EBS: MEB Yönetici Atamada Geç Kalıyor

EBS: MEB Yönetici Atamada Geç Kalıyor

Gündem: MEB Yönetici Atama Yönetmeliği. Aslında buna belki de “MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”de denilebilir.

Gündem: MEB Yönetici Atama Yönetmeliği. Aslında buna belki de “MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”de denilebilir.

Yakın zamana kadar basına çeşitli vesilelerle yansıyan, Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin’in Gaziantep’te Anadolu Platformunun Öğretmen Sempozyumunda verdiği küçük bilgi kırıntıları dışında çok fazla bir bilgi yok. Yönetici Atama Yönetmeliği taslağının hazırlandığı ve yayınlanmak için gün saydığı konuşuluyor.

Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve İlçe Müdürlerinin atamaları hala yapılmadı. TurkiyeEgitim.Com olarak, eğitim çevrelerinde en çok merak edilen yönetmelikle ilgili beklentileri ve İl-ilçe yöneticilerinin atanmaları konusunu Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın’a sorduk.

Öncelikle yoğun mesaisinde bizleri kırmayarak sorularımıza cevap veren Sayın Ali Yalçın Bey’e teşekkür ediyoruz.

TurkiyeEgitim.Com: Başkanım, Yasa değişikliği ile üst yöneticilerin yöneticilikleri düştü ama hala atamalar yapılmadı bu konudan başlayalım istersiniz. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yasa çıkalı 2. ay geçti ama Milli Eğitim Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve İlçe Müdürlerinin atamaları bir türlü yapılmadı. Bu şu an alanda çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Bir an önce atamalar yapılmalı ve MEB’de yöneticiler de önünü görmelidir. Öğretmen atama-yönetici atama gibi çok önemli iki gündeme giriliyor ama üst yöneticilerin atamaları hala belirsizliğini koruyor. Anayasa Mahkemesinin yasa değişikliğini görüşeceği tarihi açıklaması havuza alınan yöneticilerin “yerlerimize atama yapılmadığı için iptal halinde geri görevimize dönmemiz kaçınılmaz” diye beklentilerini tavan yaptırmış durumda. Yerlerine atama yapılanlarda nasıl olsa atamalar vekaleten olduğu için Anayasa Mahkemesinin iptali söz konusu olduğunda vekil yöneticiler içinde müktesep oluşmamıştır biz kadromuza iade ediliriz değerlendirmelerine bu belirsizliğin ise kurumlarda zar atmalara neden olduğunu belirtmem lazım. Dönem sonuna yaklaşıyoruz. Bakanlık çok ama çok yavaş hareket ediyor bu durum hayra alamet değil.

TurkiyeEgitim.Com : Sayın Başkan, bildiğiniz üzere eğitim gündemi her zaman olduğu gibi yoğun. Ancak bu günlerde özellikle eğitim camiası, Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği beklentisi içerisinde. Bizlere yeni yönetici atama yönetmeliği hakkındaki beklentilerinizi ifade eder misiniz?

Ali Yalçın (Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı) : Yeni yönetmelik konusunda MEB yetkililerinin bir süredir çalışma yaptığını biliyoruz.

Geçtiğimiz hafta MEB Müsteşarı’nın konu hakkındaki açıklamalarını da hep birlikte takip ettik. Özetle, MEB yönetici atamalarında bir test sınavının yapılmayacağı netleşmiş oldu. Belki de en çok merak edilen konu buydu. Acaba sınav olacak mı yoksa olmayacak mı?

 Bizler öncelikle bazı konulara dikkat çekmek isteriz.

Okul Müdürlüğü görevlendirmelerinde kriter olmaması düşünülemez. En önemli kriter, yöneticilik tecrübesi olmalıdır. Eski yönetmeliklerde yöneticilikte asaleten atama olduğu için tüm yöneticilik tecrübeleri dikkate alınmıyor, asaleten yapılan görevler dikkate alınıyordu. Yeni yöneticilik kriteri görevlendirme üzerine inşa edildiğinden yöneticilik tecrübesi dikkate alınmalıdır. Yani şunu söylemek istiyorum. Önceleri Müdür yetkililik, kurucu müdürlük gibi görevler yönetmelikte yer bulurken, müdür vekilliği, hatta şube müdür vekilliği gibi görevlerin irapta mahalli yoktu. Yeni yöneticilik kriteri görevlendirme üzerine inşa edildiğine göre görevlendirme olarak görevde bulunulmuş olan bu hizmet sürelerinin bir karşılığının olmaması büyük eksiklik olur.

İkincisi şu an görevine devam eden müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görevlendirmeleri yenilenecekse aynı görev için yeni atanacaklarla ilgili getirilmesi düşünülen kriterlere tabii tutulmalarının anlamı olmaz. Görevine devam kararı verilenlerin görevlendirme onayları alınarak devamı sağlanması yeterli olmalıdır. Önceki yönetmeliklerde olan ve son yönetmelikte kaldırılan “yeniden atama” kriterlerine giren yöneticiliklerde müktesep oluşmuş olduğu için aynı unvanda yöneticilik için yeni bir eleme süreci ön görülmeyebilir. Fakat yeniden atama değil yeni atama olacaksa bunda bir eleme ölçütünün olması süreci yönetilebilir kılacaktır. Müracaat süreci sonrası şube müdürlüğünde olduğu gibi 3 katı aday sözlü sınav sürecine alınabilir.

TurkiyeEgitim.Com: Öğretmenlerin, herhangi bir yöneticilik aşamasından geçmeden müdür olarak görevlendirmeleri konusunda neler düşünüyorsunuz?

Ali Yalçın: Müdür yardımcılarının görevlendirmesinde bu şekilde bir görevlendirme yapılması kaçınılmazdır. Bunda bir sorun olmaz. Okul müdürü ve müdür başyardımcısı görevlendirmesinde aynı şeyin olmasına Bakanlığın da sıcak bakmadığı biliniyor. Yöneticilik görevinde 4 yıl gibi bir sınırlandırma ve devamında başarıya endeksli görevlendirme yenilemesi tasarlandığına göre müdür yardımcısını seçme ve ekibini kurma görevinin müdüre verilmemesi haksızlık olur. Benim yardımcımı, çalışma ekibimi seçme görevini bana vermeyip onların performans eksikliğinin faturasını da bana yıkıyorsunuz gibi haklı serzenişlere neden olur bu durum. Onun için bu hususta ekip kurmaya olanak sağlanmalıdır.

TurkiyeEgitim.Com: Aynı kurumdan mı yapılmalı müdür yardımcılığı görevlendirmeleri?

Ali Yalçın: Bu konuda sınırlama getirmek işi çıkmaza sokabilir. Bunun eskiden örnekleri yaşandı. Bazı kurumlarda bu konuda yöneticilik görevlerine istekli bulunamayabiliyor. Aşırı sınırlama işi zorlaştırabilir.

TurkiyeEgitim.Com: Kanunda mevcut yöneticiler için 4 yıllık bir çalışma süresi ön görülmüş. Bu 4 yıllık sürenin hesabında farklı hesaplamalar konuşuluyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Ali Yalçın : Bu sürenin hesaplanması, muhtemelen  görev unvanlarına göre ayrı ayrı olacaktır. Müdürlükte, Müdür başyardımcılığında ve Müdür yardımcılığında geçen süreler ayrı dikkate alınacaktır. Örneğin bir yönetici toplamda görev süresi olarak 2 yıl müdür yardımcılığı, 2 yıl müdürlük yapmış olsun. Bu yönetici 4 yıllık yöneticilik görevi yapmıştır ama aynı unvanda 4 yıl çalışmamıştır. Ayrı unvanlarda görevlendirmeler için ayrı kriterler olacağına göre, çalışma süresinde de ayrı unvanlardaki çalışma sürelerinin aynı hesaba dâhili doğru bir yaklaşım olmaz.  Aynı yöneticilik kademesinde toplamda geçirilen sürenin 4 yılı doldurması halinde yeniden görevlendirme ya da görevine son vermede kapsama dahil edilmesi mantıklı karşılanacaktır.

TurkiyeEgitim.Com: Her 4 yılda bir görevlendirme yapılacağına göre yöneticilere rotasyon uygulaması da artık tarih oluyor diyebilir miyiz?

Bu konuda öncelikle cümleyi kuracak olan Bakanlık’tır. Fakat rotasyon uygulamasının ruhuna baktığınızda, oradaki temel espri; işletme körlüğü ya da metal yorgunluğu denen rutini tekrar eder hale gelmenin önüne geçmedir. Bu açıdan bakıldığında aynı kurumda çalışma süresine belirli bir süre sınırı getirilmesi şimdiye kadar yapılan tartışmalar ışığında ters düşmeyecektir diye düşünüyorum.

TurkiyeEgitim.Com: Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği ne zaman çıkacak? Bu konuda bir bilginiz ya da tahmininiz var mı?

Ali Yalçın: Bu eğitim-öğretim yılının sonu itibariyle yöneticilik kademesinde 4 yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin yeniden değerlendirilerek görevlendirmelerinin yapılması yasa gereği zorunlu olduğuna göre burada bir boşluk olmasın istiyoruz. MEB tarafından yeni yönetmelik 15 Mayıs’a kadar mutlaka yayınlanmalıdır. Ardından yönetici görevlendirme süreci ivedilikle başlatılmalı, Haziran ayı sonuna kadar süreç mutlaka tamamlanmalıdır. Yönetici olanların yıllık izinlerinin yaz aylarında kullanıldığı dikkate alındığında bu sürecin Temmuz’a sarkması doğru olmaz. Önce müdürlük sonra müdür başyardımcılığı daha sonra da zaman kaybetmeksizin oluşan boşluklara müdür yardımcısı görevlendirmeleri yapılmalıdır.

TurkiyeEgitim.Com: Bildiğiniz gibi 14 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi Eğitim kurumu yöneticilerine 4 yıllık süre getiren ve bu sürenin sonunda görevden alınmalarını öngören hükmün iptalini görüşecek. Sizce bu durum, yeni yönetici atama yönetmeliği ve takviminde bir değişiklik oluşturur mu?

Ali Yalçın : Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin nasıl bir karar vereceğini bekleyip göreceğiz. Bu konuda iptal olur-iptal olmaz tarzında kendimizi Anayasa Mahkemesi yerine koyarak bir açıklama yapmamız uygun olmaz. Fakat Bakanlık yapılan yasa değişikliğini doğru buluyorsa ki buluyor o zaman mahkemenin sonucuna göre zar atmayı değil işine yoğunlaşmayı seçmelidir. Bu konuda boşa geçen zamanı kayıp zaman olarak görmelidir.

TurkiyeEgitim.Com: Yönetici Atama Yönetmeliği dışında MEB’in gündeminde hangi konular var ve neler olmalı?

Gündemde 4 acil yönetmelik var ve bir an önce yayınlanmalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak devamlı çağrıda bulunuyoruz. Norm Kadro Yönetmeliği, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Yönetici Atama Yönetmeliği ve Maarif Müfettişleri Yönetmeliği olmak üzere öncelikli 4 yönetmelik üzerinde çalışma yürüyor ama bu konuda geç kalınıyor. “Başka hangi yönetmelik olmalı derseniz” bu konuda Öğretmen dışı personelin atama yer değiştirme görev tanımları kısmında acil bir yönetmelik ihtiyacı var. İdari hizmetler sınıfındaki personelin bu konudaki beklentisini her KİK toplantısında dile getiriyoruz Bu konuda da yönetmelik zaman yayılmamalı ve zamanında yayınlanmalıdır.

TurkiyeEgitim.Com: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Ali Yalçın : Ben teşekkür ediyor ve bütün takipçilerinize saygılar sunuyorum.

TurkiyeEgitim.Com özel haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum