Belediye seçimlerinde memurun adı yok!

Belediye seçimlerinde memurun adı yok!

Mahalli idareler seçimleri 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak.

Belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üyesi olmak isteyenler yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar.

CHP ve MHP birçok yerde adayını belirledi. MHP’nin Pazar günü 200 adayı açıklayacağı söyleniyor. Parti teşkilatlarında görev yapıp da aday olmayı düşünenlerle ilgili olarak siyasi partiler istifa ve başvuru takvimleri de işliyor. Siyasi partilerin İl-ilçe teşkilatlarında görev alanlardan aday olmak isteyenler için, CHP’de 2 Eylül, MHP’de9 Eylül ve Ak Parti’de 1 Kasım son başvuru tarihi olarak belirlendi.

Oysa Yüksek Seçim Kurulu resmi seçim takvimini henüz başlatmadığı için devlet memuru olup da aday olmak isteyenler, devlet memurlarına siyaset yasağı nedeniyle ortaya çıkamıyorlar. En iyi ihtimalle 1 Aralık 2013 tarihinde istifa etmeleri gerekecek. (2009 seçimlerinde 1 Aralık 2008 tarihi istifanın son tarihi olarak belirlenmişti.)

Yani, devlet memurları için seçim süreci başlayana kadar, devlet memuru olmayanlar büyük bir mesafe almış olacak. Pek çok yerde adı alan Üsküdar’ı geçmiş, erken kalkan yol almış olacak. Siyasi partiler, erken aday belirleme politikası ile memurlara büyük haksızlık yapıyorlar. Bu durum, aynı zamanda aday seçeneklerini sınırladığı için aday kalitesini de doğrudan etkileyebilecek.

Hükümetin gündeminde yer alan ve birkaç güne kadar açıklanacak olan demokratikleşme paketi, sorunun çözümü için bize büyük bir fırsat sunuyor. Devlet memurlarına siyaset yasağı kaldırılarak sorun hemen çözülebilir. Zaten siyasi partilerin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda devlet memurlarına siyaset yasağının kaldırılması konusunda anlaşmış olmaları, bu konuda bir ortak iradenin mevcudiyetini gösteriyor.

Devlet memurlarına siyaset yasağı, 12 Eylül darbe hukukunun en ceberut hükümlerinden birisidir. İlkokul mezunu bile olmayan çiftçi, esnaf ve devlet işçilerinin siyasi partilere üye olma ve siyaset yapma hakkı varken, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan devlet memurlarına siyaset yasağı konulması ve bu yasağın halen sürüyor olması izah edilebilir bir durum değildir.

Türk demokrasisini baltalayan sorunların en başında gelen memurların siyaset yasağı konusu demokratikleşme paketi ile mutlaka çözülmelidir.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.