Bardakçı Atatürk'ün Samsun'a çıkış belgesini paylaştı

Bardakçı Atatürk'ün Samsun'a çıkış belgesini paylaştı

Murat Bardakçı, Atatürk'ün Padişah Vahdettin tarafından Samsun'a gönderilmesiyle ilgili belgeyi ilk kez yayınladı.

Yazar Murat Bardakçı, Habertürk gazetesindeki köşesinde, Atatürk'ün 19 mayıs 1919'da Samsun'a çıkışında rol oynayan belgeyi ilk kez paylaştı.

İşte Bardakçı'nın yazısı ve o belge...

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun yolculuğu ile ilgili olarak ders kitaplarımızda birkaç sene öncesine kadar, çoğu gerçekle alâkası olmayan yanlış bilgiler yer alırdı.

Hatalı bilgilerden bazıları yolculuğun “gizli” ve “tehlikelerle dolu” olduğu, Paşa ile arkadaşlarını Samsun’a götüren “Bandırma” adındaki köhne vapurun pusulasının bile bulunmadığı, Karadeniz’de cirit atan İngiliz savaş gemilerine görünmemek için geceleri geminin ışıklarını yakmadıkları ve teknenin kıyıya yakın seyrettiği şeklindeydi.

 

PADİŞAH HERŞEYİ BİLİYORDU

Halbuki, yolculuk öyle olmamıştı... Gizli falan değildi, bir “devlet operasyonu” şeklinde hazırlanmış, zamanın padişahı Sultan Vahideddin ile sadrazamı Damad Ferid Paşa her aşamada her şeyden haberdar edilmişlerdi. Resmi yazışmalar gizli değil açık yapılmış ve devletin elindeki en rahat gemilerden olan Bandırma da bu yolculuğa tahsis edilmişti. Hatta, Mustafa Kemal’in Samsun yolculuğunun resmi maksadı olan 9. Ordu Müfettişliği’ne tayini hakkında Sultan Vahideddin ile Sadrazam Damad Ferid ve Harbiye Nâzırı yani Savaş Bakanı Şakir Paşalar’ın imzalarını taşıyan emir de 5 Mayıs 1919’da o devrin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayî’de yayınlanmıştı.

1998'DEN SONRA DERS KİTAPLARINDA DÜZELTİLDİ

Bütün bunlar, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun dosyasındaki belgelerde ayrıntıları ile yazılı idi ve Samsun evrakı, yani Paşa’nın Samsun yolculuğu ile alâkalı bütün belgeler 1919’da İstiklâl Savaşı’nın kahramanlarından Kâzım Karabekir Paşa’ya intikal etmiş, daha sonra Paşa’nın ailesi tarafından muhafaza edilmişti. Daha önceleri sadece birkaçı yayınlanmış olan belgelerin tamamının kopyalarını Paşa’nın damadı rahmetli Prof. Faruk Özerengin’den 1990’ların başında almış ve hepsine 1998 Kasım’ında çıkarttığım “Şahbaba”da yer vermiştim. Samsun yolculuğu hakkındaki yanlış bilgiler bu yayından sonra doğru hâle gelmiş ve ders kitaplarında da değişiklikler yapılmıştı.

Bugün, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışının 96. yıl dönümü münasebeti ile, daha önce yayınlamadığım bir belgeye yer veriyorum: Paşa’nın 9. Ordu Müfettişliği’ne tayini hakkında Sultan Vahideddin’in yukarıda sözünü ettiğim emrinin yayınlandığı o zamanın resmi gazetesine...

RESMİ GAZETE’DE YERALDI

Mustafa Kemal Paşa’nın tayin emri Hicrî 4 Şaban 1337 ve Rumî 5 Mayıs 1335, yani Milâdi 5 Mayıs 1919 tarihli ve 3540 sayılı “Takvim-i Vekayî”nin ilk sayfasında ilk karar olarak yer alıyor ve emirde şöyle deniyor:

“Mülga (lâğvedilmiş, kaldırılmış olan) Yıldırım Grubu Kumandanı Mustafa Kemal Paşa, Dokuzuncu Ordu Kıtâatı (kıt’aları) Müfettişliği’ne tâyin edilmiştir. İşbu irâde-i seniyyenin (padişah emrinin) icrâsına Harbiye Nâzırı (Savaş Bakanı) memurdur. 29 Receb 1337, 30 Nisan 1335 (30 Nisan 1919). Mehmed Vahideddin (üstte). Harbiye Nâzırı Şakir, Sadrazam Damad Ferid”.

Murat Bardakçı'nın bugünkü yazısı için tıklayın

Haberturk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.