Emekli memur ilk aylığını kaç günlük alır?

Emekli memur ilk aylığını kaç günlük alır?

Bu yazıda, Devlet memurlarının emekli aylıkları nasıl ödenmektedir? sorunu detaylı olarak açıklayacağız.

22 temmuz 2014 tarihinde emekli işlemlerim başlatıldı ve 15 ağustos 2014 tarihi itibari ile emekli sandığı emekli işlemlerimi sonlandırdı (en son temmuz maaşı aldım) emekli sandığı ikramiyemle birlikte eylül ayı itibari ile 1,5 aylık maaş bağlamış işleyiş böyle midir?

Devlet memurlarının emekli aylıkları nasıl ödenmektedir?? Sorunuz özelinde bu konuyu açıklamaktayız.

657'nin 164. maddesi gereğince aylıklar peşin ve "her ay başında" ödenmektedir. Ancak, 1988 yılında çıkarılan 3472 sayılı Kanununun 1. maddesi ile, "aybaşı" ibareleri "ayın 15'i" olarak uygulanmaktadır. Maaşın peşin ödenmesi, memurun çalışacağı döneme dair maaşı önceden alması anlamına gelmektedir.

Emekli aylıklarının ödenmesi ise 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun mülga olan 122. maddesi uyarınca ödenmektedir. 122. maddeye göre, "bağlanan aylıklar her ayın başında peşin" ödenmektedir. Diğer taraftan 2008 yılı Ekim ayı öncesinde, yine Emekli Sandığı Kanunun mülga 122. maddesinin 2. fıkrası uyarınca aylıklar 3 ayda bir ödenmekteydi. 2008 yılı Ekim ayından sonra, 5510 sayılı Kanunun 55. maddesi hükmü uyarınca aylıklar "her ay" peşin olarak ödenmeye başladı.

Özetle, emekli aylıkları, 2008 Ekim ayı öncesine kadar, 3 aylık peşin, bu aydan sonra ise aylık pein ödeme yapılmaktadır. Farklılık ise "aybaşı" kavramından kaynaklanmaktadır. Memurlar için ayın başı kavramı ayın 15'i olarak değiştirilmesine rağmen, emekli aylığı ödemesinde bu yönde bir değişiklik yapılmamıştır. Bu nedenle de örneğin 22 Temmuz'da emekli olan memurun hizmet süresi 15 Ağustos'a kadar devam eder. Emekli olan memura 15 Ağustos itibariyle maaş bağlanır. Emekli aylığı ilk etapta 15 Ağustos ila 1 Eylül arası olarak, peşin ödenir. Sonrasında ise ayın birinden birisne peşin olarak emekli aylığı ödemesi devam eder.

GENEL OLARAK ÖRNEKLERLE DEĞERLENDİRMEMİZ;

16 Ekim 2000 yılında Emekli olan Devlet memurunun hizmet süresi 15 Kasım 2000 yılına kadar olacağından, emekli Devlet memurunun ilk aylığı 15 Kasım 2000 tarihinden geçerli olarak ödenir.

Emeklilik durumuna düştüğü için aylıklar her ayın 1 inden geçerli olarak ödenmesi sistemi olduğundan, 15 Kasım ile 1 Aralık arası 15 günlük bir emekli aylığı ödenir, sonra 1 Aralık ile Ocak ve Şubat aylıkları 3 ay olarak emekli peşin alır.

Ancak, 3 aylık emekli parasının ödenmesine 2008 yılı Ekim ayından sonra vazgeçildiğinden, 3 ay yerine emekli olanlar her ay emekli parasını almaya başlamışlardır.

22 Temmuz 2014 tarihinde emekli olan memurun hizmet süresi 15 Ağustos 2014 tarihine kadar devam eder. Emekli memura 15 Ağustos itibariyle emekli aylığı bağlanır. Emekli aylığı ilk etapta 15 Ağustos ila 1 Eylül arası ödenir. 1 Eylül dahil daha sonraki aylarda da her ay emekli parası ödenmeye devam eder.

Sonuçta, görevde olan Devlet memurları aylıklarını 15 inden takip eden ayın 15 ine kadar olan sure için alıyor, ancak emekli memurlar ise ilk etapta 15 günlük, takip eden ayın 1 inden itibaren de 1 aylık emekli maaşını aldıklarından, bir kayıp veya hatalı bir ödeme olmamaktadır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.