HSYK, o kararları veren iki hakimi açığa alacak

HSYK, o kararları veren iki hakimi açığa alacak

Paralel çetenin yargıdaki tahliye oyununa el koyan HSYK'nın, bugün yapacağı olağanüstü toplantıda 'yok hükmündeki' kararlara imza atan iki hakimi açığa alması bekleniyor

HAYRETTİN BEKTAŞ FATİH ULAŞ VELİ SARIBOĞA EMİR SOMER

Paralel Yapı'nın, yargıdaki uzantılarını devreye sokarak 75 tutukluyu tahliye etme oyununun yankıları sürüyor. Yetkileri olmamasına rağmen reddi hakim ve tahliye kararlarını veren iki hakimin bugün açığa alınacağı belirtiliyor. Paralel İhanet Çetesi'nin tahliye oyununa el koyan HSYK Teftiş Kurulu, cumartesi günü olayın duyulmasının hemen ardından iki müfettiş görevlendirerek İstanbul'a gönderdi. Müfettişlerin ön raporu da HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı'na iletildi. Bu rapor doğrultusunda HSYK 2. Dairesi bugün Mehmet Yılmaz başkanlığında olağanüstü toplantıya çağırıldı. 2. Daire'nin 'soruşturmanın selameti ve yargının saygınlığını koruma' gerekçesi ile iki hakimi açığa alması bekleniyor. 

YETKİSİZ KARAR ALDILAR

Sulh ceza hakimliğinin yetkisini gasp ederek reddi hakim ve tahliye kararları veren asliye ceza hakimlerinin, dosyaları incelemeden karar verdikleri ortaya çıkmıştı. Yargı gündemini sarsan süreç, tutuklanan isimlerin nöbetçi sulh ceza hakimliği yerine, İstanbul 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurması üzerine başladı. Tahliye ve reddi hakim taleplerini inceleyen 29'uncu Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik, soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyaları istedi. Ancak soruşturma savcılığı, yetkinin sulh ceza hakimliğinde olduğunu belirterek dosyaları göndermedi. Bunun üzerine Özçelik, sulh ceza hakimlerine ilişkin, şüphelilerin reddi hakim taleplerini kabul eden bir karar yazdı. Tahliye taleplerini ise İstanbul 32'nci Asliye Ceza Hakimliği'ne gönderdi. 32'nci Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer de soruşturma dosyalarını incelemeden, 75 Paralel tutuklunun tahliyesine karar verdi. Eski polis müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse, Ali Fuat Yılmazer ile Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca'nın aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında verilen karar yargıda şok etkisi yarattı. Kararlar, yargıdaki Paralel Yapı'nın son operasyonu olarak değerlendirildi. Devreye giren nöbetçi İstanbul 10'uncu Sulh Ceza Hakimliği, 29 ve 32'nci Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz ve 'yok hükmünde' olduğunu belirten bir karar yazdı. Ardından, kararını Silivri Cezaevi'nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndererek tutukluların tahliyesini önledi. Bunun üzerine oyunları bozulan Paralel Yapı yeni bir süreç başlattı. Yandaşlarına, Silivri Cezaevi ile Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanmaları için sosyal medya üzerinden çağrı yaptı. Tutuklu avukatları da basın açıklaması yaparak kalabalığı yönlendirdi. Paralel göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Cezaevi ile adliye önündeki önlemler artırıldı.

 

BAŞSAVCI NOKTAYI KOYDU 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı yazılı açıklamada, 29 ve 32'nci Asliye Ceza mahkemelerinin verdiği reddi hakim ile tahliye kararlarının "açıkça usul ve yasaya aykırı, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan, yok hükmünde sayılması gereken kararlar olduğu" kaydetti. Salihoğlu, sulh ceza hakimliklerince verilmiş tutukluluk kararlarının geçerli olduğu vurguladı.

 

KİM BU HAKİMLER?

29. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMİ METİN Ö.: Daha önce eski özel yetkili İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını yaptı. Bu mahkemede, askerlere kurulan kumpas davalarında olan "fuhuş ve askeri casusluk" davasına baktı. Bu kez de Paralel şüpheliler için devreye girdi.

32. ASLİYE CEZA HAKİMİ MUSTAFA B.: Daha önce eski özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üye hakim olarak görev yaptı. Bu mahkemede Hrant Dink cinayetine ilişkin davaya baktı. Dink cinayetinde ise Paralel Yapı'nın rolünün gizlendiği iddia ediliyordu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.