Doğum yardımıyla emzirme ödeneği beraber alınabilir

Doğum yardımıyla emzirme ödeneği beraber alınabilir

Bir kadın hem doğum yardımı hem emzirme ödeneği alabilir. Doğum yardımında şart aranmazken, emzirme ödeneği için ise prim günü önemli. Yani 3. çocuğunu doğuran bir kadının toplam 712 lira destek alması mümkün.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

7 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanunla getirilen bir hükümle, Türk vatandaşlarından canlı doğum yapanlara birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL doğum yardımı yapılması kararlaştırıldı. Doğum yardımı emzirme ödeneğinden farklıdır ve sosyal yardım niteliğindedir. Bu nedenle bu iki destek birlikte alınabilir.

BEBEĞİ KAYBETSE BİLE...

Türk vatandaşlarının doğum yardımından yararlanabilmeleri için prim ödeme veya sigortalılık süresi şartı söz konusu değildir. Yani kendisi veya eşi hiç çalışmamış bir kadın da doğum yaptığında doğum yardımından yararlanabilir. Doğum yardımından yararlanmak için tek şart canlı doğumun gerçekleşmiş olmasıdır. Bunun dışında herhangi bir şart söz konusu değildir. Doğum sonrasında bebeğin hayatını kaybetmiş olması halinde bile doğum yardımından yararlanmak mümkündür. Doğum yardımı doğum yapan annenin veya babanın Türk vatandaşı olması halinde yalnızca birine, anne ve babanın ikisinin birden Türk vatandaşı olması halinde ise anneye ödenir.

İŞTEN AYRILAN DA ALABİLİR

İşten ayrılan bir kişinin de emzirme ödeneği alması mümkündür. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde çocuğu olan kişi eğer doğumdan önceki son 15 ay içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş ise emzirme ödeneğinden yararlanabilir. Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Yani en geç 5 yıl önceki doğumlara ilişkin emzirme ödeneği talep edilebilmektedir.

EVLAT EDİNENE YOK

BİR ailenin evlatlık çocuk edinmesi halinde doğum yardımı ödemesi alması mümkün değildir. Ancak bu aile evlatlık alınan çocuktan sonraki bir doğum için doğum yardımına hak kazandığında, evlatlık alınan çocuk da dikkate alınarak doğan çocuğa ikinci çocuk gibi muamele yapılarak 400 TL doğum yardımı alacaktır.

Destekte hangi şartların sağlanması gerekiyor?

Doğum yardımından farklı olarak emzirme ödeneğinde prim ödeme koşulu var. Öncelikle emzirme ödeneğinden yararlanılabilmesi için doğum yapan kadının veya eşinin sigortalı olması gerekmektedir. Sigortalı olunmasının yanında bir de prim ödeme şartı söz konusudur. Buna göre; 4/a'lı bir sigortalı kadının veya eşinin doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları prim ödemiş olması gerekmektedir. 4/b'li kadının veya eşinin ise bu şartı sağlamasının yanında SGK'ya prim borcunun bulunmaması da şarttır.

Sürekli yapılmalı

2015 yılı için emzirme ödeneğinin miktarı 112 TL'dir. Doğum yardımına oranla çok düşük olan bu rakamın artırılması gerekmektedir. Diğer yandan tek seferlik olan bu ödemenin çocuk belirli bir yaşa gelinceye kadar sürekli olarak yapılması da düşünülmelidir.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.