin oluşturduğu söyledi. Avcı, bu ifadesinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın 20 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde dile getirdiği "kimsesizlerin kimsesi" ve "sessiz yığınların sesi olmak" ilkelerini özellikle hatırlatmak istediğini vurguladı.

Bakan Avcı, şöyle devam etti:

“Türkiye’de işsizlik ve istihdamda yaşanan temel meselelerin çok önemli bir kısmının nitelikli işgücü eksikliğinden kaynaklandığı, mesleki eğitimin konuşulduğu her ortamda, tüm taraflarca çokça zikredilen bir tespit olarak önümüzde durmaktadır. Ancak bugünümüzü geçmişten farklı kılan; 2002 yılından bu yana başta mesleki ve teknik eğitim olmak üzere eğitim sisteminin geliştirilmesi, alt yapısının güçlendirilmesi ve kalitesinin arttırılması yönünde bütün imkânların seferber edilmiş olmasıdır.

Bu seferberlik mesleki ve teknik eğitimde kayda değer gelişmeler sağlamakla birlikte, dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm bu çabanın sürekli olarak geliştirilmesini, daha büyük ve daha hızlı adımların atılmasını gerekli kılıyor.

Üstelik bilgi ve teknolojinin sürekli olarak kendini yenilediği, yeni mesleklerin ortaya çıktığı günümüzde bir meslek sahibi olmaktan çok, bilgi ve becerilerin sürekli olarak yenilenmesi, güncellenmesi, dolayısı ile yeni beceriler edinmek öne çıkmaktadır.”

 

Yeni bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasıyla eğitim politikaları arasında yakın bir ilişki bulunduğunun altını çizen Bakan Avcı, bu durumun, gelişen ve değişen ortama göre örgütlenmiş kaliteli bir meslekî ve teknik eğitimi gerektirdiğini belirtti.

Bakan Avcı, İşgücü piyasasında kayıt dışı ya da düşük ücretli işlerde istihdam edilen, dolayısıyla daha yüksek işsizlik riskine maruz kalan vatandaşlarımızın işte o sessiz yığınların, mesleki becerilerinin geliştirilmesi ise ayrı bir öneme sahip. Herkes için olduğu gibi dezavantajlı bireyler için de yani kimsesizler için de istihdam, bir gelir sağlamanın çok ötesinde anlamlar taşır. Bu anlam hayata katılmak, toplumla bütünleşmek, dışlanmışlıktan kurtulmak, bilgi ve beceriler yoluyla bir değer üretmek, bir başarıya imza atmak, var olduğunu hissetmek ve hissettirmek gibi farklı şekillerde tezahür eder" diye konuştu.

 

Zihinsel, fiziksel ve sosyal özelliklerindeki ciddi farklılıklar sebebiyle özel politika gerektiren bireylere sunulacak hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi için uluslararası çalışmalardan faydalanılarak yerel ve ulusal düzeyde yapılacak araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bakan Avcı, "Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi"yle meslek sahibi olmayan genç işsizlere, özel politika gerektiren gruplara ve mesleğini değiştirmek isteyenlere ulaşılmasının amaçlandığını bildirdi.

Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proje; söz konusu grupların ilgi ve istidatları (yetenekleri), göz önüne alınarak meslek edindirmeyi, var olan becerileri üst seviyelere çıkararak mesleki yeterlilikler kazandırmayı, mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki yönetici ve öğretmenlerin kalite standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Gerçekleştirilmesi planlanan çalışmaların içinde engelliler, hükümlüler, göç edenler, dul ve yetimler, şiddet mağduru kadınlar gibi çok çeşitli özel politika gerektiren gruplara hayatlarını kolaylaştıracak beceriler kazandırılacak olması ayrı bir öneme ve anlama sahiptir."

Bunun için 35 ilde özel politika gerektiren grupların mesleki eğitim faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması için ihtiyaç duyulan bilgilerin üretilmesi amacıyla bir araştırma yapıldığını ifade eten Bakan Avcı, "Özel Politika Gerektiren Bireylerin Eğitim İhtiyaçları Analizi Araştırma Raporu" ile dezavantajlı insanların önemli ve öncelikli ihtiyaçlarını tespit etmek, bu tespitler ışığında en uygun çözümleri üretmek ve doğru politikalar geliştirmek için gereken verilerin sağlanıldığını düşündüğünü belirtti.

Rapordan çıkan sonuçlar doğrultusunda 35 pilot ilde kursların açıldığını ve  bu eğitimlerin 2014´te de yoğun bir şekilde devam edeceğini aktaran Avcı, "Özel politika gerektiren vatandaşlarımızın hayatın kıyısında değil içinde olmalarına imkan sağlayacak, geleceğe ümitle bakmalarına yol açacak her adım her kazanım sadece onlar adına değil, toplum adına da ülkemiz adına da önemli ve değerlidir. Bu vesileyle toplumun tüm fertlerini ekonomik ve sosyal hayata katılmaktan alıkoyan engelleri kaldırmanın sorumluluğunu sadece ilgili kurum ve kuruşların değil, tek tek hepimizin vicdanında, kalbinde hissetmesi gerektiğini vurgulamak isterim" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.