İcatçı akademisyene daha çok maaş

İcatçı akademisyene daha çok maaş

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversitelerde teknoloji devrimi yaratacak strateji belgesi hazırladı.

Buna göre, teknoloji geliştirmek üzere şirket kuran,patent sahibi olan akademisyenler daha hızlı yükselecek, öğretim elemanlarının aylıkları da yaptıkları projeye göre artacak. Akademisyenler, geçici görevlendirme ile sanayi kuruluşlarında çalışabilecek. Akademisyenlerin teknoloji üretmesi için atılacak adımlar şöyle:

- Bilimsel yayınların yanı sıra şirket kuran, patent sahibi olan ve sanayi ile ortak proje yürüten hocalar daha kolay yükselecek.

- öğretim elemanlarının özlük hakları iyileştirilecek. Sanayiyle ortak proje üreten hocalara, proje teşvik primi ödenecek. Akademisyenler, proje performansına göre daha fazla maaş alacak.

- Üniversitelerin döner sermaye sistemi, teknoloji ve Ar-Ge ücreti-mine yönelik çalışmaları desteklenecek. Sanayiye danışmanlık yapan öğretim üyelerinin elde ettiği gelirden döner sermaye için yapılan kesinti düşürülecek. Böylece, hocaların cebine daha fazla para girecek.

- Akademisyenler, sanayi kuruluşlarında akademik izin modeliyle geçici görevli olarak çalışacak. Buna yönelik mevzuat değişecek.

- Doktora ve sonrası eğitim özendirilecek. Doktora yapacaklara destek verilecek. Yüksek lisans ve doktora müfredatları da bu kapsamda değiştirilecek. Sanayiye dönük alanlarda doktora yapana burs verilecek.

- Sosyal bilimler alanında yapılan Ar-Ge ve inovasyon projeleri de bu çerçevede destek görecek.

Deniz ÇİÇEK

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.