İstanbul'da Suriye okulu

İstanbul'da Suriye okulu

Suriyeli mülteciler için Okmeydanı ve Başakşehirde okul açıldı

İstanbul’da 100 bin civarında Suriyeli yaşıyor. 3 yıl önce Türk vatandaşlığına geçen Suriyeli çift, mültecilerin çocukları için Okmeydanı ve Başakşehir’de okul açtı. Yusuf Akdağ, “Bugün açtığımız her okul gelecekte bir hapishane kapatacak” diyor.

 

İstanbul’da yaşayan Suriyeli mültecilerin çocuklarının eğitimi için Okmeydanı ve Başakşehir’de iki ilköğretim okulu açıldı. Türk vatandaşlığına geçen Suriyeli çiftin öncülük ettiği okullarda 400 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

HARFLERİ UNUTMUŞLAR

Türkiye’ye sığınan 800 bine yakın Suriyeli’nin yaklaşık 100 bini İstanbul’da ikamet ediyor. Mültecilerin büyük çoğunluğu okul çağındaki çocuklardan oluşuyor. İstanbul’da bazı belediyeler Suriyeli çocuklar için okul hizmeti verse de taleplere yetişemiyor. Yaklaşık 3 yıldır devam eden savaş ortamı nedeniyle memleketlerinden uzakta kalan on binlerce çocuğun eğitimden mahrum kalması Yusuf ve Selma Akdağ çiftini harekete geçirdi. Akdağ çifti kendi gayretleriyle yaklaşık 3 ay önce Okmeydanı’nda ve Başakşehir’in Bayramtepe semtinde iki okul açtı. Asıl işi tekstil olanYusuf Akdağ, amaçlarının savaş nedeniyle eğitimden uzak kalan Suriyeli çocuklara yeni imkanlar sunmak olduğunu söylüyor. Akdağ, “Suriye’deki savaş ne zaman biter bilmiyoruz. 3 yıldır okuldan uzak kalan çocuklar harfleri dahi unutmuş. 3. sınıf olmalarına rağmen okuma yazmayı unutan çocuklarımız var. Bu okulu açtık ki çocuklar dışarıda başı boş kalmasın. Cahil bir toplum yetişmesinden endişe ediyoruz. Okul açılalı  3 ay oluyor. 400’e yakın öğrenci kayıt ettik. Çocuklar okulda dertlerini, sıkıntılarını unutarak eğlenip gülüyor” şeklinde konuşuyor.

‘2 yıldır okula gitmedim’

Okula gelen öğrenciler uzun zamandır eğitimden yoksun oldukları için okuma yazmada zorlanıyor. 4. sınıf öğrencisi Zeki Zarur (12) yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Suriye’de iki yıl boyunca okula gidemedim. Daha sonra ailemle birlikte İstanbul’a geldik, burada okula tekrar başladım. Harfleri okumakta güçlük çekiyorum. Unutmuşum. Şimdi kaldığım yerden devam edeceğim. Suriye’deki çocuklara yardım etmek için doktor olmak istiyorum.”

Verdikleri örnekler hep savaş ve şiddet

Okmeydanı’nda hizmet veren ve tamamını Suriyelilerin oluşturduğu okulun müdürü Kanibar Hasan çocukların derslerde sürekli savaş ve şiddet örnekleri verdiğine dikkat çekiyor. Hasan, “Öğrencilerin ailesinde bir ya da iki kişi ya şehit olmuş ya da hâlâ savaşın ortasında. Çizdikleri resimlerde kılıç, silah ve savaş izleri var. 3 ayda çok büyük bir değişim yaşandı. Şimdi Türkiye bayrağını kalp içinde çiziyorlar. Hepsi barış ve sevgi içeren resimler yapmaya başladı. Zamanla savaş olaylarını unutuyorlar. Burada çocuk olduklarının farkına vararak birlikte oyun oynuyor, şarkı söylüyorlar. Çocuklar kadar aileler de mutlu” ifadelerini kullanıyor.

Seçmeli ders Türkçe

Okmeydanı’nda 170, Bayramtepe’de 220 öğrenciyle eğitimlerini sürdüren Suriye Can Okulları’nda Matematik, İngilizce, Coğrafya derslerinin olduğu müfredatta Türkçe seçmeli ders. Okmeydanı’ndaki okulda 15 öğretmen hizmet veriyor. Çocuklar Türkçe öğrenmeye meraklı. 1. sınıf öğrencisi Ali Hasan (10) “Türkçe ismimi yazmayı öğrendim. Daha çok öğrenip arkadaş edinmek istiyorum” ifadelerini kullanıyor. Türkçe derslerine giren öğretmen Esra Kalkan “Derslerimiz çok zevkli geçiyor. Türkçe oyunları  çok seviyorlar. Şarkıları ezberlemeye çalışıyorlar. Herkes öğrenmek istiyor” diyor.

6. sınıfa kadar  

Suriye Can Okulları adı altında açılan eğitim merkezlerinde 1. sınıftan 6. sınıfa kadar dersler okutuluyor. Okulları açmak için Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerleri tercih ettiklerini söyleyen okul sahibi Yusuf Akdağ, “Okmeydanı’ndaki binayı bulmak için çok uğraştık. Eşimle birlikte gece gündüz tamiratıyla uğraştık. Bugün açtığımız her okul gelecekte bir hapishane kapatacak” diyor.

Kimse Yok mu devrede

Suriye Can Derneği tarafından kurulan okullar, Suriye Can Derneği çatısı altında faaliyet gösteriyor. Okulların ders  kitapları Suriye Eğitim Hizmetleri ve İstişare Derneği tarafından temin ediliyor. Diğer okul ve kırtasiye ihtiyaçlarını ise Kimse Yok Mu Yardımlaşma Derneği karşılıyor.

ERKAN ACAR-BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.