Hükümet'in zam teklifi memuru kızdıracak

Hükümet'in zam teklifi memuru kızdıracak

Memurların 2 yıllık zam ve sosyal haklarına ilişkin yapılan toplu sözleşme görüşmesinde hükümetin yüzde 3+3 teklifiyle masaya oturacağı iddia ediliyor.

Yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisinin önümüzdeki 2 yılda alacağı zam ve sosyal hakların belirleneceği toplu sözleşmelerin ikinci toplantısı bugün yapılıyor. Hükümetin memura yüzde 3+3 zam teklif edeceği iddia ediliyor.

Memur sendikaları, Hükümet’in bu toplantıya ciddi bir teklifle oturmasını bekliyor. Ancak Hükümet’in masada öncelikli olarak iş kollarıyla ilgili komisyon önerilerini görüşmek istediği, sendikalardan gelecek ısrara göre de oransal zam teklifini açıklayacağı ifade ediliyor.

KREDİBİLİTE ZAMMI

Edinilen bilgilere göre ekonomi yönetimi, Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen hedeflerin dışında bir zam teklifinin memura sunulması halinde bunun uluslararası düzeyde kredibilite kaybına yol açacağı endişesini Hükümet ile paylaştı.

Bu nedenle yüzde 5’lik enflasyon hedefi dikkate alınarak yüzde 3 artı 3 civarında bir zam teklifi verilmesi benimsendi. Hükümet’in müzakere stratejisine göre, görüşmelerin seyrine göre bu oranın bir miktar daha üzerine çıkılacak, daha sonra da çözüm, Hükümet’in oy hakkı ağırlığı olan hakem heyetine bırakılacak.

HÜKÜMET BÜTÇEYİ AYARLIYOR

Hükümet’in 2015 bütçesiyle birlikte Meclis’ten geçirdiği 2016 yılı bütçe hedeflerine göre, önümüzdeki yıl memur personel ödenekleri için 151 milyar 266 milyon lira ayrılacak. Bu tutar 2015’e göre 11 milyar 771 milyon lira ilave kaynak anlamına geliyor. Ancak, zamlar için belirlenen bu ilave ödeneğin 1 milyar 719 milyon lirası SGK’ya devlet primi olarak ödeneceği için memura zam için sadece 10 milyar 52 milyon lira kalacak.

Memura verilen her 1 puanlık zammın bütçeye faturası 1.5 milyar lira. Dolayısıyla bu ilave kaynak sadece yüzde 6.7 oranında zamma izin veriyor. Bu da 6’şar aylık dilimlerle en fazla yüzde 3.3 artı yüzde 3.3 zam demek. Aynı şekilde 2017 için OVP’de 10.1 milyar lira kaynak ve yüzde 6.34 zam görünüyor.

10 MİLYARI SİZ BÖLÜŞÜN

Bütçedeki bu ödeneklere karşın Memur-Sen 2016 yılı için Hükümet’ten yüzde 8 artı 8 oransal zam ve aylık 150 lira seyyanen zam talep etti. Ayrıca milli gelirden pay verilmesi talebi de dikkate alındığında talep, OVP’deki ödeneği yaklaşık 4’e katlıyor. Görüşmeler sırasında Hükümet’in 10 milyar 52 milyon liralık kaynağı biraz daha yukarı çıkarıp, “Elimdeki kaynak bu kadar. Alın bu kaynağı zammın dağılımını siz yapın” diyebileceği ifade edildi.

Memurhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum