Hormonlu karneler yakalandı!

Hormonlu karneler yakalandı!

Bazı okulların, öğrencilerin lise ve üniversite yerleştirme puanını yükseltmek için şişirilmiş not verdiği ilk kez ispatlandı

Pervin KAPLAN

Okulların, öğrencilere lise ve üniversite yerleştirme puanını yükseltmek için 'şişirilmiş hormonlu not' verdiği MEB müfettişlerince saptandı. Biri devlet, 9 okulda sınavlara girmeyen öğrencilere bile 'hormonlu not' dağıtıldı. Faturaysa 'organize değil' denip okula değil öğretmenlere çıktı.

Okulların öğrencilerinin lise ve üniversite yerleştirme puanlarını yükseltmek için verdikleri 'hormonlu' yani şişirilmiş notların varlığını Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB) müfettişleri saptadı. Hormonlu not gerçeği, Galatasaray, Amerikan Robert ve İstanbul Lisesi öğrencileri adına Avukat Aziz Demir'in, MEB'e 'hormonlu notlarla ilgili' suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıktı. Demir dilekçesinde şöyle dedi: "Üniversite yerleştirme puanlarında okulun ağırlıklandırılmış sınav başarısı yerine öğrencinin diploma notunun yani bireysel başarısının dikkate alınmasıyla hormonlu not veren okulların öğrencileri avantaj kazandı. Gerçek not veren okullardaki öğrencilerin sınav puanları yüksek olmasına rağmen okul notları gerçek olduğu için sıralamada yüzlerce sıra geriye düştü. Kızım YGS-3'te 69'uncu sıradayken, okul notunun eklenmesiyle 140'ıncı sıraya geriledi. Önlerine hormonlu notlu öğrenciler geçti."

HORMONLU NOT BULUNDU

Demir, Doğu'daki bir ilde devlet lisesiyle 14 özel okulun adını verdi ve okulların incelenmesini istedi. Müfettişler bu okullarda Türk Dili ve Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Yabancı Dil derslerinin branş öğretmenlerinden bilirkişi oluşturdu. Bilirkişinin sınav kağıtlarını incelemesi, müfettişlerin öğrencilerin not çizelgelerini takip etmesiyle 'hormonlu notlar' saptandı.

SINAVA GİRMEYENE BİLE yüksek not

Habertürk'ün ulaştığı biri devlet toplam 9 okul hakkındaki soruşturma raporunda şu sonuç yer aldı: "Yazılılarda öğrencilere sınıf seviyesinin altında sorular yöneltildi, yazılı kağıtlarının değerlendirilmesinde 'fazla not' verildi, cevap anahtarları dikkate alınmadan not dağıtıldı, not fişindeki puanlarla yazılı sayıları tutmadı, sınava girmeyen ve ödev vermeyen öğrencilere yüksek notlar verildi, yıllık ödev verilmediği halde verilmiş gibi yüksek notlar dağıtıldı." Ama soruşturmada suçlu okul yönetimi değil, öğretmenler oldu. Hormonlu notların 'organize olmadığı, okul yönetimlerinin haberi olmadan' verildiği yazıldı. 9 okulun aralarında Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Din dersi öğretmeninin bulunduğu öğretmenlerine kusurlu davranmaktan 84 kınama, kayıtsızlık göstermek ve düzensiz davranmaktan 58 uyarma cezası verildi. Bu cezalardan 4'ü okul müdürlerine, 3'ü yardımcılarına kesildi. 7 öğretmense 30/1 oranında maaştan para kesme cezası aldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.