Ek Göstergelerin Arttırılması İçin Kanun Teklifi Verildi

Ek Göstergelerin Arttırılması İçin Kanun Teklifi Verildi

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ek göstergeye ilişkin 43/b maddesinin ve ekinde yer alan 'Cetveller' kısmındaki I sayılı cetvelin 7. bendinde değişiklik yapılması için kanun teklifi verildi.

CHP Milletvekili Mahmut TANAL tarafından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ek göstergeye ilişkin 43/b maddesinin ve ekinde yer alan 'Cetveller' kısmındaki I sayılı cetvelin 7. bendinde değişiklik yapılması için kanun teklifi verildi. Söz konusu Kanun Teklifi'nde;

657 Sayılı DMK göstergeler başlıklı 43. maddesi bu kanuna tabi olan kurumların kadrolarında bulunan personelin aylık ve ek göstergelerini düzenlemektedir, hizmet sınıfları itibariyle unvan ve aylık alınan derecelere göre ek göstergeler aynı kanunun cetveller başlığı adı altındaki I, II, III ve IV sayılı cetvelle düzenlenmiştir. I sayılı cetvelin 7. bendi emniyet hizmetleri sınıfını düzenlemektedir.

İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Emniyet Teşkilatı Personelinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek gösterge cetvelinde yüksekokul mezunu polis memurları açısından 2200 olarak düzenlenmiştir.

İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan; Jandarma Genel Komutanlığı personelinin maaş ek göstergesi, 926 sayılı TSK Personel Kanununun Ek Gösterge cetvelinde Diğer Subaylar olarak belirtilen yüksekokul mezunu astsubaylar için ek gösterge 01.01.1995 tarihinden itibaren 2200'den 3600'e yükseltilmiştir.

Polis memuru ile astsubayların tahsil durumları genellikle aynı olmasına rağmen, aralarındaki ek gösterge farkı çok fazladır.

Aynı görevi yapan ve sadece görev alanları farklı olan, İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerine mensup iki iç güvenlik kurum personelinden Jandarma Genel Komutanlığına bağlı personelin 926 sayılı yasadaki emekliliğe esas ek göstergesinin 3600, Emniyet Teşkilatına bağlı personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olup, emekliliğe esas ek göstergesinin 2200 olması sebebiyle, emeklilik aylığında maaş farkı ve dolayısıyla da Emniyet Personelinin ücret yönünden mağduriyet yaşaması da ek göstergelerdeki bu farklılıktan kaynaklanmaktadır.

Ek göstergedeki bu farklılıktan dolayı tahsil durumları aynı ve aynı işi yapan iki kurum personeli arasında emekli olduklarında da, ikramiye ve maaş yönünden büyük farklar olduğu görülmektedir.

Anayasanın 5. Maddesi "Devletin temel amaç ve görevleri; Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır." Hükmünü haizdir.

Anayasanın 'Ücrette Adalet Sağlanması' başlıklı 55/1 maddesinde Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır denmek suretiyle devletin yurttaşlarının maddi ve manevi varlığının gelişmesi için sınırlar getirilemeyeceği, vatandaşlarının devlet organları ve idare makamları nezdinde tüm işlerinde eşit davranılacağı ve yapılan işe uygun ücret ödenmesi gerektiği anayasal bir hak olarak tanımlanmıştır. Madde gereğince eşit işe eşit ücret ilkesi göz önüne alınarak, aynı nitelikte iş yapan iki farklı kurum personeli arasında görevde ve emeklilikte ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen kanun hükümleri ışığında son yıllarda toplumsal hayatta yaşanan gelişme değişimler sebebiyle kamusal hayatta hizmet gören polis memurlarının haklarında yükümlülüklerinde iş ve işlemlerinde tabi olacakları kurallarda da değişim zorunlu olmuştur. Polis memurlarının en önemli sorunlarından birisi emekli olduklarında alacakları düşük maaşlardır bu görevde çalışan memurların ek göstergeleri 2200'dür. Emekli olduklarında 2200 ek gösterge üzerinden maaş ve ikramiyeleri hesaplanmaktadır. Bu da kendi maiyetinde görev yapan diğer memurlarla aynı emekli aylığını almalarına sebep olmaktadır. Bu durum anayasanın eşitlik ilkesine ve ücrette adaletin sağlanması açısından anayasaya aykırıdır.

Mağduriyetin giderilmesi ise yasal düzenleme ile olabilecektir.

Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümlerine göre; meslek yüksekokulu

ve üniversite mezunu olan diğer memurların kadroları 1. Dereceye yükseldiklerinde

ve ek göstergeleri 3600 olduğundan, çalışırken aldığı ücretle emekli olduğunda aldığı ücret

arasında fazla bir düşüş olmamaktadır. Polis memurları ise, gerek meslek yüksekokulu gerek

üniversite mezunu olarak ve hatta master ve doktora yapmış dahi olsalar ve 1. derece olsalar

dahi, ek göstergeleri 2200 olduğundan, çalışırken aldıkları ücretle, emekli oldukları zaman

alacakları ücret arasında çok büyük farklılıklar yaşanmaktadır. Bu durum

ise, polis memurlarının ek göstergelerinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu mağduriyetin giderilmesi için, polis memurlarının çalışırken ve emekli

olduğunda ek göstergelerinin 3600 olması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal

düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bu düzenleme ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43. maddesinin hükümlerine göre polis memurlarının ek göstergelerinin arttırılarak mağduriyetleri giderilecek olup 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek Göstergeye İlişkin 43/B Maddesinin Ve Ekinde Yer Alan 'Cetveller' Kısmındaki I Sayılı Cetvelin 7. Bendinde Tanımlanan Eğitim Hizmetleri Sınıfında yer alan yükseköğrenim mezunu polis memurlarının gösterge rakamı 3600 olarak, lise mezunu polis memurlarının gösterge rakamı 2200 olarak düzenlenmiştir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43. maddesinin hükümlerine göre yüksek öğrenim ve lise mezunu ek göstergelerinin arttırılarak mağduriyetleri giderilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir.

 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNUN EK GÖSTERGEYE İLİŞKİN 43/B MADDESİNİN VE EKİNDE YER ALAN CETVELLER' KISMINDAKİ I SAYILI CETVELİN 7. BENDİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek Göstergeye İlişkin 43/B Maddesinin Ve Ekinde Yer Alan 'Cetveller' Kısmındaki I Sayılı Cetvelin 7. Bendinde Tanımlanan Yüksek Öğrenim Mezunu Polis Memurlarının Ek Gösterge Rakamı 3600, Lise Mezunu Polis Memurlarının Ek Gösterge Rakamı 2200 olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun; Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

SGK Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum