Din Eğitimi Çalıştayı'ndan Neler Çıktı?

Din Eğitimi Çalıştayı'ndan Neler Çıktı?

ÖĞ-DER, Din eğitimi Raporunu MEB Müsteşarına verdi

DİN EĞİTİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

 

ÖĞ-DER- Şuurlu Öğretmenler Derneği Erzurum Şubesi tarafından 07.06.2014 Cumartesi günü 2 oturum olarak gerçekleştirilen,  il ve ilçe merkezinde yer alan İmam Hatip Liseleri, İmam Hatip Ortaokulları, Liseler ve İmam Hatip ve diğer Ortaokullardaki   Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve meslek dersleri öğretmenlerinin hazırladıkları ve rapor olarak sunumunun gerçekleştiği “Okullarda din eğitimi sorunları ve çözüm önerileri” Çalıştay sonuç raporu özetidir. Çalıştay Raporu Erzurum'a gelen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin bey' e  ÖĞ-DER Şube Başkanımız Abdullah İkinci tarafından verilmiştir.

 

1-Çocuklarını İmam Hatip ortaokulu ve Lisesine gönderen bir çok veli onların imam ya da din görevlisi olmasını istedikleri için değil aksine hem lise seviyesinde bir eğitim yapsın hem de dinini iyi bir şekilde öğrensin diye gönderiyor. Anne babalar çocuklarının kabiliyetleri doğrultusunda mühendis, öğretmen, avukat, doktor olmasını istiyor ancak bunun yanında dini eğitim almasını da arzu ediyorlar. Bundan dolayı İmam Hatip Lisesi sayısı ihtiyaç oranında artırılmalıdır.80 bin kişinin oturduğu Şükrüpaşa ve 50 bin kişinin oturduğu Sanayi’ye İmam Hatip lisesi açılmalıdır. Böylece merkez İHL' deki yığılma azalacak, eğitimin normale dönüşümü sağlanacaktır.

2- İlk ve orta dereceli okulların din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatına bir göz atıldığında görülecektir ki bu ders çocuklara sahip oldukları yeterli düzeyde genel din eğitimini verme amacını yansıtmamakta, daha çok din olayı hakkında genel kültür verecek bir ders anlamı taşımaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri, toplumun, genel din eğitimi ihtiyacını karşılama maksadına yönelik olmalı, din kültürü anlayışından çıkartılarak, din bilgisi ve eğitimi anlayışı ile okutulmalıdır.

3-Din Eğitimi ilkokul 1.sınıftan itibaren başlatılmalıdır.Din Kültürü dersleri 1.sınıftan itibaren okutulmalıdır.Seçmeli dersler 1.sınıftan itibaren okutulabilmelidir.

4-Karma eğitimin velilerin isteğine bırakılmalıdır. Okullarda karma olmayan sınıflar açılmalıdır.

5-Kız İmam Hatip ortaokulu ihtiyaç kadar acilen açılmalıdır.

5-Tüm ilçe ve köylerden gelen öğrencilere hitap eden yatılı Kız İmam Hatip Lisesi açılmalıdır. Kız İmam Hatip Lisesi metruk binadan kurtarılmalıdır.

6- İlahiyatlarda mesleki konularda eğitimin yetersizliği sorunu çözülmelidir. Müfredat ve eğitim kalitesi yeniden gözden geçirilmelidir. Şuursuz bir ilahiyatçı gerçek din eğitimi veremiyor.

7-) Diyanet ile işbirliği yapılabilmeli, Diyanet din eğitimine daha çok katkı sağlamalı. İmam-Hatip ihtiyacını gidermek için Diyanet çatısı altında okullar açılabilmelidir. Özel İmam Hatip ve İlahiyat açılabilmelidir.

8- Din eğitimi seminerleri yaygınlaştırılmalı.Mesleki tecrübe paylaşım seminerleri yapılabilir.

9-İmam Hatiplerde görev yapacak öğretmenler seçilerek gönderilmelidir. Yazılı ve sözlü sınav yapılabilir.

10- Liselerde verilen Din kültürü dersi haftalık 2 saate çıkarılmalıdır. Kitaplar içerik olarak din eğitimine uygun hale getirilmelidir.

11-Okullarda din eğitimine özel din eğitimi laboratuvarı açılmalıdır.

12- Kitaplarda tüm günahların bağışlanacağı vurgusu sürekli yapılıyor. Cezalardan bahsedilmiyor. Allah-u Teâlâ’nın ceza sisteminin varlığından da bahsedilip hata ve sevabın karşılığının ne olduğu öğretilmelidir. Ceza ve mükâfat dengeli olarak işlenmelidir.

13- Mescitler okulların en güzel yerlerine yeterince büyüklükte ve güzellikte yapılmalı, uygulamalı eğitim yapılabilmelidir.

14- İmam Hatip Ortaokulları Din Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne bağlanmalıdır. İmam Hatip İlkokulu açılmalıdır.

15-İmam hatip liselerinde diğer liselerde olduğu gibi bölümler açılmalı, dini eğitim üzerine ağırlık verecekler ile diğer alanlara gitmek isteyen öğrenciler için farklı alanlarda ders programları düzenlenerek kolaylık sağlanmalı.

16- Askeri liselere gitmek isteyen İHL öğrencilerinin önündeki engel kaldırılmalı.

17-Din ve ahlak eğitimine ait kitaplar hazırlatılmalıdır. Okullarda değerler eğitimi, ahlaki eğitim konularını içeren kitaplıklar öğrenci seviyelerine göre(ilk-orta-lise) hazırlanarak öğrencilerin istifadesine sunulmalıdır.

18- Arapça ve Kuran-ı Kerim eğitimini verecek öğretmenlerin seminerler ve hizmet içi eğitimler alması gerekir. Bu bağlamda yurt içi ve dışında uygulamalı olarak eğitim alabilecekleri ortamlar hazırlanmalı

19- Arapça dersleri yabancı dil öğretimi olarak görülmemeli, bizim din dilimiz diyerek motive edecek sözler kitabın girişine eklenmeli ve öğrencilere dini eserlerdeki ve Kur’an-ı Kerimi anlamaya yönelik Arapça öğretilmeli.

20- Kitaplar daha özenli hazırlanarak var olan hatalardan arındırılmalı. Kitaplardaki konular arası bağlantılar düzenlenmeli konular kopuk olmamalı. Müfredata namaz sureli alınmalı, okutulması mecburi olmalı. Ders kitaplarındaki gereksiz görseller kaldırılıp basitliğinin giderilmesi; bu kitapların kaynak kitap olarak algılanıp kütüphaneye konulacak bir kitap haline getirilmesi gerekmektedir. Din Kitaplarında tesettüre aykırı resimler kaldırılmalıdır. Ders kitabı mümkün olduğu ölçüde uygulama tecrübesi olan , ehli sünnet inancına sahip yazarlara yazdırılmalıdır.

21- Hafızlık eğitimi için ilkokuldan itibaren açık ortaokul imkanı verilmeli. Kuran Kursunda alınan eğitim yeniden yapılandırılarak burada geçen süre ortaokuldan sayılmalıdır. İlkokuldan sonra tanınan 1 yıllık süre hafızlık için yeterli değildir.

22- Teme dini bilgiler ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinde tekrarlanan konular düzenlenmeli ve öğrencilerin sıkılmasının önüne geçilmelidir. Dikab derslerinde menkıbelerin yanında bilimsel verilere de yer verilmelidir.

23- Ortaokuldaki ve liselerde öğrencilerin namaz kılmasına izin verilmeli. Öğretmenleri ile birlikte bunu uygulamalarına imkân verilmeli.

24-İmam Hatip Lisesinde var olan spor salonu, oyun alanları eksikliği giderilmelidir.

25- Ders kitaplarında Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ismi geçen yerlerde sadece “Peygamber” diye yazmak yerine s.a.v. ifadesinin de eklenmesi gerekmektedir.

26- Hadis metinlerinin Türkçeye doğru tercüme edilmesi gerekmektedir. Fıkıh derslerindeki dini terimler Türkçeleştirilmemeli.

27- Tecvit konuları yıllara yayılmamalı. Konu bütünlüğü sağlanmalı. ilk yılda kısa sürelerde öğretilip uygulaması yapılarak eğitim yapılmalı

28- İHL meslek dersleri öğretmenleri alan derslerinde farklı branşlarda uzmanlaşmaya yönlendirilmelidir.

29- Ahlaki sorunların çözümü devlet eliyle olmalıdır. Medyada, internette gerekli önlemler alınmalıdır.Ahlaki değerleri zayıflatan dizi ve filimlere izin verilmemelidir. Kültür bakanlığı, Diyanet ve Milli Eğitim ahlaki eğitim ve değerler eğitimi konusunda dizi ve filimler hazırlatarak ev ve okullarda izletilmesi sağlanmalıdır. Öğrenciler tv dizi ve filimlerinden etkilenip şiddete, ahlaksız hareketlere yönelebiliyor.

30- Din algısındaki problemlerin giderilmesi; pasif din algısından aktif din algısına geçilmelidir. Sünnete daha çok önem veren algının oluşturulması, batı- dinlerarası diyalog etkisinden ve vahhabi anlayışından uzak durulması gereklidir. Yeni İlahiyatçılar arasında ehli sünnet  inancına aykırı fikirlerin arttığı görülmektedir. Bu konuda tedbirler alınmalıdır.

ÖĞ-DER –ŞUURLU ÖĞRETMENLER DERNEĞİ -ERZURUM ŞUBESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.