Emniyet'teki memurun sendikalı olması için emsal karar

Emniyet'teki memurun sendikalı olması için emsal karar

Anayasa Mahkemesinin, askeri kurumlardaki sivil memurların sendika üyesi olabileceğine dair kararı, EGM'deki polis dışında kalan memurlar için emsal olacak...

 

4688 sayılı Kanunun 15. maddesinde hangi kamu görevlilerinin sendika üyesi olamayacağı 11 madde altında tek tek açıklanmıştır.
 
Anayasa Mahkemesi, 10 Nisan 2013 tarihli görüşmesinde, bu 11 maddeden birisi olan ve "Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri"nin sendika üyesi olmasını engelleyen hükmü iptal etmiştir. Bu karar Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.
 
Diğer taraftan, sendika üyesi olamayan bir diğer memur grubu ise "Emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel"dir.
 
Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki polislerin kanundaki hükme rağmen sendika üyesi olmalarına yönelik mücadele devam etmektedir. Ancak, Anayasa Mahkemesinin askeri kurumlardaki sivil memurlara ilişkin kararı, EGM'deki polis dışında kalan memurlar için birebir aynıdır ve emsal değerindedir.
 
Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan ve polis olmayan diğer hizmet sınıfındaki memurların iş mahkemelerinde açacağı davalarla, talebin Anayasa Mahkemesine def'i yoluyla götürülmesini talep etmeleri halinde, Anayasa Mahkemesi bu yöndeki benzer davada da aynı kararı verecektir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.