Dikey Geçiş adaylarına 40 bin lisans kontenjanı

Dikey Geçiş adaylarına 40 bin lisans kontenjanı

İki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarına dört yıllık lisans programlarına geçiş hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı, bugün gerçekleştiriliyor. Adaylar hukuk, gazetecilik; beslenme ve diyetetik, pilotaj gibi gözde bölümlere girebilmek için yarışıyor.

İki yıllık meslek yüksekokullarıyla açıköğretim önlisans programlan mezunlarına dört yıllık ve üzeri lisans programlarına giriş hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) bugün gerçekleştirildi. Sabah 9.30'da başlayıp
140 dakika sürdü. Sınavda adaylara, sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testinde, toplam 120 soru soruldu. DGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) bir açıklama yapılmadı. Ancak Ağustos ayının ilk haftası sonuçların açıklanacağı, yerleştirmelerin de sonraki iki hafta içerisinde gerçekleştirileceği öngörülüyor.

Lisans programlarına yerleştirmeler adayların DGS puanlan ve tercihleri ile yükseköğretim programlannın konten-jan ve koşullan göz önüne alınarak ya-pılacak. Bu yıl sınava giren adaylann sonuçlan, sadece 2014-2015 öğretim yılı için geçerli olacak. Kontenjanlar arttı
DGS'deki kontenjanlar, sonuçlar açıklandıktan sonra daha net belli olacak. Ancak ÖSYM sitesinde yayınladığı DGS Kılavuzu'nda öğrenci alınacak programlan ve kontenjanlan açıkladı. Geçen yıl 34 bin 665 kontenjan vardı, yayınlanan kılavuza göre bu yıl kontenjan sayısı 40 bine yaklaştı. Kılavuzdaki programlar arasında hukuk, fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, gazetecilik, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, moda tasanmı, hemşirelik, yazılım mühendisliği gibi gözde bölümler de yer alıyor.

Adaylar, DGS Kılavuzu'nda yer alan tablolardaki lisans programları arasından, mezun olduklan alanlann devamı niteliğindeki ya da kendi alanlanyla örtüşen programlar arasından tercih yapma hakkına sahipler.

Mezun olunan ve geçiş yapılabile-cek programlar incelendiğinde çok ilginç eşleşmeler de dikkat çekiyor. Ör-neğin iki yıllık değirmencilik bölümü tnezunlan gıda mühendisliği programına geçiş yapabilirken, beslenme ve diyetetik lisans programına yaşlı bakım programından geçiş yapılabiliyor. Balon pilotluğu mezunlannm da pilotaj programına girme hakkı bulunuyor.

Hukukta 1106 kontenjan

DGS Kılavuzu'na göre bu yıl hukuk programına toplam 1106 öğrenci alınacak. Bu programa adalet programı me- zunlan girebilecek. Yine beslenme ve diyetetik programında 312 kontenjan bulunuyor. İki yıllık aşçılık, gıda teknolojisi, et endüstrisi, ikram hizmetleri, yaşlı bakım hizmetleri, mutfak yönetimi, süt ve ürünleri gibi bölümlerden mezun olanlar beslenme ve diyetetik bölümünü tercih edebiliyorlar.

Öğrencilerin ilgi gösterdiği programlardan biri de fizyoterapi ve rehabilitasyon. DGS'de bu programda 373 kontenjan var. İki yıllık bölümler ara-sından elektronörofizyoloji, engelli bakımı ve rehabilitasyon, fizik tedavi, fiz-yoterapi, iş ve uğraşı terapisi, protez ve ortez gibi bölümlerden mezun olan öğrenciler, bu bölüme başvurabiliyorlar. En az kontenjan pilotaj programına ait. Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde sadece 2 kontenjan bulunuyor.

Puanı yüksek olan öncelikli

Yerleştirmeler, adayların DGS puanları ve tercihleriyle tercihleriyle yükseköğretim programlannın kontenjan ve koşullan göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Aynı programı tercih etmiş olan adaylann 2013-DGS puanlannm eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2013-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğünde ÖBP'si yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik bozul- madığı takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, yine eşitlik halinde de yaşı küçük olana öncelik tanınacak.

DGS'de adaylara kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere geçiş hakkı tanınıyor. Bu programlardan bazıları şöyle:

o ADALET: Hukuk

o ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ: Elektrik, Elektrik-Elektronik, Enerji Sistemleri, Fizik, Nükleer Enerji mühendislikleri.

o ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

o AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi

o BALON PİLOTLUĞU: Pilotaj

o BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın, Fotoğraf ve video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, iletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve iletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler

o ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği

o DEĞİRMENCİLİK: Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi

o DİYALİZ: Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

o FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

o FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK: Fotoğraf, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Sanatlar ve İletişim, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

o İLK VE ACİL YARDIM: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

o İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.