İkna Odaları ve MGK Dayatmaları Tarihe Karışmıştır

İkna Odaları ve MGK Dayatmaları Tarihe Karışmıştır

İkna Odaları ve MGK Dayatmaları Tarihe Karışmıştır

 

Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektaş, Hakkari ve Van şubelerimizin il divan toplantılarına katıldı. Hakkâri Şube binası toplantı salonunda ve Van Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantılarda konuşan Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektaş, “Bölge insanımızın sıkıntılarını biliyoruz. Tüm sıkıntılar demokratik hukuk zemininde ve İslam kardeşliği anlayışıyla aşılacaktır. Oynanan tüm oyunları hep birlikte bozacağız. Hiçbir güç ve oyun kardeşliğimize ve birlikteliğimize zarar veremeyecektir. Hakkâri ve Van’daki Eğitim-Bir-Senli yürekli dostlarımızın katkıları bu ülke için bu anlamda oldukça önemlidir” dedi. 

Gelişmiş ülkelerde eğitim-öğretimle ilgili karar ve politikaların demokratik ortamlarda; bilimsel, pedagojik veriler ve değerler ışığında belirlendiğini ifade eden Tektaş, şunları söyledi:

“Ülkemizde de bu kararların alınacağı yer, bu politikaların belirlenmesi gereken en uygun platform milli eğitim şuralarıdır ve şimdiye kadar da hep böyle olagelmiştir. Çünkü milli eğitim şuraları, ilgili tarafların neredeyse tamamının davetli oldukları ve katıldıkları en büyük istişare organıdır. Milli eğitim şuraları siyaset, sendika, vakıf, dernek, dershane, özel eğitim kurumu temsilcisi, belediye başkanı, vali, rektör, dekan, muhtar, öğrenci, okul/kurum yöneticileri, okul aile birlikleri temsilcileri, bakanlıkların bürokratları ve akademisyenler gibi çok sayıda eğitimin paydaşının delege olarak katıldığı platformlardır. Ülkemizdeki bu gelenek, bu anlayış maalesef 1997 yılında bozulmuş; 28 Şubat sürecinin dayatması sonucu MGK kararıyla sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçilerek, eğitim sistemi felç edilmiştir. İmam hatip liselerini kapatmak uğruna mesleki eğitim cezalandırılmıştır. Adaletsiz katsayı uygulamasıyla başarılı öğrencilerin yüksek öğretim hayalleri ellerinden alınmıştır. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, küçük yaşta Kur’an öğrenmeye yasak getirilmiş; ikna odaları uygulamalarıyla genç kızlarımıza zulüm yapılmış, birçoğunun yükseköğrenim görmeleri engellenmiştir. ‘Siyasi hayatıma mal olsa da bu ülkeye kesintisiz eğitimi getireceğim, Kur’an öğrenimini yasaklayacağım’ diyenler her ne kadar siyasi mevta olmuş, cezalarını bulmuşlarsa da maalesef esas cezalandırılan ülkemiz ve insanımız olmuştur. ‘Beşikten mezara kadar ilim’ anlayışını önemseyen örgütümüz, eğitimin süresinin uzun olmasına dün de karşı değildi bugün de. Bizim itirazımız, eğitimin kesintisiz olmasına, 28 Şubat postmodern zihniyetinin dayatmasınadır. Bu ülke her konuda olduğu gibi, 28 Şubat’ın dayatmacı organı MGK kararlarlarıyla da yüzleşmelidir.” 

Eğitimi felç eden kesintisiz eğitim modelinden ülkemizi kurtarmak için konuyu 18. Milli Eğitim Şurası’na taşıdıklarını, 1+4+4+4 şeklinde kademeli eğitim önergemizin 800’den fazla şura delegesinin yüzde 90’ının desteğiyle kabul edildiğini hatırlatan Tektaş, “18. Milli Eğitim Şurası’nda aldırdığımız karar AK Parti’nin verdiği kanun teklif ile TBMM’de 4+4+4 olarak yasalaşmıştır. Adaletsiz katsayı uygulamasına da son veren bu teklifi vererek şura kararının yasalaşmasına katkı sunan siyasilere teşekkür ediyoruz. Siyasetin bu tavrını 27 Nisan e-muhtırasına karşı sergilediği; 12 Eylül referandumunda sergilediği tavrı kadar önemli ve anlamlı buluyoruz” şeklinde konuştu. 

4+4+4 kademeli eğitime geçişe direnen siyasetçi ve sendikacıları da eleştiren Tektaş, “18. Milli Eğitim Şurası’na, şura toplantı salonunun kapı önüne gelerek, toplantı salonlarına bile girmeden AK Partili Milli Eğitim Bakanı ne yaparsa yanlış yapar ön yargısıyla basın açıklaması yaparak orayı terk eden ve şimdi kendince eylem yapmaya, söz söylemeye kalkışan Eğitim-Sen’i anlamakta zaten zorlanmıyoruz. Eğitim-Bir-Sen’in önergesine itiraz etmeyip zımnen kabul eden ve herhangi bir önerisi olmayan diğer sendikanın durumu ise daha vahim. Zira bu sendika kademeli eğitime evet dese ağababalarından yiyeceği tokattan, hayır dese milletten yiyeceği tokattan çekinerek kendince formül sunmakta; sınıf öğretmenlerinin kafasını karıştırarak kendince uyanıklık yaparak İLKSAN’ı bir dönem olsun yeniden kotarma hesabını yapmaktadır. Buradan onlara seslenmek istiyorum: Bu manevralar beyhudedir. Tüm eğitim çalışanlarının olduğu gibi, sınıf öğretmenlerinin de güvencesi Eğitim-Bir-Sen’dir” ifadelerini kullandı.

‘Kademeli eğitime geçiş kararı neden tartışılmamıştır, bu karar nerede tartışılmıştır’ diyen CHP Genel Başkanı’na seslenen Esat Tektaş, “Sayın Kılıçdaroğlu ikna odalarında, MGK toplantılarında verilen kararlara alışık olduğu için, istişareyi bundan ibaret gördüğü için, böyle arzuladığı için milli eğitim şuralarında alınan kararları, TBMM komisyonlarında alınan kararları, TBMM Genel Kurulu’nda alınan kararları yapılan müzakereleri görmezden gelmektedir. Sayın Başkan, ikna odaları kararlarının, MGK dayatmalarının bir daha gelmemek üzere günü çoktan geçmiştir. O tür dayatmalar tarihin karanlıklarına itilmiştir; bu duruma artık sizlerin alışması lazım” diye konuştu. 

Tektaş, Hakkâri Şube Başkanımız Nihat Gür ve Memur-Sen Genel Basın ve İletişim Sekreteri Halit Ortaköy ile birlikte Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ve İl Milli Eğitim Müdürü M. Sena Yakut’u makamlarında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.