Çipli pasaportta problem var

Çipli pasaportta problem var

Türkiye'de kullanımına 2010'da başlanan elektronik pasaportların çip özelliklerinin sınır kapılarında işe yaramadığı ortaya çıktı.

Bu nedenle pasaportların kapılarda "manuel" kontrol edildiği belirlendi. Emniyet, sorunu gidermek için yeni optik okuyucu cihazlar alacak.

1 Haziran 2010'dan itibaren AB'ye uyumlu olarak tanzim edilen elektronik pasaportların sınır kapılarında 2,5 yıldır manuel kontrol edildiği anlaşıldı. Çipli elektronik pasaportların yüz imajı ve her türlü güvenlik sertifikaları ile donatılmasına karşın uygulamada bu fonksiyonlarının kullanılamadığı öğrenildi. Sınır kapılarında pasaportların yalnızca veri sayfasında bulunan kişinin kimlik bilgilerinin taranarak sisteme aktarıldığı belirtildi. Ancak, yongadaki verilere erişim sağlanamadığı ortaya çıktı.

SORUN SINIR KAPILARINDA

Bunun da yüz imajı ve güvenlik sertifikalarının doğrulama amaçlı kullanılamamasına neden olduğu ifade edildi. Yongalı özelliği ile taklit edilmesi imkansız olan elektronik pasaportların içindeki bilgilerin okunamamasının sınır kapılarında kullanılan "Hudut Kapıları Projesi" ile uyumlu olmamasından kaynaklandığı öne sürüldü.  

3 MİLYON DOLARLIK YENİLEME

Çipteki bilgilerin okunamamasının ileride güvenlik zafiyetine yol açabileceği tespiti üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Hudut Kapıları Sistemi'nin çipli pasaportlara uyumlu hale gelmesi için düğmeye bastı. EGM'nin kara, hava ve deniz hudutlarındaki bin 200 pasaport kontrol noktasına optik okuyucu cihaz alacağı belirtildi. Alımı yapılacak cihazlar sayesinde yabancı ülkelerde olduğu gibi yongadaki verilere erişim sağlanacağı ifade edildi. Çipli pasaportların güvenlik kontrolünü gerçekleştirecek cihazların 3 milyon dolara mal olacağı öğrenildi.

SAHTECİLİK ÖNLENECEK

Her iki sistemin birbirine entegre olmasıyla sahtecilik olaylarının ciddi ölçüde önleneceğine dikkat çekildi. Bu arada, Hudut Kapıları Sistemi uygun olan yabancı ülkelerde çipli T.C. pasaportlarının yongasında bulunan veriler ışığında biyometrik ve güvenlik sertifikalarının doğrulama amaçlı kullanıldığı kaydedildi.  

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.