Bakanlıktan 'Mobbing' tavsiyeleri

Bakanlıktan 'Mobbing' tavsiyeleri

Mobbing’le mücadele amacıyla kurulan Alo 170 hattına son 2 yılda 5 bin 890 şikâyet geldi. Çalışma Bakanlığı, işyerinde psikolojik şiddete uğrayanlara “Taciz sürecini günlüğe yazın; not, mesaj ve e-postaları saklayın” önerisi yaptı.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre;
 
Türkiye’de psikolojik taciz (mobbing) şikâyetlerinin yüzde 67’si özelden, yüzde 33’ü kamudan geldi. Özel sektörde en çok erkekler, kamuda da en çok kadınlar mobbing’den şikâyet etti. Çalışma Bakanlığı da mobbing’le mücadele için “Taciz sürecini günlüğe yazın” önerisinde bulundu. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek için kurulan Alo 170 hattına son 2 yılda 5 bin 890 işyerinden psikolojik taciz başvurusu yapıldı.
 
HASTANELER VE EMNİYET BAŞTA
 
Kamudan gelen şikâyetlerde hastaneler, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet başı çekti. Özel sektörde ise en çok şikâyet sanayiden, mağaza, lokanta ve marketlerle, özel sağlık kuruluşlarından geldi. En çok mobbinge uğrayan yaş grubu da 29-33 yaş arasındaki erkek ve kadınlar oldu. Kamudaki şikâyetlerin yüzde 40’ı lisans, yüzde 25’i de yüksek lisans mezunlarından gelirken, özel sektörde en çok şikâyet yüzde 37 ile lise, yüzde 29’la da ilköğretim mezunları oluşturdu.
 
İNTİHAR VE KALP KRİZİNİ TETİKLER
 
Mobbingin intihardan, ağlama nöbetlerine, kalp krizinden aşırı kilo almaya kadar birçok etkisi olduğunu tespit eden Bakanlık, çalışanlara da psikolojik tacizden korunma yollarını şöyle sıraladı:
 
Psikolojik taciz üst yönetimden gelmiyorsa konuyu üst yönetime uygun şekilde iletin. Psikolojik tacize uğradığını kanıtlayacak not, yazışma, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklayın.
 
Yaşanan psikolojik taciz sürecine ilişkin günlük tutun.
 
Yaşadığınız sürece şahit olan çalışma arkadaşlarınızla görüşün.
 
Psikolojik tacize maruz kaldığınızda sorunu işyerinde çözemiyorsanız yargıya başvurun.
 
Toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi ve işyeri yönetmeliklerine mobbingle ilgili hükümler konulmalıdır.
 
Özel sektörde erkek mağdur
 
ALO 170 hattına başvuruların yüzde 67’sinin özel sektörden gelmesi dikkat çekti. Buna göre özel sektörde erkeklerin yüzde 58’i, kadınların da yüzde 42’si mobbing’den şikâyet etti. Kamuda ise kadınların yüzde 51’i erkeklerin yüzde 49’u psikolojik taciz başvurusu yaptı.
 
‘İstifaya zorlanıyorum’
 
MOBBİNG şikâyetlerinin dağılımı da ilginç istatistikler verdi. Buna göre kişilerin yüzde 20’si “istifaya zorlanmaktan”, yüzde 15’i “hakaretten”, yüzde 14’ü “kötü muameleden”, yüzde 11’i de “görev yeri değişikliğinden” mağdur olduğunu belirtti.
 
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.