Çocuk Vakfı: Üstün Zekalı Çocuklarımıza Sahip Çıkalım

Çocuk Vakfı: Üstün Zekalı Çocuklarımıza Sahip Çıkalım

BUGÜN TÜRKİYE, ÜSTÜN ZEKÂLI VE YETENEKLİ ÇOCUKLAR İÇİN İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPABİLECEK Mİ?

BUGÜN TÜRKİYE, ÜSTÜN ZEKÂLI VE YETENEKLİ ÇOCUKLAR İÇİN

İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPABİLECEK Mİ?

 

 

  • TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Raporu’nun sunumu 27 Mayıs, Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak. ( www.tbmm.gov.tr )

 

  • Rapor, bu alanda TÜBİTAK benzeri özerk bir kurumun kurulmasını öneriyor.

 

  • Raporda, Türkiye’de üstün yetenekli çocukların eğitiminin niçin 100 yıldır ertelenerek sarmala dönüştüğü konusunda uzmanların görüşlerine yer veriliyor.

 

  • Rapora göre, Türkiye, üstün yetenekli bireylerin eğitimine yönelik ülke ölçekli politika, çoklu eğitim model ve uygulamaları yanında bireyin, ailenin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak anlayış ve sistemden yoksun durumda.

 

2005 yılı Ağustos ayında dönemin Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından durdurulan ve Sayın Başbakan’ın talimatlarıyla MEB ve TÜBİTAK-TÜSSİDE tarafından sonuçlandırılan “1. Türkiye Yeteneklerin Geliştirilmesi Stratejisi ve Uygulama Planı” dönemin Bakanları Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından dikkate alınmayarak Sayın Başbakan yanıltılmıştı.

 

  • 15 Ocak 2013 tarihinde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından Onaylanan; Bakanlar Kurulu kararı için MEB tarafından Başbakanlığa gönderilen ve Başbakanlık tarafından yetersiz bulunarak Haziran 2013’te iade edilen “Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve uygulama Planı 2013-2017” belgesinin, Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamayacak vasat içerikte bir faaliyet dökümanı olduğu tescil edilmiş oldu.

 

  • Çocuğun gelişme hakkını da içeren I. Türkiye Çocuk Hakları Stratejisi ve Uygulama Planı için de benzer bir durum yaşanmıştı: Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜBİTAK-TÜSSİDE’nin sonuçlandırdığı belge yerine, dönemin ASPB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya’nın hazırladığı faaliyet dökümanı, Yüksek Planlama Kurulu toplanmadan imzaya açılarak 10 Aralık 2013 tarihinde kabul edilmiş ve Sayın Başbakan bir kez daha iki Bakan tarafından yanıltılmıştı.

 

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in Türkiye’de son 10 yıl içinde üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar için sürdürülen çalışmalarla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

 

            “Çocuk Vakfı, 2004 yılında MEB, Marmara Üniversitesi iş birliğinde ve Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen I. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi’nden bu yana  TÜBİTAK-TÜSSİDE’nin strateji danışmanlığında sonuçlandırılan çalışmalar MEB ve bürokrasi tarafından engellenmiştir. MEB- TÜBİTAK-TÜSSİDE tarafından hazırlanan ve sonuçlandırılan I. Türkiye Yeteneğin Geliştirilmesi Stratejisi ve Uygulama Planı 2012-2017 belgesi yerine Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Bakanlık yönetimi tarafından hazırlanan ve 15 Ocak 2013 tarihinde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’na sunularak  Onaylanan “Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017” belgesi ( www.meb.gov.tr ) MEB ile sınırlı olduğu gibi, çocukları “etiketleyici” bu doküman, Strateji Belgesi niteliğinden de yoksundur. Bu konuda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığımız ve ilgili iki Bakanlar tarafından nasıl yanıltıldığını açıkladığımız 10 Nisan 2013 tarihli mektubu ek’te sunuyoruz.

 

Çocuk Vakfı’nın, “üstün zekâlı ve yetenekli” çocuklar için savunduğu görüş kısaca şöyledir: Her çocuk erken çocukluk döneminden başlamak üzere büyüme, gelişme ve yeteneğini geliştirme hakkına sahiptir. Eğitim sistemi mevcut yapısıyla zekâ ve yeteneklerin öğrenme hızı ve öğrenmeye hazır bulunmuşluğuna dikkat edilmeksizin farklı yetenekleri sıradanlaştırmaktadır. Türkiye’de her yaştan zekâ ve yeteneğin gerektiği biçimde eğitimi ve değerlendirilmesinde mevcut yapısıyla yalnızca Millî Eğitim Bakanlığı’nın yer alması en önemli problem alanlarından biridir.

 

Türkiye’nin çoklu “ileri düzey” öğrenme ortamları modellerine dayalı bir sisteme ihtiyacı vardır. Bunun için de müfredatın bütün bileşenleriyle yenilenmesi ve yetenekleri geliştiren bir muhtevada kökten bir sisteminin kurulması gerekmektedir.

 

TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Raporu’nun ortaya çıkardığı bir diğer sonuç ise, TÜBİTAK-TÜSSİDE’nin sonuçlandırdığı Strateji Belgesi’nde önerildiği gibi, özerk yapıda bir kurumun kurulmasının önerilmiş olmasıdır. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile hazırlanan ve Mayıs 2012 tarihinden bu yana Başbakanlık Müsteşarlığı’nda askıda tutulan Türkiye Yeteneklerin Geliştirilmesi Kurumu Gerekçeli Yasa Taslağı’nın Hükümetin gündemine alınmasını öneriyoruz.  

 

Her yaştan bireyin yeteneklerinin belirlenmesi, geliştirilmesi, ülke yararına verimli hale getirilmesi için, bilimin ışığında gerekli strateji ve politikaları tespit etmek, araştırma-geliştirme ve uygulamaları özendirmek, gerekli alt yapı ve araçlarının oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlamak  ve ülkemizde yeteneklerin geliştirilmesi kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleri yürütmek amacıyla Türkiye Yetenekleri Geliştirme Kurumu’nun kurulması için tekrar çağrıda bulunuyoruz.”

 

 

Eki:

Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Gönderilen 10 Nisan 2013 Tarihli Mektup

 

( Ayrıntılı Bilgi İçin: www.cocukvakfi.org.tr Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Merkezi Bölümü; I. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi  sitesi www.ustunyeteneklicocuk.org  )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.