Bilirkişilik sistemi değişiyor

Bilirkişilik sistemi değişiyor

Adalet Bakanlığı tartışma konusu olan bilirkişilik sisteminin baştan sona değiştirilmesi için düğmeye bastı.

Kamuoyunun görüşüne açılan “Bilirkişilik Kanunu Taslağı” na göre, bilirkişiler sınavla belirlenecek ve Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulacak. BÜK 17 kişiden oluşacak.


Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Bilirkişilik Daire Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçilecek birer kişi, HSYK tarafından belirlenen 1. sınıf adli, idari hâkimler ve cumhuriyet savcılarından 4 kişi kurulu oluşturacak. Bölge adliye mahkemelerinin olduğu yerlerde de “bilirkişilik bölge kurulu” kurulacak. Bölge kurulları, BÜK’ün belirlediği ilkeler çerçevesinde bilirkişilerin denetimini yapacak ve performansını ölçecek. Performans değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunmayan bilirkişiler, sicilden silinecek.


SINAVLA ALINACAKLAR
BÜK’ün yapacağı sınavda başarılı olanlar 5 yıl geçerli “Bilirkişilik Yetki Belgesi” alacak ve sicile kaydedilecek. Bilirkişi olmak isteyenlerde, uzmanlık alanında 5 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu belgelendirmedikçe bilirkişi olarak atanamayacak. Bilirkişilerin taraflarla görüşmesi yasak olacak. Bilirkişiler, taraflardan ancak hâkim veya cumhuriyet savcısı aracılığı ile bilgi alabilecek.


Kaynak : Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.