Eğitim fakültesi alan bölümlerine kontenjan yok

Eğitim fakültesi alan bölümlerine kontenjan yok

YÖK, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan ortaöğretim alan öğretmenliği bölümlerine, önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kontenjanı verilmemesi kararı aldı

YÖK, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan ortaöğretim alan öğretmenliği bölümlerine, önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kontenjanı verilmemesi kararı aldı.

Türkiye'de şu anda 97 eğitim fakültesi bulunmaktadır. Mevcut eğitim fakültelerimiz,geçen öğretim yılında öğrenci alımı durdurulan bazı ikinci öğretim programları dışında öğrenci almaya devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, uzun bir zamandan beri öğretmen yetiştirmeyle ilgili olarak Kurulumuzla işbirliği içinde bir strateji belgesi hazırlığı içindedir.

Bu çerçevede geleceğe dönük olarak hazırlanan öğretmen ihtiyaç projeksiyonlarında öğretmen açığı olan alanlar belirlenmiştir. YÖK bünyesinde yer alan ve eğitim fakültesi dekanlarıyla Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yöneticilerinden oluşan Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubunda söz konusu ihtiyaç alanları değerlendirilerek tavsiye niteliğinde alınan bazı kararlar Yükseköğretim Kurulu’na iletilmiştir. Buna göre mevcut eğitim fakültelerinde öğretmen açığı olan alanların açılmasına öncelik verilmesi önerilmiştir. Söz konusu çalışma grubunda en çok öğretmen açığı olan alanlar; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenlikleri ve Teknoloji Tasarım Öğretmenliği olarak belirlenmiştir. Bu alanlar, Kurul kararı olarak üniversitelerimize de duyurulmuştur. Bunlardan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü geçtiğimiz yıl İlahiyat fakültelerine devredilmiştir. Ancak lise din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği için ilahiyat fakültesi ve benzeri dini eğitim veren diğer fakülte mezunlarından pedagojik formasyon sertifika programlarına katılarak; aday öğretmen yetiştirilmektedir. Teknoloji tasarım öğretmenleri ise bu zamana kadar eğitim fakülteleri dışındaki mesleki ve teknik eğitim fakültelerinden yetişmekte idi.

 

Mesleki ve teknik eğitim fakültelerinin kapanmasıyla birlikte ilgili alanda öğretmen ihtiyacını karşılamak için Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu, eğitim fakültelerinde böyle bir programın açılmasını önermiştir. Bu programın bir örneği olmadığı için bir bölüm olarak mı ya da mevcut bölümlerden birinin bünyesinde bir anabilim dalı olarak mı açılacağı konusunda henüz netlik olmayıp önümüzdeki zaman dilimi içinde eğitim fakültelerinin programlarının güncellenmesi kapsamında bu konuda da bir netlik oluşacaktır. Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni öğretmen yetiştirme stratejisi çalışmaları paralelinde, Kurulumuzda eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan ortaöğretim alan öğretmenliği bölümlerine önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kontenjanı verilmemesi konusunda da bir karar alınmıştır.

Yükseköğretim Kurulu
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.