Görevden almaya dair mahkeme kararlarında son durum

Görevden almaya dair mahkeme kararlarında son durum

Görevden almalara dair kanun maddesinin yürürlüğünü durduran Anayasa Mahkemesi Resmi Gazetede yayımlandı.

Daire başkanı ve üzerindeki kadrolar ile emniyet mensuplarından görevden alınanların veya yeri değiştirilenlerin açtıkları davalarda, mahkeme kararlarının 2 yıl boyunca uygulanmamasını içeren Anayasa Mahkemesi kararı 9 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

1- 2577 SAYILI KANUNUN 28. MADDESİNİN 1. FIKRASININ SON HALİ

Madde 28 - 1. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. (3) Ancak, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde gösterilen unvanları taşıyan görevler ile farklı atama usullerine tabi olsalar dahi daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarına; açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği, ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle iki yıl içinde yerine getirilir. (4) Bu görevliler hakkındaki mezkur işlemlerin uygulanması, telafisi güç veya imkansız zararları doğuran hallerden sayılmaz(5) Bu fıkranın üçüncü cümlesinde belirtilen işlemlerle ilgili mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi ceza soruşturması ve kovuşturmasına konu edilemez; ancak disiplin hükümleri saklıdır.

2- 9 EKİM TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN AYM KARARI

Anayasa Mahkemesinin yukarıda yer verilen maddenin 3, 4 ve 5 nolu cümlelerine dair kararı, 9 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 

3- YÜRÜRLÜĞÜ DURDURMA VEYA İPTAL, ESKİ HÜKÜMLERİ YÜRÜRLÜĞE KOYMAZ

Anayasa Mahkemesinin verdiği yürürlüğü durdurma veya iptal kararları, mülga olan hükümleri yeniden yürürlüğe koymaz. Bu nedenle kalan hükümlerle işlem icra edilmesi gerekmektedir.

4- BUGÜN İTİBARİYLE KALAN HÜKÜM NEDİR?

9 Ekim itibariyle, 28. maddenin 1. fıkrasında, sadece, mahkeme kararlarının en geç 30 gün içinde gereğinin yerine getirilileceği yönündeki 1 ve 2. cümleleri kalmıştır. Dolaysıyla da, 9 Ekim itibariyle verilmiş veya verilecek kararların en geç 30 gün içinde uygulanması gerekmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.