İç Güvenlik'te valilere verilen yetki daraltıldı

İç Güvenlik'te valilere verilen yetki daraltıldı

İç Güvenlik Paketi'nde kritik değişiklikler yapıldı. "Toplumsal olaylarda" vali kararına uymayana hapis cezası verilmesi düzenlemesi, "toplumsal olayların baş göstermesi halinde" şeklinde değiştirilirken, valilere tanınan, "suçun aydınlatılması için acele

ÖNDER YILMAZ

 

Uyuşturucu uzlaşması

Genel Kurul'da dün sabaha kadar süren görüşmelerde iç güvenlik paketinin 6 maddesi daha kabul edildi. "Bonzai düzenlemesi" olarak bilinen 11. madde üzerindeki görüşmelerde Ak Parti ile CHP, MHP ve HDP sürpriz uzlaşma sağladı. CHP, MHP ve HDP temsilcileri uyuşturucuyla mücadelede hükümetin atacağı adımlara destek veceklerine ilişkin açıklamalarda bulunurken, hükümet kanadından partilerine yönelik bu yöndeki eleştirileri kabul etmediklerini belirtti. Müzakerelerin ardından, "bonzai"ye ağır ceza getiren 11. madde CHP, MHP ve HDP'nin de desteği ile kabul edildi.

 

 

Toplumda infial yaratan; öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kaçakçılık, fuhuş, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlarda, suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla kişi hakkında, mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek.

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne yasaklanan silahlar, molotof kokteyli, demir bilye ve sapan taşıyarak katılanlar tutuklanabilecek.

Vali emrine tırpan

Bir değişiklik önergesiyle de valilere 15. maddede tanınan, "suçun aydınlatılması için acele tedbir alınması hususunda doğrudan emir verme" yetkisi daraltıldı. Tasarıdaki, "Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doğrudan emir verebilir" ifadesi, "Vali, lüzumu halinde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilir" şeklinde sadeleştirildi.

16. maddede valilere toplumsal olaylarda verilen yetkilerde de değişikliğe gidildi. Buna göre tasarıdaki, "Kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak ya da toplumsal olayları önlemek amacıyla valilerin verdiği karara uymayanlara 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi" düzenlemesinde, "toplumsal olaylar" ifadesi, "toplumsal olayların baş göstermesi halinde" şeklinde değiştirildi.

Böylece kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların başgöstermesi halinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.