Dilekçeyi işleme almamanın cezası 6 ay hapis

Dilekçeyi işleme almamanın cezası 6 ay hapis

Türk Ceza Kanununun 121. maddesine göre, dilekçeyi işleme almamanın cezası 6 aydan başlıyor.

Yetkiyi eline alan yeni amirler bir çok mevzuattan haberdar değil. Bu nedenle, ellerindeki gücü çok hoyratça kullanabilmektedir.

Okul müdürü sözlü mülakatları sonrasında, bir çok üyemiz, dilekçelerinin işleme konmadığını, posta yoluyla gönderilen dilekçelerin bizzat il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidilerek elden verilmeye zorlandığını belirtmektedir.

Dilekçenin işleme alınmaması veya bürokratik bir kuralla vatandaşa mobbing uygulanması hem 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanununa hem de 2004/12 sayılı Başbakanlık Genelgesine aykırıdır. Tıklayınız.

Ancak bu konudaki esas suç, Türk Ceza Kanununda tanımlanmıştır. Ceza Kanunumuzun 121. maddesine göre, dilekçeyi kabul etmemenin cezası 6 aydan başlamaktadır.

İlgili madde metni şu şekildedir:

"Madde 121 - (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur."

Bu maddeye göre, dilekçesi işleme konmayan memurun bu maddeyi gerekçe göstererek bir dilekçeyle durumu Cumhuriyet Savcılığına bildirmeleri, Kanunun açık hükmüne rağmen işlem yapmayan Savcıları da HSYK'ya şikayet etme hakları bulunmaktadır. Kanunun hükmü çok açık olduğundan, Savcılıkların takipsizlik verme ihtimali çok zayıf bir ihtimaldir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.