Hatalı emekli maaşında, geriye doğru borç çıkar mı?

Hatalı emekli maaşında, geriye doğru borç çıkar mı?

Anayasa Mahkemesi, emekli maaş ve ikramiyelerindeki yanlışlık durumunda, geriye doğru 5 yıl için borç çıkarılmasında, hukuka aykırılık görmedi.

1965 yılında göreve başlayan bir öğretmen, 7/2'deyken 1978 yılında. 2. dereceli Bakanlık müfettiş kadrosuna atanmıştır. Kişi bu görevi yürütürken 1980 yılında bu kez 5. dereceli bir öğretmen kadrosuna atanmış ve 1983 yılında da, 3600 ek gösterge üzerinden emekli edilmiştir. 17 yıl boyunca 3600 ek göstergeye göre maaş alan öğretmene, yanlış ek göstergeye göre maaş ve ikramiye ödemesi yapıldığı için, emekli maaşı 3000 ek göstergeye göre yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca öğretmene geriye doğru 5 yıl için borç çıkarılmıştır.

Öğretmen, Danıştay'ın İBK kararı uyarınca, idari istikrar ilkesi gereğince en fazla geriye doğru 60 gün için borç çıkarılabileceği iddiasında bulunmuştur.

Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, Danıştay 1978 tarihli İçtihadı Birleştirme Kurulu kararının bu olayda uygulanamayacağını belirtmiştir. Zira, Emekli Sandığı Kanunun mülga 121. maddesinde, hatalı işlemlerin, düzeltildiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıllık süre için tahsil edilebileceği yönünde hüküm bulunmaktadır. Benzer bir hüküm 5510 sayılı Kanunun 96. maddesinde de yer almaktadır.

AYM, kanunlarındaki açık hüküm dururken, Danıştay içtihadının esas alınmayacağı karar vermiş ve bireysel başvurudaki hak ihlali talebini reddetmiştir.

 

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.