Görülmekte olan davalar ve AYM'nin iptal kararı

Görülmekte olan davalar ve AYM'nin iptal kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, iptalde yürürlüğü ileri bir tarih belirlenen Anayasa Mahkemesi kararlarına yönelik önemli bir karar verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri 2010/2292 Esas no, 2013/3366 sayılı kararında, Anayasa Mahkemesinin, yürürlüğe gireceği tarih ileri bir tarih olarak da belirlense, iptal kararının idare mahkemelerince dikkate alınması gerektiğine karar verdi.

RTÜK, 2006 yılında bir yayın kuruluşunun yayını bir kez durdurmuş ve program sunucusuna bu süre içinde hiçbir programa yapmama cezası vermiştir.

Program sunucusuna hiçbir yerde program yapmama cezası verilmesi, 3984 sayılı Kanunun 4/z maddesine dayanmaktadır.

Açılan dava sonrasında, Ankara 14. İdare Mahkemesi 18/12008 tarihinde davanın reddine karar vermiştir. Ancak idare mahkemesi dosyayı görüşürken AYM sözkonusu hükmü iptal etmiş ve karar 4/8/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. AYM, iptalin 6 ay sonra yürürlüğe girmesini karara bağlamıştır. İdare Mahkemesi, davayı, işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan yasa hükmünü esas alarak çözmüştür.

Karar temyiz edilmiş, Danıştay 13. Dairesi, AYM kararının devam eden bütün davaları etkileyeceğini belirtmiş ve idare mahkemesi kararını bozmuştur. Ancak bozma kararına rağmen idare mahkemesi ilk kararında ısrar edince dosya Danıştay İDDK'na gelmiştir.

Danıştay İDDK,

1- AYM'nin bir hükmü iptal etmesi halinde, idare mahkemelerinin hukuka aykırılığı saptanan kanun hükmüne göre karar vermesinin, hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceğini,

2- AYM bir iptalde, yürürlüğe girme tarihini ileri bir tarih olarak belirlemiş olsa dahi, bu uygulamanın sadece yasama organına yeni bir düzenleme yapmak amacı içerdiğini, bunun mahkemelerin iptal edilmiş kurala göre dosyaları çözümleyeceği anlamına gelmeyeceğini,

belirtmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürürlük tarihi ileri de olsa, iptal hükmünün sonuçlarının, görülmekte olan davalarda uygulanması gerektiğini belirtmiştir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.