İmam Hatiplerin Sorunları Çözülmelidir

İmam Hatiplerin Sorunları Çözülmelidir

ÖĞDER ERZURUM: İmam Hatiplerin Sorunları Çözülmelidir

10 Yılı aşkın bir süre devam eden katsayı adaletsizliği İHL’ler de  kaldırılmasının hemen ardından  İmam Hatip Lisesine gösterilen bunca ilgi ve alaka halkımızın bu okullara güven ve bağlılığının nişanesidir. Milletimiz  İmam Hatiplere gösterdiği teveccühle çocuklarının hem din eğitimi almasını hem de Kaymakam, mühendis, avukat ,öğretmen gibi meslekleri icra edebilmesini istediğini göstermektedir. Toplumda ahlaki yozlaşma  ve geleceğimiz olan öğrencileri  ifsat etmeye yönelik faaliyetler hız kazandığı bir dönemde  hiç kimse bu istek ve ihtiyaca ilgisiz ve yetersiz  kalmamalıdır.. Ülke genelinde ve şehrimizde  binlerce velinin  İmam Hatip Lisesini  ve ortaokulunu tercih etmesindeki en önemli hususu bu okulları çocukların geleceği ve gelişimi için manevi ve ahlaki değerler bağlamında güvenli bir liman olarak görmesindendir.

  ÖĞDER olarak  İlçe gezileri ve okul gezilerimizde gördüğümüz kadarı ile halkın yoğun bir teveccüh göstererek kayıt yaptırdığı  İmam Hatip Okullarımızın durumu istenilen seviyede ve durumda değildir. Görünüşte bir çok ilçede İmam Hatip açıldı denilmiş ama gerçekte bu halleriyle açılmış sayılmaz. İmam hatip açmak için açılmaz. Bu okullar amaca uygun, özgün, düzenli açılamadıktan sonra diğerlerinden farkı kalmayacaktır. Yeteri kadar var yenisini açmak doğru değil yaklaşımında bulunan Milli Eğitim yetkilileri yanlış yapıyorlar. Milletin isteklerine cevap verecek yeterlilikte İmam Hatip okullarının açılmasını sağlamalılar ve açılan okulların sorunları için çözüm üretmelidirler. Binamız yok ne yapalım ancak bu kadar oluyor demek sorunu çözmeye değil göz boyamaya, sorunu ötelemeye yönelik bir tavırdır. Halkımızın  beklentilerini karşılayacak bir çalışmanın ertelemeden tüm ilçeleri kapsayacak şekilde başlatılmasını bir Eğitim STK’sı olarak dile getiriyoruz. İmam Hatip  okulları  kaderine terk edilemez. Valiliğimiz bu konuyu acilen masaya yatırmalıdır.

Konu ile ilgili Raporumuzu Valiliğe  ileteceğiz

Konu ile ilgili sorunlar ve öneriler raporumuzu Valiliğimize sunacağız ancak konu ile ilgili siyasilerinde çözüme destek vermelerini ayrıca  tüm İmam Hatip sevenlerinin İmam Hatiplerin sorunları ile  ilgilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu okullar gözbebeğidir. ÖĞDER olarak  bu okulların niteliksizleştirilmesine göz yumamayız. Yetkililerde yummamalıdır.

İMAM HATİPLERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

 İmam Hatiplere yoğun başvurular sonucunda geleni geri çevirmemek için  kontenjanın 2-3 katı öğrenci alınmakta, öğrenci sayısının kontenjan dışında  artması sonucunda öğrenci sayısına yeterli öğretmenlerin bulunmaması, geçici görevlendirmelerle öğretmen ve idareci  istihdamı bunun yanında  düz liselerde okuyamayan sınıfta kalan öğrenciler İmam hatiplere kaydedilmesi   bu okullardaki kaliteyi düşürmektedir.

Daha vahim olanı ise İl merkezinde ve ilçelerde İmam Hatip okullarına dönüştürülen okullara  kenar köşede kalmış eski, tarihi, metruk, ulaşımın zor yapıldığı yetersiz ve eski  binalar tahsis edilmekte, açılan bu okullara  gereken önem verilmediği için adeta başarılı öğrencilerin İHL’ye gitmesi engellenmektedir.

Kız İmam Hatip Liseleri  ve ortaokulları acil ihtiyaç

    Kız çocuklarının okuması konusunda gayret göstermemiz gerekiyor deniliyor. Halkımızın büyük teveccüh gösterdiği kız İmam Hatip Lisesi sayısı yetersizdir. Çok ciddi kız  Pansiyonu sorunu vardır.Bu hususun değerlendirilmeye alınıp bu konuda  tüm köy ve ilçelerden gelen kız öğrencilerinde eğitim görebileceği Merkezde  Pansiyonlu Kız İmam Hatip Lisesi açılmasına yönelik çalışmanın başlatılmasını istiyoruz. Bunun yanında kız İmam Hatip Ortaokulu halkımız tarafından talep edilmektedir. İmam Hatiplerde karma eğitime son verilmesi velilerin yoğun isteğidir.

Yeni açılan İmam Hatip okulları amaca uygun değil

İmam Hatip okulları genelde başka okulların bünyesinde  veya başka bir lise ile birlikte açılmıştır. Bu durum kaliteyi ve istenilen verimi düşürmektedir. İmam Hatip Lisesi orta kısımları için belirlenen okullarda sınıf sayısı yetersizdir. Önemli bir kısmı bina olarak yetersizdir. Belki ilk açıldığı yılda  bir kısmı ihtiyacı giderebilir  görünüyordu ama bu yıl ve  gelecek yıllar için ihtiyaca cevap verebilecek durumda değillerdir. Gerek il merkezinde gerekse ilçelerde ihtiyaca cevap veren müstakil binalar tahsis edilmeli acilen bina yapımına gidilmelidir. İmam Hatip lisesi ve ortaokulu bulunmayan  ilçelere de Yatılı imkanı olan İmam Hatip okulları acilen  açılmalıdır.80 bin kişinin yaşadığı Şükrüpaşa ve 15 bin kişinin yaşadığı Hilalkent bölgesine İmam Hatip ortaokulu ve lise talebimiz yerine getirilmedi. Horasan, Narman, Karaçoban da acil lise binasına, İspirde Pansiyona ihtiyaç var. Narman da, Oltu da, Pasinler de, Narman da, Hınıs da, Karaçoban da Ortaokul binasına ihtiyaç var.

Kampüs Liselerden birisi İmam Hatip Lisesi olarak açılabilir

Erzurum’a yapılacak kampüs liselerden birisi İmam Hatip Lisesine tahsis edilebilir. Bölge okulu ve uluslararası İmam Hatip özelliği de kazandırılarak Tüm Orta Asya ülkelerinden öğrenci alınabilir.

Vekil öğretmenlerle yapılan eğitimle İmam Hatiplerde başarı sağlanamaz. İmam Hatiplerin öğretmen ve idareci  ihtiyaçları kadrolu olarak giderilmelidir.

Halkımızın fedakarlıkları ile yapılan,28 Şubat sürecinde yaşanan katsayı sorunundan dolayı öğrenci azlığı bahane edilerek boşaltılan şu an İmam Hatip olarak hizmet vermeyen okullar ve binalar İmam Hatiplere  devredilmelidir.

ABDULLAH İKİNCİ – ŞUURLU ÖĞRETMENLER DERNEĞİ (ÖĞDER) ERZURUM ŞUBE BAŞKANI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.