'En önde olan cezayı öder'

'En önde olan cezayı öder'

İçişleri Bakanlığı şiddet içeren protestolarda kamu zararı oluşması halinde en öndeki eylemcilere ceza kesmeye karar verdi.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, şiddetiçeren protestolarda kamu zararı oluşması halinde öndeki eylemci daha fazla tazminat ödemek zorunda kalacak.

İçişleri Bakanlığı, terör eylemleri ile şiddetiçeren toplumsal olaylarda kamu ve kişilerin mallarına verilen zararın ne şekilde karşılanacağı ile ilgili bir genelge hazırladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala imzalı genelge 16 Şubat’ta yürürlüğü girdi. Genelge uygulamada birliğin sağlanması adına uyulması gereken kurallar başlığı adı altında tüm illerin valiliklerine bildirildi.

Dört madde halinde belirlenen zararların nasıl tahsil edileceği konusunda ilk maddede şöyle denildi:

'AHLAKA AYKIRI FİİL'

Öncelikle söz konusu eylemlerde kamuya veya kişilere ait mallara verilen zararlar ve eylemleriyle bu zararlara sebebiyet verenler tüm imkanlar kullanılarak delilleriyle birlikte tespit edilecektir.” Zarar veren kişilerin tespiti halinde ise bu kişiler Türk Borçlar Kanunu’nun Haksız Fiilden Doğan Borç İlişkileri 49’ncu Madde ve 61’nci maddesinden dava açılacak. Maddeler gereği zarar veren kişilerin bu zararı ödemekle yükümlülüğü olduğu net belirtilirken maddelerin devamında ise zarara neden olan eylemi yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile ahlaka aykırı bir fiille zarar vermekten hakkında işlem yapılabilecek.

Genelgeye göre işlem yapılacak maddeler arasında belirlenen 61’nci maddeye göre de grup halinde zarara neden olanlara ödenecek miktarın nasıl pay edileceği de belirtiliyor.

ARKADAŞINA DAVA AÇ

Buna göre gruptakilere miktar pay edilirken yarattıkları kusurun ağırlığı ve yarattıkları tehlikenin yoğunluğu göz önüne alınacak. Grubun önünde olana daha fazla geride olanına daha az miktar ödetilecek. Ancak grup içinde tazminatın kendi payına düşenden fazlasını iddia eden kişinin de arkadaşlarına aynı koşullarda mağdur olarak dava açılabileceği yer alıyor.

Öte yandan genelgeye göre icra davasını açmakla yetkili ve görevliler "dava açılmasındakamu yararı yoktur" dese bile ilin üst yöneticileri Maliye Bakanlığı’ndan dava açılmasını ya da icra takibi yapılmasını isteyebilecekler.

internethaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.