Başbakanlık Mevzuattan kişiye özel ilan

Başbakanlık Mevzuattan kişiye özel ilan

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı ilan kişiye özel nitelik taşımakta...

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'ne yayımladığı ilanla sözleşmeli musahhih alacağını belirtmiştir.

İlanı kişiye özel nitelik taşıyan bölümü şu şekildedir:

"3 - Üniversiteler ve mahalli idareler hariç olmak üzere; süreli resmi yayın çıkaran genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde hizmet alım yolu da dahil olmak üzere süreli yayının tashihi, tasnifi ve yayına hazır hale getirilmesi işlerinde giriş sınavının yapılacağı gün itibarıyla en az altı ay çalışmış olmak,"

Bu kurala göre başvuru yapabilmek için, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde taşeron firmalarında tashih işinde çalışmış olmak gerekmektedir.

657 sayılı Kanunun 36. maddesinde gereğince, Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelden, hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetler, taşeron firmalara yaptırılabilmektedir.

Diğer taraftan, Danıştay Onikinci Daire Başkanlığı 26/02/2007 tarih ve EsasNo:2005/1655 ve Karar No:2007/4052 sayılı Kararında açıkça Kanun, Tüzük ve Yönetmelikle öngörülmeyen bir hükmün alt norm olan kılavuz ile getirilmesine ve kılavuz hükmünün esas alınmak suretiyle ilgili hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık görülmediğine hükmedilmiştir. Bu bağlamda, Diyanet İşler Başkanlığının 4.12.2007 tarihinde yayımlanan Sözleşmeli Kur'an Kursu Alım Duyurusu'nun 1/g maddesinde yer alan "2006-2007 eğitim öğretim döneminde en az 3 ay süre ile kısmi zamanlı Kur'an kursu öğreticisi olarak 4/C statüsünde çalışmış olmak" hükmünün yürürlüğü Danıştay 12. Dairesince durdurulmuştur.

Diğer taraftan, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun hükümleri uyarınca, 2008 yılından itibaren sigortalılar, çalıştıkları unvanlarda tutulmaktadır. Yani, taşeron firmada, hizmet yerlerinin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde bulunmak üzere çalıştırılan personele, musahhihlik yaptığı yönünde belge düzenlenmesi doğru olmayacaktır. Bir anlamda hizmetli olarak çalıştırılanlara, mevzuata aykırı belge verenler hakkında disiplin soruşturma yapılması en doğal idari işlem olacaktır.

Ayrıca, kişiye özel ilanlar şimdiye kadar birçok örnekte olduğu gibi yargıdan dönmüştür. 

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nden kişiye özel sözleşmeli personel alım ilanında bulunan "3 - Üniversiteler ve mahalli idareler hariç olmak üzere; süreli resmi yayın çıkaran genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde hizmet alım yolu da dahil olmak üzere süreli yayının tashihi, tasnifi ve yayına hazır hale getirilmesi işlerinde giriş sınavının yapılacağı gün itibarıyla en az altı ay çalışmış olmak," hükmü, açıkça hizmet gereği olmadığı gibi Anayasaya ve mer'i mevzuata da rü aykırıdır. Bu ilan 12 kişiye özel yapılmış bir ilandır. Bu bağlamda

1-Diğer şartları taşıyan kişiler kuruma müracaat etmeleri ve müracaatlarının kabul edilmemesi sonucunda en kısa sürede ilgili hükmün yürütmesinin durdurulması ve iptali ile müracaatlarının kabulü yönünde dava açmaları mümkün bulunmaktadır.

2-Söz konusu işlem genel düzenleyici işlem olması sebebiyle Danıştay'a iptal davası açılması gerekmektedir.

3- Anayasaya aykırı olması sebebiyle yargıya götürülmesi halinde iptal edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.