Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak

Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak

Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak. Vefa, Sadece İstanbul’da Bir Semtin Adı Değildir

Eğitimci ve yazar Mahmut Balcı başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi birçok devlet, siyaset ve hizmet adamının mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesinde ‘Değerleri Yaşamak ve Değerleri Yaşatmak’ konulu söyleşiye katıldı.

Okul müdür başyardımcısı Mehmet Baydaş’ın takdim konuşmasıyla başlayan söyleşide kadim değerlerimiz, değerlerin ortaya çıkışı ve değerlerin zayıflamasının nedenleri üzerinde duruldu.

‘Vefa, sadece İstanbul’da bir semtin adı değildir. Bir müslümanın kendisini bazı mekânlara ve bazı kişilere karşı sorumlu görmesi gerekir. Örneğin biz işgal altında olan Kudüsü İslamın ilk kıblesi olduğu ve Kur’anda övüldüğü için diğer mekânlara göre daha fazla önemseriz. Bu ilkeden hareketle insanlığa, kendi ülkesine ve müslümanlara hizmet etmiş her müslüman ilim ve hizmet adamına karşı kendimizi borçlu hissederiz. Bir anlamda onlara karşı vefalı olmak zorundayız. Hizmet etmiş, bedel ödemiş şahsiyetlere karşı duyarlı olmak onların hizmetlerini yaşatmakla mümkün olacaktır. Yüz elliye yakın kadim değerimiz olduğu halde ancak on beş yirmisine hayatımızda yer vermek gerçekten üzücü bir durumdur.’

Yazarlar Okullarda Projesi’ kapsamında birçok eğitim kurumunda söyleşilere katılan Mahmut Balcı İmam Hatip Neslinin değerlerin yaşatılması konusunda nelere dikkat etmeleri konusunda ise şunları söyledi:

‘İmam Hatip Nesline mensup olmak daha fazla gayret göstermeyi gerektirir. Çünkü bir müslüman sahip olduğu bilgiyi hayırlı işlere, barışa ve kardeşliğe hizmet edecek şekilde kullanması gerekir. İnançlı bir insan model konumunda görülür. Bundan dolayı imam hatip nesline mensup bir kişinin her sözü ve davranışıyla örnek olması gerekir. İnançlı bir insanın farklı düşüncelere karşı dışlayıcı değil tahammülcü olması gerekir. Aynı zamanda her müslümanın gördüğü yanlışlara karşı duyarlı olması gerekir. İbadetlerini yapmayan bir dindarlık olmaz. Somada maden ocağında çalışanların yerin altında dahi namazlarını kıldıklarına dair görüntüleri görünce rahat ortamlarda beş vakit namazını kılmayan müslümanların bu hali hepimizi düşündürmeli. Söz ile eylem birlikteliği olmalı. İyilik elçisi olmalıyız. Bir müslüman fedâkar kişi demektir. Taşın altına elini koyması, yerine göre ise gövdesini de koymaya hazır olması gerekir. Hiçbir şeye zor gözüyle bakmayalım. Sabahleyin sunum yaptığım İstanbul Fethiye İmam Hatip Ortaokulunda sekiz hafız öğrenciyle tanışınca kendime kızdım. Zamanımı verimli kullanmadığımı anladım. Fikir adamı Sezai Karakoç’un Diriliş Neslinin Amentüsü isimli eserinde ‘Vücudum ruhumun buyruğunda o da başını mutlak aleme uzatmalı.’ Dediği bir anlayışla yola çıkmamız gerekir. Müslümanın görevi yola taş döşemek değil yoldaki taşları kaldırmak olmalı. Müslüman olmak yetmez aynı zamanda sosyal müslüman olmak gerekir. Her işimiz Salih amel eksenli olmalı. Maddi ve manevi değerlerden bazılarının yozlaşmasında hepimizin kendisini sorumlu görmesi gerekir. Helal ve harama dikkat etmeliyiz. Rahatını bozma, icat çıkarma, haline şükret, bizi uğraştırma, otur oturduğun yerde şeklindeki sözler güzel işler yapmamıza engel sözlerdir. Müslümanların ümmet anlayışıyla olaylara bakmaları gerekir. Dünyanın her yerindeki sorunlarla ilgilenmek gerekir.’

Söyleşiye ev sahipliği yapan İstanbul İmam Hatip yöneticilerine teşekkür ettiğini belirterek öğrencilerin de değerler konusunda görüşlerini dile getirmelerini istedi.

unnamed (3) (Custom)

unnamed (2) (Custom)

unnamed (1) (Custom)

 

unnamed (Custom)

İstanbul İmam Hatip Lisesi Mezunları Ve Mensupları Derneği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.