HÜKÜMET RANTİYEYE CÖMERT DAVRANDI

HÜKÜMET RANTİYEYE CÖMERT DAVRANDI

HÜKÜMET RANTİYEYE CÖMERT DAVRANDI, MEMUR VE EMEKLİYİ HÜSRANA UĞRATTI

MEMUR-SEN ANKARA İL BAŞKANI VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KIR’IN "HÜKÜMET RANTİYEYE CÖMERT DAVRANDI MEMUR VE EMEKLİYİ HÜSRANA UĞRATTI" KONULU YAZILI BASIN AÇIKLAMASI METNİDİR.05.06.2012

  

                              İlk toplu sözleşme umudu, hüsranla sonuçlandı

            12 Eylül 2010 Referandumuyla kamu görevlilerinin büyük umut beslediği ve dört gözle beklediği toplu sözleşme süreci ne yazık ki hükümetin uzlaşmaz tavrı yüzünden hüsranla sonuçlanmıştır.

             Toplu sözleşme masasına oturan Kamu Sendikalarının aylarca üzerinde çalışarak özenle hazırladığı, ayağı yere basan, kamu maliyesini ve kamu çalışanlarını dikkate alarak önerdiği teklifler ne yazık hem kamu işveren kurumu tarafından kabul görmediği gibi,  daha oluşumunda sakatlık bulunan ve başlamadan hükümetin noteri gibi davranacağının sinyallerini veren Kamu Hakem Heyeti tarafından da kabul görmemiştir.

             Tuzu kuru bürokratlardan oluşturulan hakem heyeti tahmin edildiği gibi maçı hükmen hükümetin galibiyeti ve kamu sendikalarının, dolaysıyla memur ve emeklilerin mağlubiyeti ile neticelendirmiştir. Ancak hakem heyetinin maçı hükümetin galibiyeti ile sonuçlandırması kamu vicdanında asla yer bulmamıştır.

                 Toplu görüşme ayarında toplu sözleşme istediği anlaşılmıştır.

            Hükümet kamu sendikalarına toplu sözleşme hakkı tanıyan uyum yasasını önce 18 ay geciktirdi, sonra da 666 sayılı KHK’ ile bir kısım kamu görevlisine toplu sözleşme masasının konusu olan Ek Ödemeyi kendi elleriyle vermek suretiyle sendikaların kamuoyu nezdinde itibar kaybetmesini sağladı. Böylece EK Ödemeyi sendikalar almadı ben verdim mesajını vermeye çalışmıştır. Ayrıca toplu sözleşme masasındaki uzlaşmaz tavrı toplu görüşme ayarında toplu sözleşme istediği anlaşılmıştır. Hükümetin bu tavrı iddiamızı doğrulayan en kuvvetli delildir.

Bazı kesimlerin cebini şişirmek için

Eşit işe ücreti istismar etmiştir.

            Hükümet 666 Sayılı KHK kararname gereği Farklı Bakanlıklarda aynı unvanla çalışan hizmetli memur, şef, şube müdürü gibi 480 bin kamu görevlisinin maaşlarında artışlar yaparak göz boyarken, diğer taraftan muadiliniz yok gibi komik gerekçelerle öğretmenleri, akademisyenleri, polisleri, din görevlilerini Ek Ödeme Kapsamı dışında bırakmıştır. Öte yandan TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Üst Kurullar gibi kurum ve kuruluşlarda çalışan hizmetli memur sekreter ve şoför gibi çalışanların maaşını normal memur maaşının 3 katına çıkarmıştır. Bir gecede milletvekiline % 60 zam, Müsteşar Genel Müdür gibi üst düzey bürokratlara bir gecede 772 TL Ek Ödeme vermek suretiyle bazı kesimlerin cebini şişirmek için Eşit İşe Ücreti istismar ettiği anlaşılmıştır.

Zam oranları hayali enflasyona göre değil,

Gerçekleşen enflasyona göre belirlenmelidir.

            Hükümet 2012 yılı için öngördüğü i% 4+4 zam ile 2011 yılında gerçekleşen enflasyona dar ve sabit gelirli memuru ezdirirken,2012 yılı için tahmin ettiği enflasyona ezdirmeyeceğini iddia ediyor.

             Hükümet gerçekleri görmek istemiyor. Memurları Hayal ile avutmaya çalışıyor. Oysaki zam oranları hayali enflasyona göre değil gerçekleşen enflasyon oranının üzerinde yapılmalıdır. Memur maaş ve ücretlerine uygulanan vergi sistemi değişmediği sürece hangi oranda zam yapılırsa yapılsın, yıl boyunca yapılan zammın ancak yarısı kadar yansıyacağı bilinen bir gerçektir.  Toplu sözleşme öncesinde elektriğe, doğalgaza, akaryakıta ve buna bağlı olarak diğer temel gıda ve ihtiyaç maddelerine yapılan zamlarla önce vermeden alınıyor. Sonra çalışanların maaş ve ücret toplamı 7800 TL’ye ulaştığı andan itibaren kesilen  %15,% 20 vergi oranları ile verilen zam ikinci defa geri alınıyor. Sonrada biz çalışanı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz iddiasında bulunuluyor. Bu kısır döngü devam ettiği sürece dar ve sabit gelirli memur enflasyon silindirinin altında ezilmeye mahkûmdur.

Rantiyeye cömert davrandı.

Memuru ve emekliyi hüsrana uğrattı

            Ne yazık ki, rantiyeye cömert davranan hükümet, zam pazarlığında memuru ve emekliyi hüsrana uğratmıştır.. Gelir dağılımında adaleti gözetme yerine adaletsizliği esas almıştır. Önce Akaryakıta, doğalgaza elektriğe yaptığı zamlarla memuru soyup, soğana çevirdikten sonra  toplu sözleşme masasında sendikaların % 16’lIk zam ve 314 TL Ek Ödeme taleplerine karşı Yunanistan’a döneriz, ispanyaya benzeriz sözleriyle dar ve sabit gelirli memura dirsek göstermiştir.. Yaptıkları adaletsizliği örtbas etmek için de Ek Ödeme isteyen öğretmene ne yapıyorsunuz da ne istiyorsunuz diyerek Yavuz hırsız misali baskın çıkma yolunu tercih etmiştir. Hükümet yeni bir KHK ile yaptığı yanlışı telafi etmeli ek ödeme  alamayan başta öğretmen, akademisyen, din görevlileri ve polislere yaptığı haksızlığı giderici tedbirleri acilen  almalıdır.

Memura zam verirsek Yunanistan’a döneriz örneğini gösterenlere

Biz de zam vermeyen hükümete ANAP, DSP ve DYP’ örneğini gösteririz.

            Aksi takdirde bize Yunanistan’ı, İspanyayı örnek göstermesine karşılık bizde ANAP’ı DSP’yi, DYP’yi ve daha nice tarihin mezarlığına gömülen siyasi partileri örnek gösteririz. Ne yaptınız da ne istiyorsunuz sorusuna, sandık önümüze gelince ne verdinizde ne istiyorsunuz cevabını veririz.

mustafa-kir19@hotmail.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.