İşgaliye bedeli kaldırılmamış

İşgaliye bedeli kaldırılmamış

Lojmanı geç tahliye edenlerden alınan paraya işgaliye bedeli denmektedir. Bu konudaki ilk düzenleme 20 Eylül 2011 tarihinde yapıldı.

Danıştay, 20 Eylül 2011 tarihli düzenlemenin iptali için açılan bir davada, 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. 

Ancak, Danıştay'ın iptal kararı öncesinde, iptale konu olan madde 2012 yılında değişmiş olup, bu maddeye ilişkin ise bir iptal kararı bulunmamaktadır. Bu nedenle de işgaliye bedeli, yeni maddeye göre alınmaya devam edilmektedir.

İŞTE MALİYE BAKANIN BİR SORU ÖNERGESİNE VERDİĞİ CEVAPTA YER ALAN DETAYLAR

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Milli Emlak Genel Müdürlüğü

Sayı :33685449-310/06 [3121-0] - 03/06/2013
Konu : Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
(Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı)

İlgi :9/5/2013 tarihli ve 122442 sayılı yazınız.

İlgi yazınızla alınan Diyarbakır Milletvekili Emine AYNA'ya ait 7/22511 Esas numaralı yazılı soru önergesine cevaplarımız aşağıdadır.

Bilindiği üzere, 20/9/2011 tarihli ve 28060 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2011/2164 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle Kamu Konutları YönetmeliğininKonuttan Çıkarılma başlıklı 34'üncü maddesine; "33 üncü madde gereğince konutta oturma süresini doldurduğu halde konutu tahliye etmeyenlerden, tahliye tarihine kadar geçecek süreler için tebligata gerek olmaksızın konutun tahliye edilmesi gereken tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşları tarafından işgaliye bedeli tahsil edilir. Bu bedel; konutun tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki üç ay için, ödenmesi gereken kira bedelinin iki katı, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanır. Ancak, bu şekilde oturulan süreler 33 üncü madde ile belirlenmiş olan sürelerin uzatılması sonucunu doğurmaz ve oturanlar yönünden bir hak teşkil etmez." şeklinde üçüncü fıkra eklenmiştir.

Bu fıkra, 27/3/2012 tarihli ve 28246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2012/2835 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, Kamu Konutları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 nci maddesi ile "20 nci maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendi uyarınca idarece konutta oturmasına izin verilenler hariç olmak üzere, 33 üncü madde gereğince konutta oturma süresini doldurduğu veya konutta oturma hakkı sona erdiği halde konutu tahliye etmeyenlerden, konutu on beş gün içerisinde tahliye ederek boşaltması, aksi takdirde bu sürenin bitiminden itibaren işgaliye bedeli alınacağına ilişkin olarak İdarece yapılacak tebligata rağmen, konutu tahliye ederek boşaltmayanlardan, yeni bir tebligata gerek olmaksızın, konutun tahliye tarihine kadar geçecek süreler için ödenmesi gereken kira bedeli yerine işgaliye bedeli tahsil edilir. Bu bedel; konutun tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki üç ay için, ödenmesi gereken kira bedelinin (yakıt, elektrik, su vb. hariç) iki katı, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanır. Ancak, bu şekilde oturulan süreler 33 üncü madde ile belirlenmiş olan sürelerin uzatılması sonucunu doğurmaz ve oturanlar yönünden bir hak teşkil etmez." şeklinde değiştirilmiş ve anılan Yönetmeliğe eklenen Geçici Madde 11 ile de; "Bu maddenin yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan 34 üncü maddenin üçüncü fıkrası kapsamında tahsil edilen işgaliye bedellerinden; 20 nci maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendi uyarınca İdarece oturmasına izin verilenler ile 34 üncü maddeye göre yapılacak tebligat üzerine konutu boşaltanlardan tahsil edilenler, alınması gereken kira bedelleri düşüldükten sonra en geç iki ay içerisinde iade edilir, boşaltmayanlardan tahsil edilenler ise, tahsil edilecek işgaliye bedellerinden mahsup edilir." hükmü getirilmiştir.

20/9/2011 tarihinde yayımlanan değişikliğin getirdiği işgaliye bedeli alınmasına yönelik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline ilişkin olarak açılan davada Danıştay 5. Dairesi 24/9/2012 tarihli ve E:2011/8899 numarasında verilen karan ile "dava konusu işlemlerin yürütülmelerinin durdurulmasını kararlaştırmış olup, bugüne kadar esasa ilişkin kesinleşmiş bir karar bulunmamaktadır.

Danıştay 5.Dairesinin bu kararından önce 27/3/2012 tarihli ve 28246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan düzenleme ile ilgili olarak verilmiş bir yürütmenin durdurulması ya da iptal kararı bulunmamakta olup, halen idarelerce bu düzenleme çerçevesinde uygulama yapılmaktadır.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Mehmet Şimşek
Maliye Bakanı

http://www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.